Επίσκεψη στο Παρίσι μαθητών που παρακολουθούν Νέα Ελληνικά στο Λύκειο Thiers Μασσαλίας

Λύκειο Thiers Μασσαλίας

Στις 3 Φεβρουαρίου 2020, δέκα μαθητές Α και Β Λυκείου που παρακολουθούν μαθήματα Νέων Ελληνικών στο Λύκειο Thiers της Μασσαλίας, επισκέφθηκαν με την καθηγήτριά τους κα Μουσικούδη Ιωάννα την έκθεση που διοργανώθηκε για τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο EL GRECO (Δομήνικο Θεοτοκόπουλο).

Η επίσκεψη και η μοναδική αυτή εμπειρία για τους μαθητές έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί με την εξ’ολοκλήρου κάλυψη των εξόδων (εισιτήρια τρένου, εισιτήρια εισόδου στην έκθεση) από το λύκειο Thiers και την άψογη συνεργασία και υποστήριξη όλων των παραγόντων της διοίκησης του Λυκείου, το οποίο από το 2003 στηρίζει και προωθεί τη διδασκαλία της Νεοελληνικής γλώσσας.

Πριν την πραγματοποίηση της επίσκεψης, είχαν γίνει ενημερωτικά μαθήματα για τη ζωή και το έργο του El Greco, ενώ οι μαθητές είχαν στη διάθεσή τους το πλάνο της έκθεσης και ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο που περιείχε τα κυριότερα έργα της έκθεσης καθώς και πληροφορίες για την τεχνοτροπία τους. Έτσι, μετά την επίσκεψη είχαν μία ολοκληρωμένη άποψη για τον Έλληνα ζωγράφο.

Μετά την έκθεση και μετά από ευγενική πρόσκληση του υπεύθυνου κου Τσιτσιρόπουλου, οι μαθητές πήγαν να γευματίσουν στο φημισμένο εστιατόριο Le Bistro Mavrommatis Passy. Εκεί, τους περίμενε μία πολύ μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη : όχι μόνο γνώρισαν προσωπικά τον βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, κο Ανδρέα Μαυρομμάτη, αλλά είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, μετά από προσωπική πρόσκληση του κου Μαυρομμάτη, εντελώς δωρεάν ελληνικές και κυπριακές σπεσιαλιτέ. Ο κος Μαυρομμάτης τους μίλησε για την ιστορία του εστιατορίου, για την σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας και τους αποκάλυψε κάποια από τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας. Οι μαθητές άφησαν τον κο Μαυρομμάτη ενθουσιασμένοι από τη γνωριμία.

Η εκδρομή τους στο ελληνικό Παρίσι συνεχίστηκε με μία επίσκεψη στο Ελληνικό Σπίτι, έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων όπου τους υποδέχτηκαν ο κος Δ. Ψιάχας, Γραμματέας Πρεσβείας Γ’ Διευθύνων του Προξενικού Γραφείου Παρισίων
η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κα Σ. Θεοδωρίδου καθώς και πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Μετά από μία ανταλλαγή ωραίων δώρων, ο κος Πρόξενος μίλησε στα παιδιά για την οργάνωση των ελληνικών διπλωματικών αρχών στη Γαλλία και τις πολλαπλές υποχρεώσεις των προξενικών λειτουργών. Η κα Θεοδωρίδου και οι συνεργάτες της μίλησαν στους μαθητές για την ιστορία της ελληνικής Διασποράς στο Παρίσι και τους ξενάγησαν στο κτίριο της ελληνικής Κοινότητας.

Στη συνέχεια περίμενε τους μαθητές πλούσιος μπουφές με γλυκά και χυμούς, προσφορά της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων. Οι μαθητές και η καθηγήτριά τους γύρισαν στη Μασσαλία, κουρασμένοι αλλά με πολύ όμορφες εντυπώσεις και πολλές γνώσεις, τόσο για την τέχνη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, όσο και για την ελληνική κουζίνα και τη ζωή και την ιστορία των Ελλήνων στο Παρίσι.

Πηγή: diaspora-grecque.com

Facebook Comments

POST A COMMENT.