Όχι πια κοροναϊός – Και το όνομα αυτού: Covid-19

COVID-19
Το τελευταίο που απασχολεί την κοινή γνώμη σχετικά με το υψίστης απειλής ζήτημα παγκόσμιας υγείας είναι η ονομασία του ιού και της επιδημίας που ξέσπασε. Ωστόσο, χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι πλέον, η επιδημία ακούει στο όνομα «Covid-19». 
 
Ρούλα Σκουρογιάννη
 

«Τώρα έχουμε ένα όνομα για την ασθένεια και είναι το Covid-19», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε ενημέρωση του τύπου στη Γενεύη. 

COVID-19 = Corona Virus Disease 19

Εξηγώντας τη σύνθετη αυτή ονομασία, διευκρίνισε ότι «co» αναφέρεται στο «corona» (κορώνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια).

«Η ύπαρξη ενός ονόματος έχει σημασία για να αποφευχθεί η χρήση άλλων ονομάτων που μπορεί να είναι ανακριβή ή να στιγματίζουν», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Παρέχει επίσης μία κωδική ονομασία για χρήση σε τυχόν μελλοντικά κρούσματα κοροναϊού».
Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ αναφέρθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές που ορίστηκαν το 2015, οι οποίες διασφαλίζουν ότι ονομασίες που θα δίνονται σε ασθένειες ή ιούς δε θα αναφέρονται σε γεωγραφική θέση, ζώο, άτομο ή ομάδα ανθρώπων που σχετίζονται με την ασθένεια. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα ονομασία είναι μία προσπάθεια να μην αναφέρετε τον Wuhan, η κεντρική κινεζική πόλη από την οποία προήλθε ο ιός.

Μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο η μόνη πρόληψη είναι η προφύλαξη και η σωστή υγιεινή

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αναφερόμενος στο υπό ανάπτυξη εμβόλιο κατά του ιού, ενημέρωσε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid-19 αναμένεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες, τονίζοντας ότι είναι απόλυτη ανάγκη «να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», σχολιάζοντας ότι τα πρόσφατα κρούσματα σε άτομα που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ την Κίνα και δεν είχαν έρθει σε επαφή με ταξιδιώτες από την Κίνα είναι απλώς «η κορυφή του παγόβουνου».

Τα σχόλια αυτά του Δρ Tedros κάνουν το γύρω του κόσμου, μέσω του διαδικτύου τα τελευταία 24ωρα και εντείνουν την ανησυχία του κοινού αλλά και των ειδικών, ένας από τους οποίους, ο επιδημιολόγος, Γκάμπριελ Λουάνγκ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, σχολιάζοντας το πόσο σημαντικό είναι «να κατανοήσουμε το μέγεθος και το σχήμα του παγόβουνου», έκανε την εκτίμηση, στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι ο κοροναϊός ενδέχεται -εάν δεν τεθεί σύντομα υπό έλεγχο- να εξαπλωθεί στα δύο τρία του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου στο 60%), μία εκτίμηση που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν 50 εκατομμύρια θύματα από τη νόσο, αν ο ιός σκοτώνει το 1% περίπου των ασθενών.

Τα παραπάνω νούμερα συνάδουν και με τις εκτιμήσεις πολλών ειδικών σχετικά με τη μεταδοτικότητα του ιού και το ενδεχόμενο κάθε ένας από τους ασθενείς να το μεταδίδει σε περίπου 2,5 υγιείς ανθρώπους, κάτι που επίσης δίνει μια «συχνότητα επίθεσης 60-80%».

«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πολύ μεγάλος αριθμός» είπε ο Λουάνγκ, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian» και πραγματικά ο αριθμός είναι ανάλογος με εκείνον του απολογισμού της «ισπανικής γρίπης» στη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αρνητικό το ύποπτο περιστατικό για Covid-19 που αναστάτωσε το «Αττικόν»

Αρνητικό για Covid-19 είναι το δείγμα του 33χρονου Κινέζου, o οποίος προσήλθε οικειοθελώς στο Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου, με ύποπτα συμπτώματα, που μοιάζουν με αυτά του κοροναϊού, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε, απόγευμα της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το νοσοκομείο «Αττικόν», που αποτελεί κέντρο αναφοράς για τον ιό «Covid-19».

Το κρούσμα κρίθηκε ύποπτο, καθώς ο ασθενής είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

Ο 33χρονος Κινέζος επέστρεψε πριν 10 ημέρες στην Ελλάδα από πόλη της Κίνας που έχει χτυπηθεί από τον κοροναϊό. Υποβλήθηκε σε τεστ, το οποίο, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, από το Ινστιτούτο Παστέρ, είναι αρνητικό.

Το ΠΓΝ «Αττικόν» έχει οριστεί από υπουργείο Υγείας ως Κέντρο αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό στην Ελλάδα και την παροχή ιατρικής φροντίδας για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον Covid-19.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.