«Ενήλικοι στην Αίθουσα»: Προβολή της ταινίας του Κ. Γαβρά στη Ν. Υόρκη

Ενήλικοι στην Αίθουσα

Μία απο τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της κινηματογραφικής χρονιάς που μας πέρασε, η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην Αίθουσα», προβλήθηκε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Κινούμενης Εικόνας της Νέας Υόρκης.

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη και την πρόσφατη – μόλις το 2015 – διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους της τότε ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, που γυρίστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Η ταινία προβλήθηκε εκτός διαγωνισμού στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, με την ευκαιρία της βράβευσης του Γαβρά για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ταινία – νωπά ακόμα στη μνήμη και τραυματικά για το συλλογικό ελληνικό ψυχισμό – επικεντρώνονται στο Γιάννη Βαρουφάκη, τον οποίο εδώ έξοχα ερμηνεύει ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης. Ο κ Λούλης είναι και ο βασικός πόλος έλξης σε αυτή την ταινία – που παρά τις όποιες αστοχίες της παραμένει ενδιαφέρουσα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ενήλικοι στην Αίθουσα

Το διήμερο αφιερωμένο στον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη κ. Γαβρά διοργανώθηκε για το κοινό της Νέας Υόρκης, από τη Hellenic Film Society USA. Ο ιδρυτής της Hellenic Film Society, κ Τζέιμς Ντεμέτρο δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα : « Και οι δυο προβολές γέμισαν την αίθουσα. Πιστεύω ότι πόλος έλξης για τον κόσμο είναι φυσικά ο κ. Γαβράς. Η ταινία του, «Ζ» χθες καταχειροκροτήθηκε. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και είναι μεγάλη μας τιμή που ο κ. Γαβράς, μας έδωσε τη δυνατότητα να προβάλλουμε τις ταινίες του».

Παρόντες στην προβολή ήταν διάφορα εξέχοντα μέλη της ομογένειας, ο σκηνοθέτης κ. Γαβράς, η σύζυγός του Μισέλ- Ρέι Γαβρά αλλά και οι πρωταγωνιστές της ταινίας, Χρήστος Λούλης και Αλέξανδρος Μπουρδούμης. Μετά την ταινία ακολούθησε συζήτηση με το σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς, την οποία συντόνισε ο καθηγητής του κινηματογραφικού τμήματος του Brooklyn College Φόστερ Χιρς (Foster Hirsch).

Ο κ Λούλης ερωτηθείς από τον κ. Φόστερ για το αν του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει τον κ. Βαρουφάκη πριν απο την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας είπε : « Πριν απο την έναρξη των γυρισμάτων, πήγαμε στο σπίτι του με τον Κώστα και τη Μισέλ. Πριν τον ήξερα μόνο ως δημόσιο πρόσωπο. Μου ήταν συμπαθής και τον θαύμαζα αλλά δεν μπορούσα να το αντέξω, το ότι αποφάσισε να συνεργαστεί με αυτή την κυβέρνηση. Μόλις, μάλιστα, πρωτο – συναντήθηκα με τον Κώστα και τη Μισέλ τους εξήγησα, ότι δεν ψήφισα ποτέ μου ΣΥΡΙΖΑ. Το βράδυ που γνώρισα το Γιάννη Βαρουφάκη, βρεθήκαμε να μιλάμε για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου ως τις 6 το πρωί. Είχα αλλεπάλληλες ερωτήσεις και διαφωνήσαμε σε πολλά αλλά απάντησε σε όλα όσα τον ρώτησα».

Ο κ Μπουρδούμης με τη σειρά του εξήγησε, πως – ενώ ποτέ δεν συναντήθηκε με το τον κ. Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και ερμηνεύει στην ταινία – ένα από τα βασικά στοιχεία του πρώην πρωθυπουργού, που αποτέλεσαν πρόκληση για την ερμηνεία του ήταν «πως ως χαρακτήρας φαίνεται να επιλέγει να ακούει τους πάντες χωρίς όμως να φανερώνει τα πραγματικά του αισθήματα ή τις σκέψεις του, ανεξάρτητα απο το αν αυτό που συμβαίνει του είναι αρεστό».

Ο κ. Γαβράς μιλώντας για τους ηθοποιούς της ταινίας, είπε: «Οι ηθοποιοί είναι οι πιο ουσιαστικοί συνεργάτες ενός σκηνοθέτη. Οπότε σε αυτή τη συνεργασία μου, με αυτούς τους ηθοποιούς στάθηκα πολύ τυχερός».

Ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και μετά τα δραματικά γεγονότα που περιγράφονται στην ταινία ο κ. Γαβράς είπε : « υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις – όπως κάποια πτώση της ανεργίας- αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να μην είναι εύκολη. Οι μισθοί εξακολουθούν να είναι χαμηλοί, και το χρέος είναι ακόμα εκεί. Για να επιστρέψουν τα πράγματα στο φυσιολογικό θα χρειαστούν μάλλον αρκετά χρόνια ακόμα».

Πηγή: ekirikas.com

Facebook Comments

POST A COMMENT.