Κ. Βλάσσης: Δημιουργία πλατφόρμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Βλάσσης

Την έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας πλατφόρμας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, την αναβάθμιση των προξενείων αλλά και τη χαρτογράφηση των Ελλήνων που ζουν έξω από τα σύνορα της Ελλάδας έθεσε ως τα τρία σημαντικότερα θέματα που επιθυμεί να διευθετήσει από τη νέα του θέση ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον απόδημο ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσσης.

Το ταξίδι του στις ΗΠΑ ξεκίνησε με αφορμή μια πρόσκληση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο, όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στο Προξενείο Νέας Υόρκης. «Το δείπνο το οποίο παρέθεσε ο κ. Πομπέο προς 20 εκπροσώπους κυβερνήσεων αφορούσε στην ελευθερία στην πίστη και τη θρησκεία. Με βάση αυτή την πρόσκληση έκανα αυτό το ταξίδι και πρόσθεσα πολλά στοιχεία ομογενειακά, επαφές με συλλόγους κλπ. Αναλαμβάνω ένα πόστο το οποίο είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το υφυπουργείο και εκ των πραγμάτων οφείλω να ανταποκριθώ σε αυτά τα καθήκοντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».


Συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Βλάση στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, Μανχάτταν, ΝΥ, 7 Φεβρουαρίου 2020. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Αναφερόμενος σε ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στους κύκλους της ομογένειας, αυτό το θέμα της ψήφου των ομογενών, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει μετά την Άνοιξη. «Είναι μια καινούργια εμπειρία για εμάς, πρέπει να λυθούν πολλά διαδικαστικά ζητήματα κυρίως από το υπουργείο Εσωτερικών. Η διαδικασία θα ξεκινήσει μέσω μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικά και ο καθένας να μπορεί να δηλώνει ότι θέλει να ψηφίσει.

Ξεκινήσαμε με τη λογική της διευκόλυνσης οποιουδήποτε Έλληνα που ζει στο εξωτερικό και έχει τα εκλογικά του δικαιώματα στην Ελλάδα να μπορεί να ψηφίσει στον τόπο που ζει. Αυτό δεν έγινε στο βαθμό που θέλαμε και αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς και έτσι το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που πληρούν τα κριτήρια που τέθηκαν. Είναι ένα πρώτο βήμα στο να ψηφίσει ο Έλληνας του εξωτερικού και όταν το πολιτικό σύστημα είναι ακόμα πιο ώριμο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο στάδιο και στην πλήρη δυνατότητα όλων των Ελλήνων που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα. Η παρουσία μου εδώ είναι η παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών χωρίς καμία κομματική ταμπέλα. Σίγουρα είμαι μέλος ενός συγκεκριμένου κόμματος και μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης αλλά αυτό που λέω και προσπαθώ να το μεταδώσω παντού είναι η συμμετοχή στις εκλογές ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων που έχει ο καθένας. Η φανέλα που φοράμε πάντα στο εξωτερικό είναι η φανέλα της Εθνικής Ελλάδας».

Ο κ. Βλάσσης έθεσε το θέμα της χαρτογράφησης των Ελλήνων του εξωτερικού. «Για μένα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πολύ δύσκολο. Ξεκινάει εκ του μηδενός και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να γίνει. Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε ποιοι είμαστε οι Έλληνες, γιατί συζητάμε ότι υπάρχει μια Ελλάδα που ζει εντός των γεωγραφικών ορίων της χώρας και μια Ελλάδα που ζει εκτός. Πρέπει να γίνει μια καταγραφή ποσοτική και μια καταγραφή ποιοτική. Και αυτό γιατί βλέπουμε πολλούς σημαντικούς επιστήμονες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό».

Η αναβάθμιση των προξενείων και η διευκόλυνση των πολιτών όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι μια από τις προτεραιότητες του υφυπουργού. «Από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης συστήθηκε μια τριμελής επιτροπή από το δικό μας υπουργείο, από το υπουργείο Εσωτερικών και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έχουμε ολοκληρώσει αυτά που πρέπει να γίνουν στα προξενεία ώστε αυτά να είναι πιο φιλικά προς τον πολίτη. Οι διαδικασίες να είναι πιο απλοποιημένες και μέσα σε αυτές βάζουμε οτιδήποτε έχει σχέση με ληξιαρχικές πράξεις, πιστοποιητικά, διαδικασίες χρονοβόρες που ως τώρα είχαν πολύ γραφειοκρατία και παρά τις προσπάθειες των υπαλλήλων τα προβλήματα ήταν τεράστια.

Θα νομοθετηθεί το μοντέλο το νέο θα γίνει πιλοτικά σε 3-4 προξενεία για να δούμε πως λειτουργεί ώστε στο επόμενο διάστημα να γίνουν όλα ηλεκτρονικά και κατά 80% θα μειωθεί το έργο των προξενείων».


Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης, στη Συνέντευξη Τύπου στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, Μανχάτταν, ΝΥ, 7 Φεβρουαρίου 2020. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Ιδιαίτερη μνεία στο Προξενείο της Νέας Υόρκης και στον Γενικό Πρόξενο Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα έκανε ο κ. Βλάσσης αναφορικά με το έργο που έχει συντελεστεί στην βελτίωση των υπηρεσιών στο συγκεκριμένο προξενείο το οποίο όπως είπε αποτελεί παράδειγμα. «Όχι μόνο κάνει εξαίρετη αλλά καταπληκτική δουλειά. Το μοντέλο που έχει φτιάξει με τους συνεργάτες του αποτελεί για εμάς πρότυπο και μέρος από την τεχνογνωσία την πήραμε και εμείς στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. «Θα γίνει μια προσπάθεια από το υπουργείο παιδείας να αυξηθεί ο αριθμός Ελλήνων εκπαιδευτικών που έρχονται στο εξωτερικό και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόσπασης τους» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Πηγή: ekirikas.com

Facebook Comments

POST A COMMENT.