Κοροναϊός: Ποιες χώρες μπλοκάρουν την είσοδο αλλοδαπών που προέρχονται ή επισκέφθηκαν την Κίνα

κοροναϊός

Ο κοροναϊός μέσα σε περίπου ένα μήνα έχει σπείρει τον πανικό, ενώ σχεδόν σε όλο τον πλανήτη έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα, με την Ευρώπη να βρίσκεται και αυτή πλέον στη δίνη του κυκλώνα.

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ έχει εξαπλωθεί ο κορωναϊός με 259 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, δεκάδες εκατομμύρια να βρίσκονται σε καραντίνα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να έχει σημάνει συναγερμό.

Ο κοροναϊός μέσα σε περίπου ένα μήνα έχει σπείρει τον πανικό, ενώ σχεδόν σε όλο τον πλανήτη έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα, με την Ευρώπη να βρίσκεται και αυτή πλέον στη δίνη του κυκλώνα.

Η Κίνα προειδοποίησε κατά του «ανώφελου πανικού» την ώρα που χώρες της Ασίας και οι ΗΠΑ αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Δεν είναι απαραίτητο να πανικοβαλλόμαστε ανώφελα, ούτε να λαμβάνουμε υπερβολικά μέτρα», εκτίμησε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σου Τσεν, δηλώνοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «εμπιστεύεται πλήρως την Κίνα».

Το Πεκίνο επιτέθηκε στην Ουάσινγκτον, η οποία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα και να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν βρίσκονται εκεί.

«Οι λέξεις και οι πράξεις κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων δεν βασίζονται στα γεγονότα ούτε είναι οι προσήκουσες», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Η αντίδραση από το Πεκίνο ήρθε πριν καν την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον πολλών έκτακτων μέτρων για το κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ ή την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Κίνα και κυρίως από το επίκεντρο της επιδημίας, την πόλη Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι.

Από την Κυριακή τα μεσάνυκτα (ώρα Ελλάδας) οι αμερικανικές αρχές θα απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα των μη Αμερικανών που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα τις 14 τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ.

Για τους αμερικάνους πολίτες θα ισχύει καραντίνα έως 14 ημερών για όσους έχουν επισκεφθεί την επαρχία Χουμπέι τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Στην Ασία, το Βιετνάμ ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης τουριστικών αδειών εισόδου για όλους τους Κινέζους αλλά και τους αλλοδαπούς που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η Σιγκαπούρη και η Μογγολία επίσης απαγόρευσαν την είσοδο στο έδαφός τους όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα.

Τις τελευταίες 24 ώρες στην Κίνα 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό, με τον εθνικό απολογισμό της επιδημίας να φτάνει πλέον τους 259 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό στην Κίνα έχει επίσης αυξηθεί και πλέον φτάνει τους 11.791, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά τις επικρίσεις πολλών Κινέζων, που κατηγορούν τις αρχές της χώρας ότι καθυστέρησαν να δώσουν στη δημοσιότητα πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουχάν παραδέχθηκε ότι «μέμφεται τον εαυτό του» επειδή ζήτησε πολύ αργά την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις. «Με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ενοχής, τύψεις», δήλωσε ο Μα Γκουοκιάνγκ, τοπικό γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

 Η Αυστραλία απαγορεύει την είσοδο αλλοδαπών από την Κίνα

Η Αυστραλία αποφάσισε να απαγορεύει από σήμερα την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από την Κίνα στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Επίσης ο Μόρισον πρόσθεσε ότι η Αυστραλία αυξάνει την ταξιδιωτική της οδηγία για την Κίνα στο υψηλότερο επίπεδο και πλέον συνιστά στους πολίτες της να μην επισκέπτονται τη χώρα καθόλου.

Οι Αυστραλοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι Αυστραλίας εξαιρούνται από την απαγόρευση, όμως θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.

Οι αυστραλιανές αρχές έχουν εντοπίσει 10 κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα, αλλά κανέναν θάνατο.

Εξάλλου αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν  ότι διακόπτουν τις απευθείας πτήσεις τους προς την ηπειρωτική Κίνα.

Οι πολυεθνικές κλείνουν καταστήματα

Μεγάλος τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει όλα τα επίσημα καταστήματά του και τα γραφεία του στην ηπειρωτική Κίνα ως τις 9 Φεβρουαρίου καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τον νέο κοροναϊό.

Ήδη και άλλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στην Κίνα για προληπτικούς λόγους, ενώ άλλες έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενούς τους να εργάζονται από το σπίτι και να ακυρώσουν τα μη απαραίτητα επαγγελματικά ταξίδια την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Πηγή: tovima.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.