Πλωτός κάδος SEABIN: Πρωτοβουλία για πεντακάθαρα νερά στις Κυκλάδες με αυστραλιανή πατέντα

paros2

Μία πρωτοποριακή εφεύρεση Αυστραλιανής προέλευσης, που σχεδιάστηκε για τον καθαρισμό της θάλασσας από τα μικροπλαστικά απορρίμματα, δοκιμάζεται στα νερά των Κυκλάδων από το Ίδρυμα Προστασίας και Ανάδειξης των Κυκλάδων (The Cyclades Preservation Fund).

Ο πλωτός κάδος SEABIN που σχεδιάστηκε από δύο Αυστραλούς σέρφερ, τους Andrew Turton και Pete Ceglinski, τοποθετήθηκε αρχές του 2020, στο πανέμορφο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας στην Πάρο. Δόθηκε δωρεάν στο δήμο Πάρου από το Cyclades Preservation Fund, με τη συγχρηματοδότηση της εταιρείας Experiential Yachting και τη συνεργασία του τοπικού ναυτικού συλλόγου “ΝΑΙΑΣ”. Πρόκειται για το δεύτερο μηχάνημα που τοποθετείται στα λιμάνια των Κυκλάδων. Το πρώτο τοποθετήθηκε πιλοτικά στο λιμάνι της Σύρο πέρυσι το καλοκαίρι.

Βάσει των προδιαγραφών του, ο πλωτός κάδος SEABIN, μπορεί να συλλέξει ετησίως 90.000 πλαστικές σακούλες, 50.000 μπουκαλάκια νερού, περισσότερα από 110.000 κομμάτια μικροπλαστικού και μικροϊνών όπως και έλαια πετρελαίου ή απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται σε σκάφη καθώς και χιλιάδες αποτσίγαρα
«Το πιο σημαντικό», σύμφωνα με την διευθύντρια του Ιδρύματος, Άννι Μητροπούλου, «είναι ότι συγκεντρώνει τα μικροπλαστικά που κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά. Έρευνες αποδεικνύουν ότι καταναλώνουμε, ο καθένας από εμάς, 120,000 μικροπλαστικά ετησίως, τα οποία βρίσκονται παντού, στο φαγητό, στο ψάρι μας».

Σκοπός του Δήμου Πάρου είναι η απόκτηση κι άλλων τέτοιων μηχανημάτων τα οποία θα τοποθετηθούν σε λιμάνια, μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια του νησιού.


Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Common Seas επέλεξε την Πάρο ως το πρώτο νησί στη Μεσόγειο που απορρίπτει συνειδητά και με στοχευμένες δράσεις την παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων. Φωτο: Pixabay

Η Πάρος φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο «καθαρό» νησί στη Μεσόγειο

Με την ευκαιρία, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Πάρος φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο νησί στη Μεσόγειο που απορρίπτει συνειδητά και με συγκεκριμένες δράσεις την παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων.

Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Clean Blue Paros» και ανήκει στο πρόγραμμα «Clean Blue Alliance» της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Common Seas» που έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κύρια αποστολή της οργάνωσης είναι να μειώσει την παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων στις θάλασσες του κόσμου. Συγκεκριμένα στην Πάρο, αποσκοπεί να την καταστήσει «καθαρή» από πλαστικά απορρίμματα στα επόμενα τρία χρόνια, μέσα από την αναδιαμόρφωση των συστημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων, την εξάλειψη του πλαστικού μαζικής χρήσης, την αλλαγή νομοθεσίας και την εκπαίδευση των κατοίκων της.

Το Clean Blue Paros είναι η πρώτη παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται με ολιστικό τρόπο για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς εκτός από την παροχή μέτρων στήριξης, οι δράσεις θα διεισδύσουν και στην κοινωνία μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι καταναλώνουμε, ο καθένας από εμάς, 120,000 μικροπλαστικά ετησίως, τα οποία βρίσκονται παντού, στο φαγητό, στο ψάρι μας.
Φωτο: Cyclades Preservation Fund

Τα κριτήρια επιλογής της Πάρου για την έναρξη του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος ήταν το μικρό της μέγεθος και ότι πρόκειται για νησί, γεγονός που επιτρέπει τον έλεγχο για τι εισέρχεται και εξέρχεται από το νησί.

Το παράδειγμα της Πάρου θα είναι η βάση για την εφαρμογή του προγράμματος σε μεγαλύτερες κοινωνίες ανά τον κόσμο.

Το πρώτο βήμα είναι να εξαλειφθούν τα πλαστικά καλαμάκια μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Η πρωτοβουλία ήδη υποστηρίζεται από 40 τοπικές επιχειρήσεις της Πάρου και στοχεύει να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα, τα πλαστικά κύπελλα του καφέ, τα καλαμάκια, τα μπουκάλια νερών, τις πλαστικές συσκευασίες φαγητού και τις πλαστικές τσάντες με εναλλακτικές λύσεις..

Η ομάδα του «Clean Blue Paros» θα ελέγξει και θα καταγράψει το ποσοστό του πλαστικού που ανακυκλώνεται, ενώ ο Δήμος θα εφαρμόσει τη διαλογή στην πηγή για τα πλαστικά απορρίμματα. Την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία υποστηρίζουν το Cyclades Preservation Fund και το World Wildlife Fund (WWF) Ελλάς.

Πηγή: neoskosmos.com

Facebook Comments

POST A COMMENT.