Βαρουφάκης: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τον εκλογικό νόμο της Αυστραλίας

Βαρουφάκης

Προτείνει 100 μονοεδρικές περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα όπου ο βουλευτής δεν θα εκλέγεται με πλειοψηφικό σύστημα αλλά με το σύστημα το οποίο εφαρμόζεται στην Αυστραλία.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο που γίνεται στην Ελλάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «το επιχείρημα της κυβερνησιμότητας είναι μία μεγάλη εκτροπή από τη Δημοκρατία. Είναι σαν να λέμε ότι ο λαός δεν μας έδωσε το ποσοστό που χρειαζόταν για να κυβερνήσουμε και εμείς θα το πάρουμε με τον εκλογικό νόμο, με ένα μπόνους το οποίο επιστρέφει όπως ήταν πριν, με την μικρή διαφορά ότι είναι κλιμακωτό. Θα θέλαμε να έχουμε έναν πάγιο εκλογικό νόμο, τον οποίο θα μπορούμε να τον υποστηρίξουμε. Ο εκλογικός νόμος θα έπρεπε να είναι υπεράνω των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και υπολογισμών» τόνισε.

Και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 συμπλήρωσε:

«Εμείς θα προτείνουμε ένα ανάμεικτο σύστημα με 200 ή 250 βουλευτές και 100 μονοεδρικές περιφέρειες σε όλη την χώρα όπου ο βουλευτής δεν θα εκλέγεται με πλειοψηφικό σύστημα αλλά με το σύστημα το οποίο εφαρμόζεται στην Αυστραλία».

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 άσκησε επίσης σκληρή κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους έξι μήνες.

«Χαίρομαι που ο Πρωθυπουργός κάνει αυτές τις επαφές και το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων. Αυτός ο πολιτικός πολιτισμός είναι κάτι πολύ καλό για όλους μας. Η παρουσίαση που μου έκανε ο Πρωθυπουργός βασίστηκε στην περπατημένη άποψη ότι στον Λευκό Οίκο υπάρχει ένας προβληματικός πρόεδρος αλλά είναι περιστοιχισμένος από διάφορους σοβαρότερους ανθρώπους όπως ο κ. Πομπέο και ο κ. Πενς, οι οποίοι βλέπουν πολύ πιο θετικά την Ελλάδα. Πολιτικό προσωπικό που περιστοιχίζουν τον κ. Τραμπ, ο οποίος είναι ο απρόβλεπτος και ο προβληματικός. Όλο αυτό είναι μία ερμηνεία του συρμού, η δική μου άποψη είναι ακριβώς η αντίθετη» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι ο κ. Πενς, ο κ. Πομπέο, το κατεστημένο γύρω από το Πεντάγωνο προωθούν εδώ και τουλάχιστον 8-9 μήνες, πιέζουν τον Τραμπ να κάνει πόλεμο στο Ιράν. Ο Τραμπ ενέδωσε σε αυτήν τη δολοφονία μόνο και μόνο για να μην κάνει πόλεμο στο Ιράν. Αυτό που μας ανησυχεί ως ΜέΡΑ 25 είναι ότι βλέπουμε μία κυβέρνηση που προσποιείται ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στον κόσμο, ότι εμείς είμαστε τα καλά παιδιά της Δύσης, Ε.Ε από την μία πλευρά και ΗΠΑ και ότι αυτό θα μας δώσει ερείσματα στην περιοχή. Θεωρώ ότι είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η προσέγγιση και πολύ επικίνδυνη. Είναι αδύνατον να είσαι το καλό παιδί τόσο των Βρυξελλών όσο και της Ουάσινγκτον».

Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευσης ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 ανέφερε ότι «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους 6 μήνες με θλίβει γιατί η υποκρισία είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει στην πολιτική. Μία κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) που έφερνε συνεχώς στη Βουλή τις κυρώσεις για τις εξορύξεις, την αναβάθμιση της αμυντικής σχέσης με τις ΗΠΑ, ξαφνικά έχασαν την κυβέρνηση και θυμήθηκαν το ριζοσπαστικό τους παρελθόν. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε πολιτικά στο κοινοβούλιο με τέτοιου είδους αντιδραστικούς τρόπους επειδή δεν είμαι κυβέρνηση, αυτό που θα έλεγα αν ήμουν κυβέρνηση παύω να το λέω».

Όσο για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ανέφερε: «Ήταν τεράστιο λάθος η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. Ο κ. Μητσοτάκης να πηγαίνει να κάθεται δίπλα στον Τραμπ, ένας Τραμπ ο οποίος έχει τη δική του πολιτική, τη δική του ατζέντα, έχει τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως backdrop για να κάνει το δικό του show».

Facebook Comments

POST A COMMENT.