«Νew Υork Τimes»: Σύγχυση περιβάλλει τη στρατηγική Τραμπ

Trump

Η στρατηγική του Αμερικανού Προέδρου στο Ιράν περιβάλλεται από σύγχυση, γράφει ο Ντέιβιντ Σάνγκερ (David E. Sanger) σε ανάλυσή του στην εφημερίδα «New York Times». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ο κ. Τραμπ έχει να επιλύσει για την εθνική ασφάλεια δύο αλληλοσυγκρουόμενα ένστικτα που προβάλλουν στις ομιλίες του και στις καθημερινές του αναρτήσεις στο Twitter: προκλητικότητα και αποδέσμευση.

Ο πρόεδρος Τραμπ άνοιξε ένα μικρό παράθυρο στη διπλωματία με το Ιράν την Τετάρτη, αλλά συνδύασε τις λέξεις του με ωμές απειλές που καθιστούν δύσκολο για κάποιον να σκεφτεί το πώς οι δύο χώρες θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον κύκλο της αντιπαράθεσης και της εκδίκησης.

Το διάγγελμα από πολλές απόψεις ηχούσε ως συγκεχυμένη πολιτική. Εδειξε ότι μετά από τρία χρόνια στην προεδρία, ο κ. Τραμπ έχει ακόμη να επιλύσει τα προαναφερθέντα ένστικτα της προκλητικότητας και της αποδέσμευσης. Και περιέλαβε όλα τα άλλα απαιτούμενα στοιχεία μιας ομιλίας σχετικά με την πολιτική του Τραμπ για το Ιράν: έντονη μνησικακία κατά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, κριτική για την πυρηνική συμφωνία του προκατόχου του, αμφίβολες ρεαλιστικά αξιώσεις και μία αυτάρεσκη προεκλογική εκστρατεία.

Ο κ. Τραμπ έκανε πίσω από το χείλος του πολέμου, τουλάχιστον για τώρα. Κατέστησε σαφές ότι δεν σχεδίαζε να απαντήσει στις πυραυλικές επιθέσεις κατά δύο βάσεων από όπου ενεργούν Αμερικανοί στρατιώτες, με τις οποίες όντως φαίνεται ότι και οι Ιρανοί ήθελαν να αποφύγουν ένα ανθρώπινο μακελειό.

Αλλά ο Πρόεδρος επίσης υποσχέθηκε να διπλασιάσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, επιστρέφοντας στο οικονομικό εργαλείο καθώς παραμένει πεπεισμένος ότι θα υποχρεώσει τελικά αυτή χώρα να επιλέξει μεταξύ καταστροφής και επιβίωσης. Ωστόσο, πέρα από το να λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι έτοιμες να αγκαλιάσουν την ειρήνη με όλους όσοι το επιδιώκουν», δεν παρουσίασε κανένα δρόμο προς τα εμπρός για τους δύο αντιπάλους των τελευταίων 40 χρόνων.
«Σίγουρα έστειλε ανάμεικτα μηνύματα στο Ιράν», δήλωσε ο Καρίμ Σαντζαντπούρ (Karim Sadjadpour) Αμερικανο-Ιρανός αναλυτής στο ίδρυμα «Carnegie Endowment for International Peace».

Ο κ. Σαντζαντπούρ χαρακτήρισε το διάγγελμα Τραμπ «αρχικά θριαμβευτικό», καθώς ο κ. Τραμπ επαίνεσε την εντολή του να δολοφονηθεί ο πιο διάσημος στρατιωτικός ηγέτης στο Ιράν, ένας άνδρας υπεύθυνος για το θάνατο εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών. «Ηταν απαξιωτικό για το Ιράν», είπε και στη συνέχεια «σαν να πέταξε μία ξεχωριστή πρόταση, αναφέρθηκε σε ένα λαμπρό μέλλον των Ιρανών, μόνον εάν μεταμορφωθούν όπως απαιτούν οι ΗΠΑ».

Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι μήπως η άβολη ανακωχή μετά την εκτόξευση 16 πυραύλων από το Ιράν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ αποδειχθεί προσωρινή. Η Ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα, όπου τα άστοχα μηνύματα οδήγησαν χώρες σε μια πορεία προς ολοκληρωτική σύγκρουση όχι προς το συμφέρον τους, όπως αποδεικνύει η σωρεία γεγονότων που οδήγησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σπανιότερα είναι τα παραδείγματα όπου κυριαρχούσε ένας μυστικός συμβιβασμός, όπως συνέβη με τον πρόεδρο Τζον Κένεντι, που αντάλλαξε σοβιετικούς πυραύλους στην Κούβα για αμερικανικούς πυραύλους στην Τουρκία το 1962.

Πηγή: ekirikas.com

Facebook Comments

POST A COMMENT.