Τα ήθη και τα έθιμα των Θεοφανείων σε ολόκληρη την Ελλάδα

Θεοφάνεια

Με την εορτή των Θεοφανείων ολοκληρώνεται ένας πλούσιος λατρευτικός κύκλος, το «Άγιο Δωδεκαήμερο» κατα το οποίο εορτάζουμε την κατά σάρκα Γέννηση (25 Δεκεμβρίου), η Περιτομή (1 Ιανουαρίου) και η Βάπτιση (6 Ιανουαρίου) του Ιησού Χριστού (Ματθ. 2ο και 3ο κεφ.)

Πώς προέκυψαν οι ονομασίες Θεοφάνια και Φώτα

Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους η εορτή του Δωδεκαημέρου ήταν μόνο μια: τα Άγια Θεοφάνεια, τα οποία και αποτελούν την παλαιότερη Δεσποτική εορτή.

Ωστόσο, από τον 4ο αιώνα αρχίζουν και υπάρχουν περιπτώσεις χωριστού εορτασμού των εορτών των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, σύμφωνα τόσο με τον Μέγα Βασίλειο, όσο και με τον Γρηγόριο τον Θεολόγο.

Για τις εορτές και τις λατρευτικές τελετές των εορτών των δύο πρώτων αιώνων και για τον λόγο και τον ορισμό τους σε συγκεκριμένη ημέρα πληροφορίες παρέχουν ο Ιγνάτιος Αντιοχείας, ο Κλήμης Ρώμης και άλλοι χριστιανοί συγγραφείς του 2ου και 3ου αιώνα.

Στα κείμενα αυτά φαίνεται ότι οι Χριστιανοί γιόρταζαν την ίδια μέρα Χριστούγεννα και Θεοφάνεια καλύπτοντας, κυρίως, τρεις γιορτές που είναι α) η φανέρωση του Θεού ως βρέφους στους ανθρώπους γενικά, β) η φανέρωση του Θεού στους Μάγους ειδικά και γ) η φανέρωση της Αγίας Τριάδος στον Ιορδάνη.

Από τον 4ο αιώνα όμως και μετά η Εκκλησία αποφασίζει να χωρισθούν οι εορτές για να δώσει θρησκευτικό και σωτηριολογικό περιεχόμενο και να αντιταχθεί στις δυο μεγάλες ειδωλολατρικές που ήταν στην μεν Δύση ο Θεός-Ήλιος στην δε Ανατολή οι Επιφάνειες.

Η προέλευση, πιθανότατα, είναι εξωβιβλική: είναι γνωστό, ότι αιγύπτιοι λάτρεις ενός μυστηριακού θρησκεύματος εόρταζαν την εμφάνιση του Χρόνου ή Κρόνου μέσα από τα νερά του Νείλου στις 6 Ιανουαρίου. Αυτή ήταν μια από τις πολλές ειδωλολατρικές «Επιφάνειες».

Είναι φανερό ότι οι Χριστιανοί ξεκίνησαν στην Αίγυπτο να δίνουν τη δική τους απάντηση για το ποια είναι η πραγματική «Επιφάνεια» του Θεού μέσα από τα νερά: αυτή του βαπτιζομένου Ιησού.

Με το παράδειγμά Του και την εντολή Του αργότερα για βάπτιση των πιστευόντων όχι μόνο πλέον «εν ύδατι» (όπως στην θρησκευτική πρακτική πολλών ανατολικομεσογειακών θρησκειών, όπου το λιγοστό νερό θεωρείται πάντα θεόσταλτο καθαρτήριο), αλλά και «εν Πνεύματι», ο Χριστός αναδείκνυε τη μοναδική ιστορική «Επιφάνεια» του Θεού σε μια ιστορία ευθύγραμμη, που δεν επαναλαμβάνεται. Αντίθετα, η «Επιφάνεια» των νερών ή του θεού-Ηλίου (solis invicti) στη Δύση, κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, ήταν η αποθέωση της κυκλικής φυσικής ροής του κόσμου.

Στη Ρώμη είχε αρχίσει από τις πρώτες δεκαετίες του 4ου αιώνα (περί το 330-340) ο εορτασμός των Χριστουγέννων ως απάντηση στα ειδωλολατρικά Βρουμάλια ή Σατουρνάλια, που ήταν η λατρεία του αναγεννώμενου Ηλίου, όταν (περισσότερο εμφανώς στα βορειότερα κλίματα) άρχιζε να ξαναμεγαλώνει η μέρα, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Οι Χριστιανοί στη λατρεία του «ξαναγεννημένου Ήλιου» του φυσικού κύκλου, απαντούσαν με τη γέννηση του «νοητού Ηλίου της Δικαιοσύνης». Περί το 375 άρχισαν να εορτάζονται τα Χριστούγεννα και στη Συρία και το 386 ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, πρεσβύτερος στην Αντιόχεια, εξέφρασε στο Λόγο του «Εις την γενέθλιον ημέρα του Σωτήρος» τη χαρά του, που επιτέλους η 25η Δεκεμβρίου μπήκε επίσημα στο εορτολόγιο της πόλης. Μέχρι το 432 η εορτή είχε φθάσει και στην Αλεξάνδρεια.

Εκτός της κύριας ονομασίας της εορτής, ο κόσμος γνωρίζει την Βάπτιση του Κυρίου μας ως εορτή των Θεοφανείων ή των Φώτων. Το γνωστό σε όλους μας απολυτίκιο της Εορτής περιγράφει ακριβώς και δικαιολογεί τις δύο αυτές ονομασίες.

Σας το παραθέτουμε σε μετάφραση:

«Όταν βαπτιζόσουν στον Ιορδάνη, Κύριε, φανερώθηκε η προσκύνηση της Τριάδας, η φωνή του Πατέρα το επικύρωνε, καθώς σε ονόμαζε Υιό αγαπητό. Και το Πνεύμα με μορφή περιστεριού βεβαίωνε την αλήθεια του Λόγου. Δόξα σε Εσένα, Χριστέ Θεέ, που φανερώθηκες και φώτισες τον κόσμο» (Απολυτίκιο Θεοφανείων «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε…»).

Άρα, λοιπόν, ονομάζονται Θεοφάνεια επειδή η Αγία Τριάδα γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο με τα αισθητήρια όργανά του, δηλ. με τα μάτια και τα αυτιά του.

Και ονομάζονται Φώτα επειδή, όπως λέει στο τέλος το Απολυτίκιο της Εορτής, ήλθε ο Χριστός για να φωτίσει τον κόσμο, μπολιάζοντάς τον και πνευματικά δια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.

Την παραμονή των Θεοφανείων, την νύκτα γίνονταν οι βαπτίσεις των Κατηχουμένων χριστιανών έτσι ώστε την επομένη ημέρα των Θεοφανείων οι νεοφώτιστοι να κοινωνήσουν. Πηγαίνοντας προς το Βαπτιστήριο, κρατούσαν στα χέρια τους λαμπάδες συμβολίζοντας τον φωτισμό της ψυχής. Εξ αιτίας όλων αυτών των λαμπάδων και του φωτός η εορτή ονομάσθηκε και Φώτα.

Η ελληνική παράδοση είναι πλούσια σε ήθη και έθιμα και κάθε γωνιά της χώρας τα γιορτάζει με διαφορετικό τρόπο.

Τα Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη

Με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί φέτος ο εορτασμός των Θεοφανείων και ο αγιασμός των υδάτων στη Θεσσαλονίκη. Οι πιο τολμηροί θα βουτήξουν στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, στο Καραμπουρνάκι της Καλαμαριάς και στις παραλίες του δήμου Θερμαϊκού, ενώ κάποιοι άλλοι σε πισίνες, προκειμένου να συναγωνιστούν ποιος θα πιάσει το Σταυρό.

Στη Θεσσαλονίκη, ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει στις 11 το πρωί, με κάθε επισημότητα από το πλακόστρωτο της παλιάς παραλιακής και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Λεωφόρου Νίκης, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και πλήθος κόσμου.

Στην Καλαμαριά, η γιορτή των Φώτων θα ξεκινήσει με θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στις 11 το πρωί η εικόνα της βάπτισης του Κυρίου θα μεταφερθεί στο Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης για την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Λίγο αργότερα, ρίψεις του Σταυρού θα γίνουν στο δημοτικό κολυμβητήριο Καλαμαριάς αλλά και στη βάση Ναυτοπροσκόπων. Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί στη 1 μετά το μεσημέρι με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των χειμερινών κολυμβητών από τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, στην πλαζ Αρετσούς.

Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, στο δημοτικό κολυμβητήριο του Πανοράματος αναμένεται να βουτήξουν και φέτος δεκάδες κολυμβητές για να πιάσουν τον Σταυρό, ενώ στο Ασβεστοχώρι για μια ακόμη χρονιά θα αναβιώσει το έθιμο με το πορτοκάλι και το κυπαρίσσι. Ένα έθιμο μοναδικό που αναδεικνύεται κάθε χρόνο εδώ και περίπου δύο αιώνες την ημέρα των Θεοφανείων στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, ζωντανεύοντας παλιές και ιστορικές τοπικές παραδόσεις.

Δύο τελετές αγιασμού των υδάτων και κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού θα πραγματοποιηθούν στον δήμο Νεάπολης – Συκεών. Η πρώτη θα γίνει στις Συκιές με την τελετή να έχει προγραμματιστεί για τις 10:45 το πρωί στο δημοτικό κολυμβητήριο από τον ιερό ναό Αγίων Χαραλάμπους και Χριστοφόρου Συκεών και η δεύτερη στις 11:30 στη Νεάπολη στη δημοτική πισίνα στην περιοχή Στρεμπενιώτη από τους ιερούς ναούς Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως.

Στον δήμο Θερμαϊκού, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της θάλασσας. Οι τολμηροί, που θα αψηφήσουν τις καιρικές συνθήκες, θα βουτήξουν στα παγωμένα νερά της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, της Επανομής, όπως επίσης στο λιμάνι του Αγγελοχωρίου και στη Νέα Μηχανιώνα, όπου και θα παραστεί στις 11 το πρωί ο δήμαρχος, Γιώργος Τσαμασλής.

Στον δήμο Παύλου Μελά, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα γίνει στο κολυμβητήριο της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης στην Άνω Ηλιούπολη, στις 11 το πρωί, όπου οι πιστοί θα βουτήξουν στα νερά για να πιάσουν το Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου.

Στον δήμο Θέρμης, η τελετή του αγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθεί στο Φράγμα, στη δημοτική κοινότητα των Βασιλικών, στις 11 το πρωί παρουσία πλήθους κόσμου, ενώ με κάθε επισημότητα θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός των Θεοφανίων σε κάθε δημοτική ενότητα του δήμου Ωραιοκάστρου. Στα αξιοσημείωτα είναι ο εορτασμός στο Μελισσοχώρι, όπου η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στολίζεται με πρασινάδες, πορτοκάλια και λεμόνια.

Θεοφάνεια στη Φθιώτιδα – Το έθιμο με τα αδράχτια για να διώχνουν τους καλικάντζαρους

Από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα δεν είναι λίγοι οι νοικοκυραίοι στη δυτική Φθιώτιδα που κρατώντας το έθιμο βάζουν στο τζάκι αδράχτια για να τα βλέπουν οι καλικάντζαροι και να μην κατεβαίνουν από την καπνοδόχο.

Οι πιστοί στις παραδόσεις, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνεια, που φεύγουν οι καλικάντζαροι, δεν τρώνε ελιές, φασόλια και σύκα για να μην κάνουν καλογήρους.

Σε χωριά της δυτικής Φθιώτιδας το βράδυ της παραμονής των Φώτων μεγάλες παρέες αγοριών και μεγαλύτερων ανδρών κρατώντας μεγάλα κουδούνια στα χέρια τα οποία χτυπούσαν συνεχώς, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και έψαλλαν τα κάλαντα των Φώτων.

Οι νοικοκυραίοι του χωριού τους φίλευαν χριστουγεννιάτικα εδέσματα τα οποία στο τέλος της βραδιάς γεύονταν όλοι μαζί στις ταβέρνες του χωριού τραγουδώντας και χορεύοντας.

Ιωάννινα: Στο γεφύρι της Πλάκας ο Αγιασμός των Υδάτων

Στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας που πλέον στέκεται και πάλι όρθιο, για να γεφυρώνει τον ‘Αραχθο, θα τελεστεί αύριο Θεοφάνεια ο Αγιασμός των υδάτων.

Η τελετή, θα γίνει στις 11 το πρωί και την οργανώνουν ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων και οι κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου.

Είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για τους κατοίκους των Τζουμέρκων και της Ηπείρου γενικότερα, καθώς η κατάρρευση του γεφυριού την 1η Φεβρουαρίου του 2015 τους είχε συγκλονίσει. Το γεφύρι είναι ο πολιτισμός τους, η ιστορία τους η καθημερινότητα τους.

Πλήθος κόσμου αναμένεται να βρεθεί αύριο στην τελετή Αγιασμού, καθώς πέραν του θρησκευτικού στοιχείου, η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας ήταν ένα «στοίχημα» για την περιοχή.

Αλεξανδρούπολη: Η γιορτή των Θεοφανείων στον Έβρο

«Σήμερα τα Φώτα κι Φωτισμός, κι χαρές μεγάλες κι αγιασμός…». Εξέχουσα θέση, στο εβρίτικο εορτολόγιο κατέχει ο εορτασμός των Φώτων, την πρώτη μέρα μετά τη λήξη του Δωδεκαήμερου και ενώ έχουν αποχωρήσει από την επιφάνεια της γης τα «καρκαντζέλια» (καλικάντζαροι), τα γνωστά σκανταλιάρικα δαιμόνια της λαϊκής μας παράδοσης.

Την παραμονή των Θεοφανείων, στον Έβρο, ο ιερέας του χωριού επισκέπτεται και «φωτίζει» τα σπίτια, ενώ ανήμερα της γιορτής και μετά τη ρίψη του Σταυρού στο νερό (σε κολυμπήθρα ή σε ποτάμι (εφ’ όσον υπάρχει πλησίον του χωριού), τα σπίτια κατακλύζει το άρωμα του θυμιάματος και οι νοικοκυρές κρατούν και αγιασμό που πήραν από την εκκλησία ως φυλαχτό. Το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας , στα περισσότερα χωριά του Έβρου είναι η «Μπάμπω» (γριά), δηλαδή το παχύ έντερο του χοίρου γεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας, πράσο, ρύζι και μυρωδικά, ενώ σε κάποια χωριά οι Μάρηδες μαγειρεύουν και τον «Πάππου», που είναι το στομάχι του χοίρου γεμιστό.

«…Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό, κάθεται η κυρά μας η Παναγιά. Σπάργανα βαστάει κεριά κρατά και τον Άγιο Γιάννη παρακαλά. Άγιε Γιάννη αφέντη μου βαπτιστή, έλα να βαπτίσεις Θεού παιδί. Να βαπτιστούν οι κάμποι και τα νερά για ν’ αγιάσ’ αφέντης με την κυρά..», λένε τα κάλαντα της παραμονής των Φώτων, ενώ σε αρκετά χωριά ανήμερα των Θεοφανείων και μετά το πέρας της λειτουργίας, όλες οι κινητές εικόνες της εκκλησίας περιφέρονται από τους άνδρες του χωριού γύρω απ’ αυτό ώστε να είναι προστατευμένο, καθ’ όλο το χρόνο, από τα κακά πνεύματα.

Ο αγιασμός των υδάτων σε διάφορες περιοχές της Κρήτης 

Στο Ηράκλειο, η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, προσκαλεί όλο τον κόσμο στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, που θα γίνει στην βορειοανατολική πλευρά της προβλήτας ”Μικρού Κούλε” στο Λιμεναρχείο στις 11:00 το πρωί.

Στις 13:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο καθαγιασμός των υδάτων του Κολυμβητηρίου Ηρακλείου (Λίντο) παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Αγιασμός των υδάτων στα έργα αρμοδιότητας του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

10:30 π.μ. Λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου

12:00 μ.μ Φράγμα Αποσελέμη στο Ηράκλειο

12:30 μ.μ. Στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου στο Ρέθυμνο

Δήμος Μαλεβιζίου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο καθαγιασμός των υδάτων στο Δήμο Μαλεβιζίου θα τελεστεί ως εξής:

10:00π.μ. Κρουσώνας (κεντρική δεξαμενή)

10:15π.μ. Αμμουδάρα (παραλία, στο ύψος «Εδέμ»)

11:00π.μ. Παντάνασσα (Λιμανάκι)

11:00π.μ. Λυγαριά (δυτική πλευρά παραλίας)

11:45π.μ. Παλαιόκαστρο

12:00μ.μ. Αγία Πελαγία (κεντρικά της παραλίας)

12:15μ.μ. Μαδέ

12:30μ.μ. Φόδελε (Φοδελιανός ποταμός στο κέντρο του οικισμού)

Δήμος Χερσονήσου

Το πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανείων στο Δήμο Χερσονήσου διαμορφώνεται ως εξής:

12:30 μ.μ. Αγιασμός των υδάτων στo Eνυδρείο Κρήτης – Cretaquarium από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.

11:00 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι των Γουρνών, στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών.

11:00 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στις Κάτω Γούβες, στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

11:00 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, στην παραλία κάτω από την ταβέρνα του Χατζή.

10:00 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στην Ανάληψη, μπροστά από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.

11:00 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στον Ανισσαρά, μπροστά από το ξενοδοχείο SERITA.

10:30 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στην Κόξαρη, στην υδατοδεξαμενή των φυσικών πηγών του «Καρκανιά».

11:00 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στο Λιμάνι Χερσονήσου, μπροστά από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

11:30 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στα Μάλια, στο Λιμάνι Μαλίων, στην περιοχή του Αγίου Πνεύματος.

11:00 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στη Σταλίδα, στην παραλία μπροστά από το κατάστημα «Φοίνικας».

10:30 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στο Μοχό, στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας.

11:00 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στο Κράσι, στις πέτρινες τοξωτές βρύσες του πλατάνου.

Δήμος Φαιστού

Την ημέρα των Θεοφανίων, ο αγιασμός των υδάτων στον Δήμο Φαιστού θα γίνειστις:

11:30 π.μ. στο Ζαρό (Λίμνη Ζαρού)

12:00 μ.μ στο φράγμα Φανερωμένης

12:00 μ.μ στους Καλούς Λιμένες

13:00 μ.μ στο Καλαμάκι

13:30 μ.μ στα Μάταλα

15:00 μ.μ στον Κόκκινο Πύργο.

Δήμος Μινώα Πεδιάδας

Πρόγραμμα Αγιασμού των υδάτων:

07:00-11:00 π.μ Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

11:30 π.μ Τελετή Αγιασμού των υδάτων στο Κολυμβητήριο Αρκαλοχωρίου.

13:30 μ.μ Τελετή Αγιασμού των υδάτων στον Τσούτσουρο.

Δήμος Βιάννου

Το πρόγραμμα του εορτασμού των Θεοφανείων τη Δευτέρα 06/01/2020 που θα πραγματοποιηθεί σε όλους τους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου Βιάννου.

10:15 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στο Λιμάνι της Άρβης.

10:30 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στην παραλία της Ψαρής Φοράδας.

11:30 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στην παραλία Τέρτσα.

12:15 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του Καστρίου, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των περιοχών όπου θα τελεστούν οι Αγιασμοί των Υδάτων θα πραγματοποιήσουν την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους, ενώ παράλληλα θα φιλοξενήσουν με κέρασμα όλους όσους θα παραβρεθούν στις εκδηλώσεις.

Δήμος Γόρτυνας

Ο καθαγιασμός των υδάτων στον Δήμο Γόρτυνας, ανήμερα της γιορτής των Θεοφανίων (Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020), θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

10:00 π.μ. Καθαγιασμός υδάτων στους Αγίους Δέκα (Αγία Λίμνη).

10:00 π.μ. Καθαγιασμός υδάτων στην παραλία της Ιεράς Μονής Κουδουμά.

11:00 π.μ. Καθαγιασμός υδάτων στην λιμνοδεξαμενή της Γέργερης.

11:00 π.μ. Καθαγιασμός υδάτων στην λιμνοδεξαμενή της Πλώρας.

13.00 μ.μ. Καθαγιασμός υδάτων στον Λιμένα της Λούτρας – Κρότου.

14:00 μ.μ. Καθαγιασμός υδάτων στην παραλία του Λέντα.

Επιπλέον, την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, θα πραγματοποιηθεί τελετή αγιασμού των υδάτων στον Άγιο Ιωάννη Καπετανιανών (θέση Βαρκότοπος, ώρα 10:30).

Δήμος Πλατανια

Ο Δήμος Πλατανιά ενημερώνει για το πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανείων, την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020.

10:30 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στο λιμανάκι του Πλατανιά.

11:00 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στην παραλία του Ταυρωνίτη.

11:00 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στην παραλία των Καμισιανών.

11:30 π.μ. Αγιασμός των υδάτων στην παραλία του Γερανίου.

12:00 μ.μ. Αγιασμός των υδάτων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισσάμου & Σελίνου κ.κ Αμφιλόχιο, στο λιμάνι Κολυμβαρίου.

17:00 μ.μ. Εορταστική εκδήλωση, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, για την υποδοχή του νέου έτους και την απονομή επαίνων και βραβείων, στους επιτυχόντες σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κατά το Σχολικό Έτος 2018-2019 και οι οποίοι κατάγονται από τον Δήμο Πλατανιά

Αγιασμός των Υδάτων στη Δεξαμενή Άι Γιάννη Χανίων

Η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων, στην κεντρική δεξαμενή υδροδότησης της πόλης των Χανίων που βρίσκεται στην ενορία του Αγίου Ιωάννη (στο τέρμα της οδού Ηγουμένου Γαβριήλ), θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 π.μ.

Facebook Comments

POST A COMMENT.