Έντα Γκάμπλερ, του Ερρίκου Ίψεν στο θέατρο Άλμα

enta-gabler

Ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης θα παρουσιάσει στο θέατρο Άλμα, το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν, “Έντα Γκάμπλερ”, με πρωταγωνίστρια την Ιωάννα Παππά.

Η 5η Εποχή με την “Έντα Γκάμπλερ”, του Ερρίκου Ίψεν, συνεχίζει την παρουσίαση κορυφαίων και διαχρονικών θεατρικών κειμένων. Ο Θέμης Μουμουλίδης διασκευάζει για τις ανάγκες της παράστασης το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν, με πρωταγωνίστρια την Ιωάννα Παππά.

Λίγα λόγια για το έργο

Η “Έντα Γκάμπλερ” αποτελεί ένα από τα κορυφαία έργα του Χένρικ Ίψεν (Henrik Ibsen). Από την πρώτη του παρουσίαση το 1891 στη Γερμανία, μέχρι σήμερα, το πρόσωπο της ηρωίδας θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους δραματικούς ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Η Έντα Γκαμπλερ είναι η γοητευτική μοναχοκόρη του στρατηγού Γκάμπλερ. Προκειμένου να εξασφαλίσει υλική άνεση και μια πλούσια κοινωνική ζωή, έχει εγκλωβιστεί στα δεσμά ενός ανιαρού γάμου με τον μικροαστό ακαδημαϊκό Γέργκεν Τέσμαν. Η καθημερινότητα της, έχει γίνει ανυπόφορη και η κάθε μέρα μοιάζει βασανιστική.

Η Έντα θέλει να ζήσει έντονα και παθιασμένα, αλλά αδυνατεί. Βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στον μόχθο  της για ελευθερία και στην αυστηρή συμμόρφωση στις κοινωνικές συμβάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να καταστρέφει ό,τι δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Έτσι, επανεμφανίζεται ο παλιός της φίλος Έιλερτ Λέβμποργκ. Τότε, η Έντα καταλαμβάνεται από τη μανιώδη επιθυμία να δοκιμάσει για άλλη μια φορά τη δύναμή της πάνω του. Αφού δεν μπορεί να εξουσιάσει τη δική της ζωή, μπορεί τουλάχιστον να εξουσιάσει τη ζωή ενός άλλου, να την σημαδέψει για πάντα. Έτσι, ξεκινά ένα παιχνίδι χειραγώγησης και σκληρότητας. Στο τέλος, όμως, θα πιαστεί η ίδια στη δαιμόνια παγίδα που έστησε.

Η “Έντα Γκάμπλερ” αποτελεί ένα εκ βαθέως ψυχογράφημα στην ανάγκη μας για άσκηση δύναμης κάθε είδους. Παράλληλα, μέσω του έργου διαφαίνεται η κατάπνιξη των αληθινών συναισθημάτων και αναγκών των ανθρώπων και η πάλη τους για ζωή.

Συντελεστές:
Πρωταγωνιστούν: Ιωάννα Παππά, Μιχάλης Μαρίνος, Κατερίνα Μισιχρόνη, Χάρης Τζωρτζάκης, Μιχάλης Κοιλακος
Συγγραφέας: Ερρίκος Ίψεν
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

Θέατρο Άλμα, Ακομινάτου 15, Αθήνα

Από 1 Φεβρουαρίου 2020 έως 22 Μαρτίου 2020

Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00
Πέμπτη στις 20:00
Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 210-5220100 | www.viva.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.