Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Απολογισμός του έργου του Πατριαρχείου στο 2019

patriarxis

Στις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες που έλαβε το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά το 2019, αλλά και στις ελπίδες και τις προσδοκίες του για τη νέα χρόνια που ανατέλλει, αναφέρθηκε σε ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Για τις πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου, ο Παναγιώτατος είπε ότι η σημαντικότερη ήταν η απονομή της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατομμύρια Ουκρανών Ορθοδόξων αδελφών μας, αφού τους επανέφερε στην κανονικότητα, «να μπορούν να διοικούν και να κατευθύνουν τα εσωτερικά πράγματα της τοπικής Εκκλησίας των χωρίς να εξαρτώνται από οποιαδήποτε άλλη Εκκλησία».

Υπογράμμισε επίσης πως «μας κατηγόρησαν ότι τους δώσαμε, ως Κωνσταντινούπολις, μόνον μερικό, μισό αυτοκέφαλο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τους δώσαμε πλήρες αυτοκέφαλο όπως και σε όλες τις άλλες Εκκλησίες, κατά τους προηγουμένους αιώνας και πρόσφατα, που πήραν το αυτοκέφαλο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο, να σημειώσω, ότι είναι η μόνη Εκκλησία που έχει το δικαίωμα από τους ιερούς κανόνας και από την ιστορικήν πράξη της Εκκλησίας να απονέμει την αυτοκεφαλία. Τους δώσαμε, λοιπόν, πλήρες αυτοκέφαλον. Θα παίρνουν το Αγιο Μύρον από εμάς, όπως είναι η τάξις και η παράδοσις, και κατά τ’ άλλα, από τη στιγμή που εξέλεξαν τον δικό τους τον Προκαθήμενο, τον Επιφάνιο, και την περί αυτόν Ιεράν Σύνοδο, εμείς δεν έχουμε λόγο να αναμειγνυώμεθα, παρά μόνον όταν θα μας ζητήσουν, ενδεχομένως, την συμβουλή μας, την κατεύθυνση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έχει πείρα αιώνων πολλών και σοφίαν συμπεπυκνωμένην για ενδεχομένη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν στην εκκλησιαστική τους ζωή».

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην εκλογή νέων δυναμικών ιεραρχών στις Αρχιεπισκοπές Αμερικής, Αυστραλίας, Θυατείρων, καθώς και σε άλλες επαρχίες του Θρόνου, στην εκλογή Βοηθών Επισκόπων, αλλά και στον εμπλουτισμό της Πατριαρχικής Αυλής με νέους κληρικούς.

Οπως επισήμανε, «υπάρχουν στον ορίζοντα κάποια ελπιδοφόρα σημεία για τη Θεολογική μας Σχολή της Χάλκης. Μακάρι να μην διαψευστούμε για μία ακόμα φορά και να μπορέσουμε να δούμε μέσα στο 2020 την επαναλειτουργία της Σχολής μας».

Facebook Comments

POST A COMMENT.