Ο Μπόρις Τζόνσον απαγγέλλει Όμηρο και διχάζει με τα Ελληνικά του

Μπόρις Τζόνσον

Ένα βίντεο που χρονολογείται από το 2013 και το οποίο εμφανίζει τον νυν πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να απαγγέλλει Ομηρο από μνήμης και στα Αρχαία Ελληνικά έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες την εμφάνισή του στο Διαδίκτυο προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Αρκετοί είναι εκείνοι που επαινούν τον Μπόρις Τζόνσον για τις γνώσεις του, άλλοι όμως τον επικρίνουν κάνοντας μάλιστα και χλευαστικά σχόλια για τα… Αρχαία Ελληνικά του, τα οποία χαρακτηρίζουν (και δικαίως) ακαταλαβίστικα.

«Ως Ελληνίδα που έχω σπουδάσει Αρχαία Ελληνικά, Ιλιάδα και Οδύσσεια (και άλλα κείμενα – αποσπάσματα στην αρχαία ελληνική γλώσσα) επί τέσσερα χρόνια (ως μέρος του υποχρεωτικού προγράμματος των ελληνικών δημοσίων σχολείων), μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα από αυτά που είπε», γράφει στον λογαριασμό της στο Twitter η χρήστης Ιοκάστη Μουρατίδη.

Το μήνυμά της συμπεριέλαβε σε σχετικό δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα «Liberation», η οποία ζήτησε και την άποψη του καθηγητή Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Πικαρδίας, Μανό Μπρουιγέ. Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου έχει μια αρκετά καλή μνήμη. Απαγγέλλει τους πρώτους 36 στίχους της Ιλιάδας, αλλά είναι αλήθεια ότι υπάρχουν λάθη: ξεχνά τους στίχους 8, 15, 16, 18 έως 23 και 32 και κάνει κάποια λάθη στα ελληνικά, τα οποία μου δείχνουν σαφώς ότι δεν καταλαβαίνει. Εν ολίγοις, κατά τη γνώμη μου, δεν απαγγέλλει πολύ άσχημα αλλά χωρίς να καταλαβαίνει τα πάντα».

Μιλώντας για την προφορά του, ο Μανό Μπρουιγέ διευκρινίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον «εκφωνεί τα Αρχαία Ελληνικά με αγγλική προφορά, είναι μια κανονική προφορά στην άλλη πλευρά της Μάγχης, αλλά και του Ατλαντικού, πράγμα που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο οι Ελληνες γράφουν στο Twitter ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτε απ’ όσα λέει. Ούτε εμένα θα καταλάβαιναν».

Το επίμαχο βίντεο χρονολογείται από το 2013, όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ακόμη δήμαρχος του Λονδίνου. Ο Μπόρις Τζόνσον μιλά στο κανάλι «ABC» της Αυστραλίας και ξαφνικά απαγγέλλει στίχους της Ιλιάδας και μάλιστα στα Αρχαία Ελληνικά. Ο ίδιος είναι βέβαια γνωστό ότι έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς.

Πηγή: ekirikas.com

Facebook Comments

POST A COMMENT.