«Dine in the Dark»: Ένα δείπνο στο σκοτάδι μπορεί να είναι μία απόλυτα διαφωτιστική εμπειρία

deipno_sto_skotadi

Μερικές φορές, για να ξυπνήσει η ενσυναίσθηση δε φτάνει η αφαιρετική ικανότητα του ανθρώπου και η ευαισθησία του. Χρειάζεται να μπεις «στα παπούτσια του άλλου» για να καταλάβεις ότι όλα αυτά που θεωρείς αυτονόητα είναι πραγματικά δώρα και δεν είναι πάντα και για όλους δεδομένα.

Ανάλογες σκέψεις γεννήθηκαν όταν, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης με θέμα την ευαισθητοποίηση για σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις που επιφέρουν απώλεια όρασης, αλλά και τις σύγχρονες καινοτόμες θεραπείες για την πρόληψή της, η Novartis Hellas διοργάνωσε μια ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία «Dine in the Dark».

Κατά τη διάρκεια του δείπνου στο απόλυτο σκοτάδι, οι συμμετέχοντες δείπνησαν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, όπως η αφή και η όσφρηση, βιώνοντας για λίγο την καθημερινότητα ενός ατόμου με απώλεια όρασης.

Αυτό το «για λίγο» ήταν ένα δίχτυ ασφαλείας που επέτρεπε να νιώσει κανείς την εμπειρία, χωρίς φόβο. Ήταν, όμως, αρκετό για να ξυπνήσει και να οξύνει την ενσυναίσθηση που όλοι οφείλουμε να καλλιεργήσουμε και να διατηρήσουμε ενεργή για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Κι εκεί, ανάμεσα στην προσπάθεια να γευματίσεις χωρίς να βλέπεις, να βρεις το πιρούνι και απολαύσεις το φαγητό χωρίς να το σκορπίσεις αφού δε σε βοηθούν όλες οι αισθήσεις, να γεμίσεις το ποτήρι σου χωρίς να ξεχειλίσει, γεννήθηκαν σκέψεις για το σοβαρό και το ασήμαντο, για το σεβασμό και την αλληλοϋποστήριξη και προκλήθηκαν απορίες για τις δυσκολίες που βιώνουν οι λιγότερο τυχεροί συνάνθρωποί μας αλλά και την αξιοπρέπεια που αντιμετωπίζουν τη ζωή, για τη δύναμη στην προσπάθειά τους να παραμείνουν -όσο το δυνατόν- ανεξάρτητοι και δημιουργικοί.

Αποτέλεσμα εικόνας για δείπνο στο σκοτάδι

Ακούγοντας το Βαγγέλη Αυγουλά, Πρόεδρο και Ιδρυτή της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια, να μιλά για το «Δείπνο στο Σκοτάδι» και να αναφέρει ότι «ξυπνά και οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως», σκεφτήκαμε πόσο δίκιο έχει και του ζητήσαμε να μας μεταφέρει τα σχόλια που τόσο ο ίδιος όσο και οι υπεύθυνοι έχουν εισπράξει από τα σχεδόν τρεις (3) χιλιάδες άτομα που έζησαν την εμπειρία αυτή στη χώρα μας.
«Βγαίνοντας από κάθε τέτοιο Δείπνο, συναντάμε διάφορες αντιδράσεις: Πολλοί μας ζητούν συγγνώμη που έχουν παρκάρει σ’ ένα πεζοδρόμιο ή έχουν κλείσει για λίγο μια ράμπα, γιατί μας λένε πως πλέον καταλαβαίνουν πόσο δύσκολη μας έκαναν τη ζωή με αυτήν την πράξη τους. Άλλοι μας λένε πως στο επόμενο Δείπνο θα φέρουν σίγουρα τα παιδιά τους για να τους μάθουν πως δεν πρέπει να γκρινιάζουν με το παραμικρό. Σίγουρα, πάντως, εμείς περνάμε το μήνυμα, πως όποια δυσκολία και να μας τύχει, η ζωή συνεχίζεται!».

Εκτός από το βιωματικό «Δείπνο στο Σκοτάδι», που είναι ένα σημαντικό βήμα εξοικείωσης με τη διαφορετικότητα, η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», παρέχει μια σειρά προγραμμάτων σε εταιρείες, ώστε αυτές να γίνουν προσβάσιμες, δηλαδή απόλυτα φιλικές, από την εξυπηρέτηση καταναλωτών / πελατών με αναπηρίες, μέχρι την τεχνική προσβασιμότητα στις ιστοσελίδες τους, την εκπαίδευση του Τμήματος Marketing τους ώστε να κάνουν προσβάσιμες διαφημιστικές καμπάνιες, την εκπαίδευση του Τμήματος Προσωπικού για την πρόσληψη εργαζόμενου με αναπηρία κ.α.
«Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στα εξ αποστάσεως μαθήματα σε Υπολογιστές και Smart Phones που ξεκινήσαμε και τα οποία απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα όρασης που θέλουν να κατακτήσουν τις νέες τεχνολογίες. Έμπειροι καθηγητές, τυφλοί οι περισσότεροι, διδάσκουν μέσω τηλεφώνου ή Skype, ανθρώπους με προβλήματα όρασης σε απομακρυσμένες περιοχές και μπορούν οι εκπαιδευόμενοι, από το να μάθουν να κάνουν τον υπολογιστή τους να μιλάει με το ειδικό πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης που έχουμε, μέχρι να πιστοποιηθούν με πτυχίο στους Η/Υ», μας εξήγησε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, μάχιμος δικηγόρος ο ίδιος αλλά και ένας άνθρωπος που εξαιρετικά δραστήριος, δημιουργικός και με προσφορά στα κοινά από τα φοιτητικά του χρόνια έως και σήμερα.

Η ΑΜΚΕ «Με άλλα Μάτια»

Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2018, με σκοπό μεταξύ άλλων την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας και συμβουλευτικής υποστήριξης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στις οικογένειες αυτών, την προώθηση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, την υλοποίηση εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και διαπολιτισμικών προγραμμάτων, τις συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, τη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης κοινωνικής ενημέρωσης www.meallamatia.gr, την ανάπτυξη του εθελοντισμού, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη ή επανένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την παρέμβαση στην κοινότητα για την εξοικείωση με την αναπηρία, τη διοργάνωση της πρωτοποριακής βιωματικής δράσης «Δείπνο στο Σκοτάδι» σε όλη την Ελλάδα, τη διεξαγωγή ημερίδων και άλλα.

«Dine in the Dark»: Μένοντας για λίγο στο σκοτάδι, βλέπεις τη ζωή «Με Άλλα Μάτια»!
Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Ο κ. Σπύρος Σπυρόπουλος Επικεφαλής του Τμήματος Οφθαλμολογίας Novartis Hellas, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος και Ιδρυτής της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια, η κα Sussanne Kohout Country President & Managing Director Novartis Hellas και ο Δρ. Γρηγόριος Ρομπόπουλος Chief Scientific Officer Novartis Hellas

Το «Δείπνο στο Σκοτάδι»

Αποτελεί μία μοναδική βιωματική εμπειρία που μένει πραγματικά αξέχαστη. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Οι σερβιτόροι που καθοδηγούν και σερβίρουν τους καλεσμένους, είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών προτύπων «Dinner in The Dark». Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν βιώσει πάνω από 2.800 άτομα στην Ελλάδα.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.