Τέχνη που … τρώγεται ή τρολάρεται…

μπανάνα

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα αναπάντεχο(;) … περίεργο(;) … ευφάνταστο(;) ή όπως αλλιώς το χαρακτηρίσουμε, έργο τέχνης(;) … φαγώθηκε! Ναι, φαγώθηκε, καθώς ήταν βρώσιμο και συγκεκριμένα ήταν μία μπανάνα! Εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το συγκεκριμένο «καλλιτεχνικό δημιούργημα» επιτέλεσε το σκοπό του, δηλαδή να φαγωθεί. Η συνέχεια ήταν, επίσης, εμπνευσμένη, καθώς η Carrefour «τρόλαρε» το Μαουρίτσιο Κατελάν με έναν εξίσου ευφάνταστο τρόπο. Το θέμα, πάντως, είναι γιατί εκτέθηκε εξαρχής σαν έργο τέχνης η μπανάνα και όχι γιατί φαγώθηκε…

Ας το πιάσουμε από την αρχή.

Το πολυσυζητημένο έργο Τέχνης, «Comedian», του Ιταλού καλλιτέχνη, Μαουρίτσιο Κατελάν, ήταν ουσιαστικά μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με μονωτική ταινία! Βέβαια, δεν αξιλογήθηκε ως μία «απλή μπανάνα», αφού το συγκεκριμένο έργο εκτιμήθηκε και τελικά πωλήθηκε, έναντι 120.000 δολαρίων όπως και τα άλλα δύο «αντίγραφα» που είχε δημιουργήσει ο καλλιτέχνης.

Το έργο παρουσιάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στο Μαϊάμι από την Perrotin, μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε στο Παρίσι και έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν με τον Κατελάν. Σύμφωνα με τη γκαλερί, είναι η πρώτη εμφάνιση έργου του Κατελάν σε έκθεση τέχνης εδώ και 15 χρόνια.

Το έργο «Comedian» είχε πρόωρο τέλος -κατ’ άλλους άδοξο, κατ’ άλλους επιτέλεσε απλώς το σκοπό του- όταν εμφανίστηκε πεινασμένος στην γκαλερί ο καλλιτέχνης, Ντέβιντ Ντατούνα, ο οποίος έφαγε τη μπανάνα, λέγοντας πολύ απλά ότι πεινούσε!

Η πράξη του Ντατούνα δημοσιεύτηκε στο instagram από τον ίδιο και γρήγορα το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και προβλήθηκε παγκοσμίως τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα Social Media, όπου «τρολάρεται» μέχρι και σήμερα.

Η Carrefour «εκμεταλλεύτηκε» τη viral είδηση των ημερών 

Το «τρολάρισμα» ξεκίνησε με την Carrefour του Βελγίου, που αξιοποίησε -πολύ έξυπνα ομολογουμένως- τη δημοσιότητα του φαγωμένου καλλιτεχνήματος: Παρουσίασε στη σελίδα της μία διαφήμιση με διάφορα λαχανικά κολλημένα στον τοίχο με μονωτική ταινία αλλά με πολύ χαμηλή τιμή πώλησης! Ο τίτλος της φωτογραφίας έγραφε: «Με τα βιολογικά προϊόντα μας, η μαγειρική τέχνη είναι εφικτή από όλους».

carrefour

Αναμένοντας το τρολάρισμα της χρυσής λεκάνης τουαλέτας…

Αξίζει να ανφέρουμε εδώ ότι ο αντισυμβατικός καλλιτέχνης, Μαουρίτσιο Κατελάν, είναι ο δημιουργός του έργο «Him» που εμφανίζει ένα γονατιστό Χίτλερ. Το έργο είχε πουληθεί στην τιμή ρεκόρ των 17,2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016.

xrisi-lekaniΕίναι επίσης ο δημιουργός της χρυσής λεκάνης τουαλέτας που είχε κλαπεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από το ανάκτορο Μπλένιμ της Βρετανίας. Πάλι καλά που κλάπηκε γιατί με τη viral εξέλιξη της μπανάνας, δεν αποκλείεται κάποιος άλλος συνάδελφος του Κατελάν, να ανακούφιζε τις … βιολογικές του ανάγκες, αξιοποιώντας τη χρυσή λεκάνη τουαλέτας και κάνοντας και αυτό το έργο του Ιταλού viral, ώστε να το τρολάρει στη συνέχεια μία μεγάλη (ίσως διεθνής) εταιρεία ειδών υγιεινής! 

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.