Πατριαρχικό οδοιπορικό στις χώρες της Μπένελουξ

patriarxis

Με Οικολογικό Συμπόσιο ξεκίνησε το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου στις χώρες της Μπενελούξ. Στα πλαίσια της παρουσίας του Παναγιοτάτου στην Ολλανδία με αφορμή τις εορτές του Χρυσού Ιωβηλαίου της Μητρόπολης Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ» διοργάνωσε ένα διήμερο Οικολογικό Συμπόσιο, με θέμα το νερό, με κύριο ομιλητή τον Παναγιότατο.

Κυριάκος Πεταλίδης
εφημερίδα: Ήχω της Πόλης

Το Οικολογικό Συμπόσιο ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης 6/11 και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Τις εισηγήσεις συνόδευαν εκτενείς συζητήσεις για το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, όσον αφορά το νερό, ως δώρο του Θεού στον κόσμο και την καλύτερη διαχείριση αυτού του σπουδαίου αγαθού. Μάλιστα, κατά την διάρκεια του προγράμματος πέραν των εισηγήσεων πραγματοποιήθηκε μια περιοδεία εν πλω στα κανάλια της πόλης του Άμστερνταμ.

Τα Θυρανοίξια του Ι.Ν. της Αγίας Αικατερίνης, στο προάστιο Ζάνταμ του Άμστερνταμ, τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στις 7/11, αμέσως μετά την παρουσία του στο οικολογικό Συνέδριο. Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης αποτελεί συνέχεια της ιστορικής Ορθόδοξης Ενορίας του Άμστερνταμ, η οποία ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από Έλληνες εμπόρους, και μετά από διακοπή πολλών ετών, επανιδρύθηκε και απέκτησε δικό της ιδιόκτητο Ναό, σε ένα όμορφο προάστιο της Ολλανδικής πρωτεύουσας. Ο Ναός αγοράστηκε από την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου πριν δύο χρόνια, με την συνδρομή του ευσεβούς ποιμνίου της Μητροπόλεως και την βοήθεια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ενώ σήμερα ανακαινίζεται εκ βάθρων, για να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις λειτουργικές ανάγκες του ποιμνίου της ενορίας.

Τον Παναγιότατο και την συνοδεία του υποδέχτηκαν στα προπύλαια του Ναού ο ιερός κλήρος και πιστοί από το Άμστερνταμ και την γύρω περιοχή, ενώ ο Μητροπολίτης Βελγίου στην προσφώνηση του τον καλωσόρισε επίσημα, τον ευχαρίστησε για την μεγάλη ευλογία να επισκεφτεί την μικρή αλλά δυναμική αυτή ενορία καθώς και για την προσωπική δωρεά που πραγματοποίησε για την αγορά του Ναού.

Λίγο πριν την αναχώρηση από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας, ο Παναγιότατος είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και να ξεναγηθεί στην οικία της Άννας Φρανκ στο υδάτινο κανάλι Prinsengracht (Anna Frank Huis), μιας μικρής εβραιοπούλας, η οποία κατέγραψε τις δυσκολίες και τις διώξεις του λαού της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στο περίφημο ημερολόγιό της, και έγινε σύμβολο των κατατρεγμένων και των διωκομένων εν καιρώ πολέμου ανθρώπων. Η επίσκεψη αυτή συγκίνησε πολύ τον Πατριάρχη, αφού του έφερε μνήμες από την ανάγνωση του ημερολογίου της Άννας Φράνγκ, όταν ήταν φοιτητής στην Χάλκη, στη Θεολογική Σχολή. Στην Χάγη έφτασε το βράδυ της Πέμπτης 7/11, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην δεύτερη πρωτεύουσα της Ολλανδίας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Έλληνα πρέσβη Νικόλαο Πλεξίδα.

Στην πρεσβευτική κατοικία, όπου παρατέθηκε επίσημο δείπνο, ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στις Κάτω Χώρες καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη με θερμούς λόγους και επικαλέστηκε τις πατριαρχικές ευχές και ευλογίες για την έναρξη της θητείας του. Την επομένη ημέρα. Παρασκευή 8/11 ο Παναγιότατος συναντήθηκε με την Γερουσία και στην συνέχεια με τον Βασιλιά της Ολλανδίας Γουλιέλμο-Αλέξανδρο, όπου έγινε δεκτός με τις πρέπουσες τιμές. Η συνάντηση των δύο ηγετών, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Ειρήνης, στην Χάγη, όπου είναι και η επίσημη βασιλική κατοικία. Αρχικά ο Παναγιότατος είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον βασιλιά, όπου έθιξαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ στην συνέχεια οι συνοδοί του αντάλλαξαν χαιρετισμό και ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας επέδωσε λεύκωμα με την ιστορία και φωτογραφικό υλικό των ενοριών της Μητροπόλεως, εκδόσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τις εορτές του Χρυσού Ιωβηλαίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην συνέχεια επισκέφθηκε την Τουρκική Πρεσβεία. Πατριαρχικός Εσπερινός για την μνήμη του Αγίου Νεκταρίου τελέστηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Ρότερνταμ, χοροστατούντος του κκ. Βαρθολομαίου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής στα προπύλαια του ναού από πιστούς τόσο του Ρότερνταμ, όσο και των λοιπών ενοριών, ενώ μικρά παιδιά τον έραναν με άνθη και έψαλλαν το απολυτίκιο του Αγίου Νεκταρίου στα Ολλανδικά. Παρόντες στην τελετή, μεταξύ των άλλων ο εν Γερμανία και Ολλανδία Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Ισαάκ, ο εν Βελγίω και Ολλανδία Επίσκοπος του Πατριαρχείου Γεωργίας κ. Δοσίθεος, εκπρόσωπος του εν Ολλανδία Ρώσου Αρχιεπισκόπου πρεσβύτερος Michael Baker, ο καθολικός Επίσκοπος του Ρότερνταμ κ. Hans van den Hende, ο παλαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος της Ουτρέχτης κ. Joris Vercammen, o Έλληνας πρέσβης στην Ολλανδία Νικόλαος Πλεξίδας, ο Κύπριος πρέσβης Ελπιδοφόρος Οικονόμου και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Μεγαλοπρεπείς η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην πόλη των Βρυξελλών το Σάββατο 9/11, το απόγευμα, όπου κλήρος και λαός της Μητρόπολης Βελγίου, με την συνοδεία νέων μελών των Ελληνικών παραδοσιακών συλλόγων των Βρυξελλών, υποδέχτηκαν τον Πατριάρχη του Γένους στα προπύλαια του μητροπολιτικού ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, και στην συνέχεια τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου.

Στην μεγάλη και σπουδαία αυτή ιστορική στιγμή για την ορθοδοξία στο Βέλγιο, έδωσαν το παρόν, πέραν του συνόλου του ιερού κλήρου της οικείας Μητρόπολης, ορθόδοξοι ιεράρχες, μέλη της Επισκοπικής Συνελεύσεως και επικεφαλής των Γραφείων παρά τη Ε.Ε., όμιλος Επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Μαλλινών και Βρυξελλών Καρδινάλιο Josef De Kesel, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και ομολογιών, εκπρόσωποι από το παλάτι και πολιτικοί παράγοντες του Βελγίου, διπλωμάτες από τις διάφορες Ορθόδοξες χώρες, Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Ευρώπη και την Αμερική και πλήθος κόσμου από τις ενορίες όλης της επαρχίας. Τον Παναγιότατο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος με συγκίνηση καλωσόρισε τον Οικουμενικού Πατριάρχη στην έδρα της Μητροπόλεως με την αφορμή της ιστορικής επετείου, της συμπληρώσεως χρυσού ιωβηλαίου από την ίδρυση της. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην ιστορία της Μητρόπολης, τους κόπους και τους μόχθους των προγενεστέρων κληρικών, οι οποίοι εργάστηκαν για να συσταθεί το οικοδόμημα που λέγεται Ορθόδοξη Εκκλησία στο Βέλγιο, ενώ στην συνέχεια μίλησε για το παρόν και το μέλλον της Μητρόπολης.

Ο Παναγιότατος αντιφώνησε αναλόγως και δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την ιστορική πορεία της σπουδαίας αυτής Επαρχίας του Θρόνου, αλλά και για την σημερινή της εξέλιξη. Τέλος, προσφέρθηκαν δώρα εις ανάμνηση των εορτών του ιωβηλαίου. Την Κυριακή 10/11 το πρωί τελέστηκε πατριαρχική θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, προεξάρχοντος του κκ. Βαρθολομαίου, με συλλειτουργούς τους Μητροπολίτες Βελγίου και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, Προικονήσσου κ. Ιωσήφ, Κυδωνίας και Αποκωρώνου κ. Δαμασκηνός, Ελβετίας κ. Μάξιμος, Αχαϊας κ. Αθανάσιος, τον Αρχιεπίσκοπο Τελμησού Ιώβ, τους Επισκόπους  κ. Δοσίθεο του Πατριαρχείου Γεωργίας, Λεύκης κ. Ευμένιος, Μάρκος του Πατριαρχείου Ρουμανίας και Νεαπόλεως κ. Πορφύριο της Εκκλησίας της Κύπρου. Κατά την θεία λειτουργία, έγινε από του Παναγιότατο και η χειροτονία σε πρεσβύτερο του αρχιδιακόνου της Μητρόπολης Βελγίου Φιλαδέλφου Καφαλή.

Στη συνέχεια εν μέσω πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών αρχών από την Ελλάδα και το Βέλγιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στο μεγάλο γεγονός της συμπληρώσεως χρυσού ιωβηλαίου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, στην ζωή και την δράση της τοπικής Εκκλησίας τόσο κατά το παρελθόν, όσο και για το παρόν, διατηρώντας χριστές ελπίδες για το μέλλον και έκλεισε την ομιλία του με λόγους παραινέσεως και συμβουλές προς τον χειροτονούμενο ιερέα. Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Μαλινών και Βρυξελλών, Καρδινάλιο Jozef De Kesel, είχε ο Πατριάρχης  το απόγευμα της Κυριακής, ενώ παρών στην συνάντηση ήταν ο Μητροπολίτης κ.Αθηναγόρας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ καλό κλίμα και δόθηκε η ευκαιρία στον Παναγιώτατο να ευχαριστήσει την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για την βοήθεια και την πολύ καλή συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία του Βελγίου. Ο Πατριάρχης υπογράμμισε την σημαντικότητα του ακαδημαϊκού διαλόγου για τις δύο Εκκλησίες, τον οποίο και ο ίδιος ενισχύει. Επίσης, αναφέρθηκε στις 10 συναντήσεις που είχαν οι ηγέτες της Πρεσβυτέρας και της Νεωτέρας Ρώμης, από την ανάρρηση του Πάπα Φραγκίσκου στον Θρόνο του, γεγονός που ενισχύει την αγαστή συμπόρευση των Εκκλησιών. Ο Παναγιώτατος εν τέλει προσκάλεσε τον Καρδινάλιο να επισκεφτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο πρόγραμμα των ”χρυσών εορτασμών”, την Δευτέρα 11/11, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Παναγιοτάτου με την Επιτροπή Αντιπροσώπων Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU), στα γραφεία της Μητρόπολης Βελγίου. Κατά την συνάντηση, ο Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά του για την αγαστή συνεργασία που έχουν τα μέλη της Επιτροπής σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σε μία ραγδαίως εξελισσόμενη Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης τόνισε την σπουδαιότητα της ύπαρξης μίας Επιτροπής Ορθοδόξων η οποία εκπροσωπεί με μία φωνή την Ορθόδοξη Εκκλησία στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Από την πλευρά τους, τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την συνάντηση και εξέθεσαν επιγραμματικά τις δραστηριότητες και το έργο της Επιτροπής κατά τα παρελθόντα έτη, αλλά και τις σχεδιαζόμενες δράσεις τους για το άμεσο μέλλον. Τέλος, ο Πατριάρχης προσκάλεσε τα μέλη της Επιτροπής για να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη το 2020, ώστε να διοργανώσουν εκεί την ετήσια συνάντηση τους.

Σημαντική ήταν και η ομιλία με θέμα «Ο ρόλος των Εκκλησιών στην Ευρώπη, σήμερα» που πραγματοποίησε ο Πατριάρχης  στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο της Brugge, το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο Παναγιότατος κατόπιν προσκλήσεως, θέλησε να τιμήσει με την παρουσία του και να μιλήσει στους φοιτητές του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου, ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, το οποίο προετοιμάζει κατ΄ ουσίαν τα αυριανά στελέχη των Ευρωπαϊκών θεσμών. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στα Αγγλικά, εν μέσω πλήθους φοιτητών και λοιπών ενδιαφερομένων για το θέμα, ενώ προηγήθηκε θερμή υποδοχή και παράθεση γεύματος προς τιμή του Πατριάρχου από τον Πρύτανη του Κολλεγίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην βαρυσήμαντη ομιλία του αναφέρθηκε στις μεταβολές της κοινωνίας σήμερα, των ρόλο των Εκκλησιών σε αυτήν, την σημαντικότητα του διαλόγου τόσο μεταξύ των θρησκειών, όσο και μεταξύ των Εκκλησιών με την κοινωνία, και στο ευρύ πνεύμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τα σύγχρονα προβλήματα του ανθρώπου, αλλά και τις προσπάθειες διατήρησης των αξιών, όπως η ελευθερία και η δικαιοσύνη, έναντι των σύγχρονων προκλήσεων.

Στην Ορθόδοξη ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Brugge αφίχθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μετά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον ιερατικώς προϊστάμενο Πρωτοπρεσβύτερο Bernard Peckstadt και το ποίμνιο της ενορίας, το οποίο απαρτίζεται από Ορθόδοξους πιστούς κάθε καταγωγής που διαμένουν στην περιοχή, ενώ η λειτουργική της γλώσσα είναι κυρίως τα Φλαμανδικά. Η εν λόγω ενορία ιδρύθηκε από τον Μητροπολίτη Βελγίου και Εξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα, όταν ακόμα ήταν Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Βελγίου, ενώ σήμερα την ενορία διακονεί ο κατά σάρκα αδελφός του.

Στην συνέχεια τελέστηκε η καθιερωμένη Δοξολογία, όπου τους ύμνους της Υποδοχής και Δοξολογίας έψαλε η πολυφωνική χορωδία της ενορίας στα Φλαμανδικά. Ο ιερατικώς προϊστάμενος της ενορίας προσφώνησε τον Παναγιότατο, τον καλωσόρισε, τον ευχαρίστησε γιατί μέσα στο βαρύ του πρόγραμμα ενέταξε την μικρή, αλλά δυναμική ενορία της Brugge, ενώ αναφέρθηκε και στην επέτειο των τριάντα ετών διακονίας του πρώτου Εφημερίου της ενορίας και σημερινού Μητροπολίτου Βελγίου. Ο Πατριάρχης στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε τους ιερείς της περιοχής και τον κόσμο που τον υποδέχτηκαν με χαρά και αγάπη στην Φλάνδρα, ενώ εξιστόρησε την πρώτη γνωριμία που είχε με τον αείμνηστο πατέρα Ιγνάτιο Peckstadt, στην Χάλκη, τον Αύγουστο του 1969, όπου συνδέθηκε και με τους δύο γιούς του, οι οποίοι σήμερα υπηρετούν την Μητέρα Εκκλησία και την Επαρχία του Θρόνου στο Βέλγιο, με αφοσίωση. Μετά την ανταλλαγή δώρων, η ενορία παρέθεσε δεξίωση προς τιμή του Παναγιωτάτου στην κεντρική αίθουσα του Δημαρχείου της Brugge, στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης.

Εν συνεχεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκαμε προσκυνηματική επίσκεψη στην Εκκλησία του «Τιμίου Αίματος», δίπλα στο Δημαρχείο. Στο ισόγειο υπάρχει ο Ναός προς τιμήν του Μεγάλου Βασιλείου, ρυθμού ρωμανικού, κτισμένος τον 12ο αιώνα. Η Εκκλησία αυτή χτίστηκε μετά από επιθυμία του τότε Κόμη της Φλάνδρας Thierry d’Alsace, που μετέφερε σ´αυτήν το «Τίμιον Αίμα», που έλαβαν από τους Αγίους Τόπους κατά την δεύτερη Σταυροφορία. Το «Τίμιον Αίμα» μεταφέρθηκε από τα Ιεροσόλυμα σ´ αυτά τα μέρη από το έτος 1150. Στην συνέχεια χτίστηκε πάνω από την Εκκλησία του Μεγάλου Βασιλείου, άλλος ναός, αυτός του «Τιμίου Αίματος». Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε σ´αυτόν το ναό ο Επίσκοπος της πόλεως της Bruges, Mgr. Lode Aerts, ο εφημέριος της εκκλησίας Libert Bruneel και τα μέλη της αδελφότητος του «Τιμίου Αίματος» και προσκύνησε τα ιερά λείψανα του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και το «Τίμιο Αίμα».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος την Τρίτη 12/11 συναντήθηκε με τον βασιλιά του Βελγίου Φίλιππο. Η επίσκεψη ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα της επίσημης πατριαρχικής επίσκεψης στο Βέλγιο, με αφορμή τα 50χρονα της Μητροπόλεως Βελγίου. Ο Πατριάρχης  γνωστός για τα οικολογικά του ενδιαφέροντα θέλησε να θαυμάσει το πράσινο τοπίο της περιοχής, όπου κατέλυσε, μετά το γεμάτο πρόγραμμά του μιας ολόκληρης εβδομάδος. Ήταν ένα ωραιότατο εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής των Αρδεννών στην Βαλωνία, έξω από τις Βρυξέλλες 100 και πλέον χιλιόμετρα. Η χαρά του Παναγιότατου ήταν έκδηλη στο πρόσωπό του, αλλά και στα πρόσωπα των συνοδών του, Ελλήνων και Βέλγων, όπου για μια ώρα περίπου περπάτησαν στο καταπράσινο τοπίο. Ακολούθησε επίσκεψη  στο Αββαείο Notre-Dame de Saint-Rémy στο Rochefort. Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε, επικεφαλής της αδελφότητας της Μονής, ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Gilbert Degros μαζί με πλήθος πιστών, φίλων και επισκεπτών της Μονής. Παρόντες στην υποδοχή ήταν και ο Ηγούμενος της Μονής του Chevetogne Dom Lambert De Vos μαζί με τους τρεις προκατόχους του και όλη την αδελφότητα, ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος της Μονής του Maredsous Bernard Lorent, καθώς και άλλοι Ηγούμενοι και Ηγούμενες γειτονικών Μονών όπως και από την Γαλλία. Ακολούθησε ο Εσπερινός κατά τον λατινικό ρυθμό στο Καθολικό της Μονής. Στην διάρκεια του Εσπερινού ο χορός της αδελφότητας του Chevetogne έψαλε ύμνους στην ελληνική και στην σλαβονική.

Στην συνέχεια ο Καθηγούμενος Gilbert Degros προσφώνησε εγκαρδίως τον Παναγιότατο ευχαριστώντας για την τιμητική του παρουσία στην Μονή και ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντιφώνησε καταλλήλως εκφράζοντας την χαρά του για την παρουσία του εν μέσω αδελφών χριστιανών στο ιστορικό Αββαείο του Rochefort στο οποίο από αιώνες δοξολογείται το όνομα του Ιησού Χριστού και της Παναγίας Μητέρας Του, στην οποία είναι αφιερωμένη η Μονή και εξήρε την κοινοβιακή ζωή της Μονής, η οποία δεν κλείνεται στον εαυτό της αλλά ανοίγεται φιλάνθρωπα στον κόσμο. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Ηγούμενο για τις αδελφικές σχέσεις και την σημαντική βοήθεια την οποία προσφέρει η Μονή του στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου. Τέλος, o Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε στον Καθηγούμενο έναν ξυλόγλυπτο Σταυρό επενδυμένο με ασήμι και ο Καθηγουμένος της Μονής του Rochefort δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μία πολυτελή δερματόδετη Βίβλο, αντίγραφο Βίβλου του 14ου αιώνα.

Και αυτά λίγη ώρα πριν αναχώρηση για το Λουξεμβούργο, τελευταίο σταθμό της πολυήμερης Πατριαρχικής επίσκεψης στην Μητρόπολη Βελγίου την οποία ποιμαίνει ο άξιος κατά πάντα Μητροπολίτης Αθηναγόρας, Φλαμανδός την καταγωγή, ελληνοτραφής και αγαπητός από όλους μικρούς και μεγάλους, Ορθοδόξους και μη – ένα δώρο του Θεού στην Εκκλησία του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε μεταξύ άλλων, κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Σίμωνα, ιεράρχη του Πατριαρχείου Μόσχας στις Βρυξέλλες, κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Βέλγιο. Ο Αρχιεπίσκοπος Σίμων συμμετείχε αρχικά στο επίσημο δείπνο, το οποίο διοργανώθηκε προς τιμή του Παναγιωτάτου, όπου συμμετείχε μεγάλος αριθμός προσωπικοτήτων, όπως ο Υπουργός Εσωτερικών Pieter De Crem, εκπρόσωπος των ανακτόρων, ο Καρδινάλιος Jozef De Kesel, Αρχιεπίσκοπος Μαλινών και Βρυξελλών, ο Αποστολικός Νούντσιος στο Βέλγιο και λοιποί Ρωμαιοκαθολικοί Επίσκοπο, Πρέσβεις διαφόρων χωρών και πλήθος κόσμου. Σημειωτέον, ο Αρχιεπίσκοπος Σίμων συνάντησε δεύτερη φορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στους χώρους του Καθεδρικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, με σκοπό να εκδηλώσει τον σεβασμό και την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του. Ο Αρχιεπίσκοπος Σίμων δήλωσε βρίσκεται στο Βέλγιο από το 1988 και έως τις ημέρες μας υπάρχει άριστη συνεργασία με τον Μητροπολίτη του Οικουμενικού Θρόνου.

Στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου αφίχθηκε  o Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος το απόγευμα της Τετάρτης 13/11, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου. Ο Παναγιώτατος και η συνοδεία του έφτασαν στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου έγιναν δεκτοί από τον ιερό κλήρο, τον ευσεβή λαό και ομάδα μικρών παιδιών, τα οποία τον καλωσόρισαν και του προσέφεραν λουλούδια. Στην συνέχεια τελέστηκε επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου, τον οποίο προσφώνησε ο ιερατικώς προϊστάμενος του ναού και αρχιερατικός επίτροπος Λουξεμβούργου, πρωτοπρεσβύτερος του οικουμενικού θρόνου κ. Παναγιώτης Μοσχονάς. Στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση προς τιμή του Πατριάρχη στο ενοριακό κέντρο του ναού με ήχους και χορούς από ελληνικούς παραδοσιακούς συλλόγους του Λουξεμβούργου, και ακολούθησε επίσημο δείπνο, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.

Facebook Comments

POST A COMMENT.