Προς δημόσια διαβούλευση πρόκειται να τεθεί τις προσεχείς ημέρες το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αφού χθες ο υπουργός των Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, το απέστειλε και επίσημα στα κοινοβουλευτικά κόμματα, μαζί με την αιτιολογική του έκθεση.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα σημεία που συμφωνήθηκαν στις τρεις συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής και τα οποία είναι:
– Αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά τμήματα, τα οποία μπορεί να είναι σε πρεσβείες, προξενεία, κτίρια ελληνικών κοινοτήτων ή άλλα δημόσια κτίρια του κράτους όπου διεξάγεται η ψηφοφορία.
– Η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό αποτέλεσμα και επομένως για την κατανομή των 300 εδρών.
– Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15. Οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα να επιλέξουν, εφόσον επιθυμούν, έναν ή περισσότερους εκπροσώπους των εκτός Ελλάδας εκλογέων.
– Για να έχει δικαίωμα ένας εκλογέας να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πρέπει τα τελευταία 35 έτη να έχει ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα και να έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
– Να γίνει η σχετική τροποποίηση του άρθρου 54 του Συντάγματος και να είναι δυνατή η θέσπιση περιορισμών για τη διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού, διαδικασία η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Οσοι πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές θα πρέπει απαραιτήτως να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερόμενου, μέσω ειδικής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Εκτός από τα στοιχεία του, ο αιτών υποβάλλει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά που πιστοποιεί τη διετή παρουσία του εκλογέα στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία. Αυτά είναι βεβαιώσεις φοίτησης από ελληνικό σχολείο ανεξαρτήτου βαθμίδας ή πανεπιστήμιο, καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ή εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά κέντρα του εξωτερικού. Αυτά μπορεί να είναι πρεσβείες, προξενεία, ανεξάρτητα γραφεία Ιερών Ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων. Αν τα κτίρια αυτά είναι ανεπαρκή ή ακατάλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν κτίρια ή καταστήματα του κράτους όπου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, ύστερα από αίτηση του Ελληνα πρέσβη.
Σε κάθε εκλογικό τμήμα ο αριθμός των εκλογέων κυμαίνεται από 40 έως 600, ενώ η ψηφοφορία διενεργείται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής (διπλωματικός ακόλουθος ή διοικητικός υπάλληλος των οικείων πρεσβειών), ως πρόεδρο και από τρεις ψηφοφόρους.
Στην περίπτωση εκλογών για το ελληνικό Κοινοβούλιο, οι εκλογείς του εξωτερικού επιλέγουν μεταξύ των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων (χωρίς σταυρό), ενώ τα ίδια ψηφοδέλτια που χρησιμοποιούνται και για την ψηφοφορία στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τόσο για τις ευρωεκλογές (με δικαίωμα σταυρού) όσο και για τα δημοψηφίσματα.
Ο εφοδιασμός των ελληνικών διπλωματικών Αρχών με τον αναγκαίο αριθμό έντυπων ψηφοδελτίων γίνεται με φροντίδα των κομμάτων, τουλάχιστον 10 ημέρες, πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, γίνεται μόνο η αρίθμηση των φακέλων που περιέχει η κάλπη χωρίς αυτοί να ανοιχτούν. Στη συνέχεια, αποστέλλονται αεροπορικώς στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Εκλογέων Εξωτερικού, που εδρεύει στο Εφετείο Αθηνών για την καταμέτρηση.
ΚΙΝΑΛ: Λύση τώρα έστω και μεταβατική παρά παραπομπή στις καλένδες
«Εμείς επιμένουμε: λύση τώρα έστω και μεταβατική, παρά παραπομπή στις καλένδες γιατί είναι για μας εθνικό χρέος. Θα συνεχίσουμε στο Κοινοβούλιο την προσπάθεια για την βελτίωση της κυβερνητικής πρότασης και καλούμε τα άλλα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Αυτό δήλωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, σχετικά με τις προτάσεις για την διασφάλιση ψήφου των εκτός Επικράτειας Ελλήνων πολιτών, όπως συμφωνήθηκε στην Διακομματική Επιτροπή, ωστόσο διατυπώνει συγκεκριμένες ενστάσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκανδαλίδης επισημαίνει ότι:
«Δεν διασφαλίζεται η εκπροσώπηση των ομογενών στο εθνικό Κοινοβούλιο, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να την αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κομμάτων και να μη την επιβάλλει με το νόμο.
Δεν διευκολύνονται με τη μη θέσπιση της επιστολικής ψήφου όλοι οι Ελληνες, σε όποια απόσταση κι αν βρίσκονται, περιορίζοντας έτσι την άσκηση του δικαιώματός τους και κλείνοντας το δρόμο στις σύγχρονες εξελίξεις.
Δεν επιτρέπεται με τις γραφειοκρατικές και εν πολλοίς ανεφάρμοστες προϋποθέσεις, σε τεράστιο τμήμα του εκλογικού σώματος των Ελλήνων, εκτός επικράτειας, ούτε καν να συμμετάσχει στις εκλογές.
Δεν διασφαλίζεται με τις διατάξεις που υλοποιούν αυτές τις προϋποθέσεις σε εφαρμογή της προτεινόμενης αναθεώρησης του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος, η μη αμφισβήτηση της συνταγματικής νομιμότητας, που στο μέλλον μπορεί να προκαλέσει προβλήματα».
Πηγή: www.ekirikas.com
POST A COMMENT.