Η αναγέννηση της Ελλάδας θα γίνει με τους Έλληνες του εξωτερικού

βουλή-εκδηλώσεις-1821

Όπως στις αρχές στις αρχές του 1821 πολέμησε ηρωικά ο «Ιερός Λόχος» των διασκορπισμένων Ελλήνων σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι και σήμερα, έχουμε ανάγκη από ένα διαφορετικό «Ιερό Λόχο». Από τους Έλληνες που έδιωξε η κρίση και φλέγονται από την επιθυμία να γυρίσουν. Αλλά και από όσους ζουν και προκόβουν σε δεύτερες πατρίδες χωρίς να ξεχνούν την πρώτη. Είναι αυτοί που έρχονται, τώρα, ακόμη ένα βήμα πιο κοντά της με τη δυνατότητα που αποκτούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Ειδικότερα, τα παραπάνω σχόλια διτύπωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της συνεργασίας της με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, που κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

“Η δική μας γενιά οφείλει να δείξει τι πετύχαμε σε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι κύκλοι της ιστορίας μοιάζουν να ειρωνεύονται τις ιστορίες των ανθρώπων, σημείωσε. Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Τότε ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση.
Προσδοκώ ότι τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση θα συνδεθούν με τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας”, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του ελληνικού κράτους αποτελούν ορόσημο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, επισήμανε μιλώντας στη Βουλή, η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου.

Είναι μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο, τόνισε.

Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της. Όχι για να γαντζωθούμε σε αυτήν, αλλά για να γίνει εφαλτήριο, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Το 1821 (εκτός από μάχες & ιστορικά γεγονότα) είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία, είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Εμείς σήμερα εδώ αναλαμβάνουμε τη μεγάλη αποστολή. Η θεσμοθετημένη Επιτροπή με την πρόεδρο της, με τη συνεργασία πρωθυπουργού & Βουλής, θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 τη νέα ζωφόρο του Παρθενώνα, τόνισε και επισήμανε: «Ο Περικλής στον Επιτάφιό του είπε ότι λέμε κι εμείς σήμερα».

 

Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης θα γίνουν και στη Μελβούρνη.

Εδώ αξίζει να παραθέσουμε το σχόλιο του εκδότη του “Νέου Κόσμου”, Σωτήρη Χατζημανώλη, ο οποίος αναφέρει:
“Πολύ ωραία τα λέει ο πρωθυπουργός. Και βέβαια οι Έλληνες του εξωτερικού θα κάνουν τα πάντα για την πατρίδα χωρίς να περιμένουν τίποτα”, και διερωτάται: “Όμως μήπως και η πατρίδα θα πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτούς; Όπως, για παράδειγμα, να μπορούν να εξυπηρετηθούν στα ελληνικά προξενεία, όπου πρέπει να αναμένουν έως και 14 μήνες για να κλείσουν ένα ραντεβού;”.

Σε αυτή την αρνητική πραγματικότητα, αναφέρθηκε και ο  υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, που το Δεκέμβριο θα επισκεφθεί την Αυστραλία, τονίζοντας ότι του ανέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης να βελτιώσει τη λειτουργία των προξενείων και την εξυπηρέτηση των ομογενών.

«Τα ελληνικά προξενεία χρειάζονται αναβάθμιση» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Διαματάρης σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο του «Νέου Κόσμου» για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην εξυπηρέτηση των ομογενών και προσθέτοντας ότι αυτήν τη δουλειά ο πρωθυπουργός την ανέθεσε στον ίδιο γιατί, ως ομογενής, για πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη, γνωρίζει ακριβώς το πρόβλημα όταν οι ομογενείς έρχονται σε επαφή με τα προξενεία..

Η σχετική δημοσίευση στο «Νέο Κόσμο» προκάλεσε αίσθηση και όπως αναφέρει ο εκδότης “δεκάδες ήταν οι ομογενείς που επικοινώνησαν με την εφημερίδα μας για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τα προξενεία κυρίως της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ”.
Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε το σχόλιο στο «Νέο Κόσμο» ότι “για το πρόβλημα δεν ευθύνεται ο Γενικός Πρόξενος ή το προσωπικό αλλά το μειωμένο προσωπικό καθώς και ότι το Προξενείο δεν είναι συνδεδεμένο ηλεκτρονικά με το υπουργείο Εσωτερικών”.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.