LDL Alert: Αντιμετώπισε την υψηλή LDL χοληστερόλη ΤΩΡΑ!

LDL-Alert

Η υψηλή συγκέντρωση της LDL χοληστερόλης (γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη») στο αίμα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι τα περιστατικά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις ξεπερνούν εκείνα από καρκίνο, με περισσότερους από 32 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να υποφέρουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο. Από αυτούς, ένας στους τρεις, είναι πιθανό να υποστεί δεύτερο επεισόδιο στο μέλλον. Ειδικά στην Ελλάδα, περίπου 3.000.000 άτομα έχουν υπερχοληστερολαιμία, ενώ 20.000 εμφράγματα και 35.000 εγκεφαλικά συμβαίνουν ετησίως.

Η LDL χοληστερόλη σε αριθμούς

  • Ένα νέο συμβάν στεφανιαίας νόσου συμβαίνει κάθε 9 δευτερόλεπτα
  • Περίπου 3.000.000 άτομα στην Ελλάδα έχουν υπερχοληστερολαιμία
  • Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η No 1 αιτία θνησιμότητας στην Ελλάδα, καθώς σε αυτή οφείλεται σχεδόν το 50% των θανάτων
  • Εντός του 1ου έτους, 1 στους 10 όσων έχουν υποστεί έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θα υποστούν ακόμη ένα συμβάν
  • Το 2,1% του ενήλικου πληθυσμού (~220.000 άτομα) υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, ποσοστό αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το ποσοστό που καταγράφηκε το 2009
  • Το 2,1% του ενήλικου πληθυσμού έχει υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή υφίσταται τις χρόνιες συνέπειες παλαιού εγκεφαλικού
  • 3 στους 4 ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου βρίσκονται εκτός στόχου (
  • Όσο μεγαλύτερη η μείωση της LDL χοληστερόλης, τόσο μεγαλύτερο το όφελος

«Η υψηλή LDL χοληστερόλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων», δήλωσε σχετικά ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, Ευάγγελος Λυμπερόπουλος. «Η ενημέρωση και η πρόληψη μπορούν να αποτρέψουν τη μετατροπή ενός χρόνιου ασυμπτωματικού νοσήματος σε επείγουσα κατάσταση απειλητική για τη ζωή».

Τι είναι η χοληστερόλη

Είναι μία λιπαρή, κηρώδης ουσία την οποία χρησιμοποιεί το σώμα σας για να φτιάξει άλλες απαραίτητες ουσίες. Η χοληστερόλη κυκλοφορεί στο σώμα μέσω του αίματος και μεταφέρεται σε «πακέτα» που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λιποπρωτεϊνών που μεταφέρουν τη χοληστερόλη:

  • η LDL-C (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας)ή «κακή» χοληστερόλη που μεταφέρει τη χοληστερόλη προς τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών και
  • η HDL-C (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας)ή «καλή» χοληστερόλη που απομακρύνει τη χοληστερόλη από τους ιστούς.

Η υψηλή LDL-C μπορεί να προσβάλλει πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται υγιείς αλλά ανακαλύπτουν ότι έχουν υψηλή LDL-C από μία απλή εξέταση αίματος. Κάποιοι άλλοι διαπιστώνουν ότι έχουν υψηλή LDL-C μετά από ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Άλλοι πάσχουν από «οικογενή υπερχοληστερολαιμία», μία κληρονομική (γενετική) πάθηση κατά την οποία τα επίπεδα LDL-C μπορεί να είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά εκ γενετής.

Πόσο χαμηλή πρέπει να είναι η LDL-C

Τα συνιστώμενα επίπεδα της LDL-C εξαρτώνται από τον κίνδυνο που διατρέχει κάθε άτομο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως εξηγεί ο καθηγητής κ. Λυμπερόπουλος.

Ο γιατρός θα καθορίσει το επιθυμητό επίπεδο της LDL-C, αφού εξετάσει διάφορους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό.

Υπάρχουν τρεις πιθανοί στόχοι. Ο σωστός στόχος για τον καθένα θα εξαρτηθεί από τον συνολικό κίνδυνο που διατρέχει για καρδιακή νόσο.

ΜΕΤΡΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

Στόχος LDL-C:
Κάτω από 100 mg/dl

 

ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

Στόχος LDL-C:
Κάτω από 70 mg/dl

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

Στόχος LDL-C:
Κάτω από 55 mg/dl

Συνεχίζεται η πολύ σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL χοληστερόλης

Συνεχίζεται, για δεύτερη χρονιά, η επιτυχημένη εκστρατεία ενημέρωσης “LDL ALERΤ”, μία πρωτοβουλία της Amgen Hellas, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία “LDL Greece”, για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL χοληστερόλης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κόκλας ldl

«Η ενημέρωση για τους κινδύνους της υψηλής LDL χοληστερόλης είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για το περιβάλλον τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία, Θανάσης Κολοβός.

«Στην Amgen, παραμένοντας πιστοί στην αποστολή μας να είμαστε στην υπηρεσία των ασθενών, συνεχίζουμε την εκστρατεία ενημέρωσης “LDL Alert” ευελπιστώντας στην ευαισθητοποίηση ακόμα περισσοτέρων συνανθρώπων μας για την έγκαιρη αντιμετώπιση της υψηλής LDL χοληστερόλης», δήλωσε σχετικά με τη συνέχιση της εκστρατείας ο Country Director της Amgen Hellas, Γιώργος Τουσίμης.

Aπό αριστερά: Θοδωρής Βλάσσης, Sr. Digital Marketing Associate, Amgen HellasΕυγενία Λιονή,  Corporate Communications & Government Affairs Lead, Amgen HellasΆσπα Μπαλτοπούλου,  Business Unit General Medicine, AmgenΓιώργος Τουσίμης, Country Director της Amgen HellasΕύα Ντόλατζα, Corporate Affairs Sr. Associate, Amgen HellasΠαναγιώτης Κοσμαράς, Brand Manager Amgen Hellas

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: dailypharmanews.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.