Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: Γιατί δε θα ισχύσει η επιστολική ψήφος;

ψήφος ομογενών

Το πρώτο βήμα για την ψήφο των ομογενών έγινε. Κι ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται να ψηφίσουν για να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού, προς χάριν της συναίνεσης ακυρώθηκε η επιστολική ψήφος.

Στο διακομματικό «παζάρι», πρυτάνευσε η λογική, κέρδισε η συνεννόηση αλλά εγκαταλείφθηκε η ευκαιρία της επιστολικής ψήφου.

Παρότι επρόκειτο για κάτι που ήθελε η κυβέρνηση, για λόγους σκοπιμότητας τελικά δέχτηκε την πρόταση του ΚΚΕ και οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους θα πρέπει να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία.

Να επισκέπτονται, δηλαδή, τους χώρους όπου θα είναι στημένες οι κάλπες -όπως πρεσβείεςπροξενεία ή άλλα κτήρια και να ψηφίζουν με τα ταξιδιωτικά επίσημα έγγραφά τους.

Προϋπόθεση θα είναι να έχουν διαμείνει δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία.

Η τάση συναίνεσης στη διακομματική επιτροπή φάνηκε από νωρίς, κυρίως με την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25 που διαφωνούσαν αρχικά με πτυχές του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου. Αν η πρόθεση συναίνεσης αποτυπωθεί και στην ψηφοφορία του νέου νόμου, τότε ασφαλώς θα υπάρξει τελική συμφωνία για την ψήφο των ομογενών.

O υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι βρέθηκε η «χρυσή τομή» και επομένως μένει να αποδειχτεί εάν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφιστεί με πάνω από 200 ψήφους, όπως απαιτείται.

Αν γίνει αυτό τότε «σφραγίζεται» η νέα επικοινωνιακή -αλλά και επί της ουσίας- νίκη της κυβέρνησης, η οποία από την πρώτη στιγμή ήθελε να δείξει ότι δε στέκεται πίσω από κομματικά συμφέροντα που εξυπηρετούν τους στόχους της και δε φοβάται να πάει κόντρα και αντίθετα σε αυτούς όταν πρόκειται για το καλό της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών έδειξε από την πρώτη στιγμή την εικόνα που επικράτησε από τους εκπροσώπους των κομμάτων που πήραν μέρος στη συνεδρίαση.

«Ελπίζω να είναι το νομοσχέδιο αυτό το πρώτο που θα το ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές» δήλωσε ανακοινώνοντας παράλληλα τους βασικούς άξονες που διέπουν τη συμφωνία για τον τρόπο που θα ψηφίζουν οι ομογενείς από τις επόμενες εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν, από την στιγμή που θα έχει ψηφιστεί ο νόμος της κυβέρνησης:

• Η ισοτιμία της ψήφου με εκείνη των ψηφοφόρων που ζουν στην Ελλάδα, δηλαδή να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα.
• Οι απόδημοι θα επιλέγουν υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα περιέχει 15 υποψηφίους, έναντι 12 σήμερα. Για το λόγο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν στους 15 οι βουλευτές του Επικρατείας και σε αυτό να συμπεριληφθούν και προσωπικότητες της ομογένειας.
• Οι απόδημοι θα ψηφίζουν μέσω φυσικής παρουσίας τους στα προξενεία και τους χώρους που θα επιλεγούν για τη διαδικασία.
• Ως προϋπόθεση για να έχει ένας ομογενής δικαίωμα ψήφου είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα.

Κατρούγκαλος για ψήφο αποδήμων: Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων, ο τομεάρχης Εξωτερικών και γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία στην πρόταση για την πρόβλεψη θέσεων αρχής που έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει στην Τετάρτη 30/10 στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Προσήλθαμε στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις αρχής που από την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ:

– Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση.
– Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.

Υπήρξε συμφωνία στην πρότασή μας για την πρόβλεψη των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 30/10 στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει».

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης

Με τη σειρά της, η Ελληνική Λύση τονίζει σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «κάτι σπουδαίο».

«Έπειτα από σειρά διαπραγματεύσεων και συζητήσεων, έπειτα από διαφωνίες και ενστάσεις, καταφέραμε, ως Έλληνες, κάτι σπουδαίο! Οι ομογενείς μας θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων» τονίζει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Κι έτσι αποδεικνύεται πως για έναν σπουδαίο σκοπό οι Έλληνες, εάν θέλουν κι αν είναι ενωμένοι, μπορούν να καταφέρουν σπουδαία πράγματα» σημειώνεται στην ανακοίνωση με την οποία η Ελληνική Λύση «καλωσορίζει τους Έλληνες της ομογένειας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Facebook Comments

POST A COMMENT.