Συνάντηση Μητσοτάκη – Πομπέο: Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

Μητσοτάκης-Πομπέο

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκε, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, με τους οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται πλέον στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην «ακραία ρητορική της Τουρκίας» που, όπως σημείωσε, «δε συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας που επιδιώκει η Ελλάδα». Υπογράμμισε δε πως οι πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δε ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

«Έχουν ανάψει για καλά οι μηχανές»

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας που, όπως τόνισε, είναι στο απόγειό τους, «δεν ήταν ποτέ δεν καλύτερες».

Ο ίδιος σημείωσε πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, στον τομέα της τεχνολογίας, της ενέργειας κ.τ.λ.

Ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε στη «δυναμική γεωγραφική περιοχή όπου συμβαίνουν πολλά», υπογραμμίζοντας πως «είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα διατηρήσει το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας».

Επόμενη στάση του κ. Πομπέο ήταν το Στρατόπεδο «Παπάγου» όπου έγινε δεκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Κατά τη συνάντηση του κ. Παναγωτόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών. Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπρόσθετα συζητήθηκαν επίσης η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό – Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο προς Τουρκία: Μη αποδεκτές οι τουρκικές ενέργειες σε διεθνή ύδατα

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να επιτραπεί να κάνει παράνομες γεωτρήσεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντησή τους.

«Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων, να έχουμε αποκλιμάκωση και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Υπάρχουν κάποια όριαΔεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο, ερωτώμενος από δημοσιογράφο για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας αλλά και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική πλευρά.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ίδιο θέμα ο κ. Πομπέο σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου. Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες, τόνισε ο κύριος Πομπέο, προσθέτοντας πως «είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι μη αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει τι συζήτησε με τον κύριο Μητσοτάκη για το θέμα.

Άλλες συναντήσεις στο περιθώριο της επίσκεψης Πομπέο

Στις 12:20 υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τον Αμερικανό ομόλογό του στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών. Από την είσοδο του νεοκλασικού ο Ν. Δένδιας τον οδήγησε στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι η τρίτη φορά που συναντώνται, καθώς τον Ιούλιο ο Ν. Δένδιας είχε επισκεφθεί τη Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κατά τις επαφές του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα αναμένεται να αναδειχθεί περαιτέρω η στρατηγική διάσταση της σχέσης Αθήνας- Ουάσινγκτον, με έμφαση στην εμβάθυνση της αμυντικής, διπλωματικής, αλλά και οικονομικής συνεργασίας τους.

Το απόγευμα, ο Μ. Πομπέο εκφώνησε ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ αύριο, Κυριακή, θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

Πριν από την αναχώρηση του Μ. Πομπέο από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της σχετικής ενημέρωσης του Τύπου, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε υπογραμμίσει τον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στον σχεδιασμό της αμερικανικής Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας. Όπως τονίστηκε , η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, καθώς βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στον Εύξεινο Πόντο.

Πηγή: cnn.gr

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.