Χρεοκοπία Thomas Cook: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων

thomas-cook

Η τρίτη ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Thomas Cook, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την χρεοκοπία του ταξιδιωτικού κολοσσού. 

Προκειμένου τα μέτρα να ενεργοποιηθούν πριν τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία λήξης της προθεσμία πληρωμής δόσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, καθώς και υποβολής των μηνιαίων δηλώσεων ΦΠΑ Αυγούστου από υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία, η κυβέρνηση αναμένεται να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εντός του Σαββατοκύριακου.

Τα μέτρα που αναμένεται να περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, είναι:

  • Εξάμηνο πάγωμα στην καταβολή ΦΠΑ μόνο για όσες τουριστικές επιχειρήσεις πλήττονται σε ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους από την υπόθεση Thomas Cook.
  • Παράταση για ένα μήνα στην προκαταβολή φόρου. Η προθεσμία έληγε στα τέλη Σεπτεμβρίου και μετατίθεται για τα τέλη Οκτωβρίου. Έως τότε θα έχει ληφθεί υπόψη η ζημιά των ελληνικών επιχειρήσεων και θα μπορούν να πληρώσουν μικρότερη προκαταβολή φόρου.
  • Μέτρα για εργαζόμενους. Μάλλον θα υπάρχει διεύρυνση της περιόδου δυνατότητας που έχουν να παίρνουν επίδομα ανεργίας. Ενδεχομένως να συνδυαστεί και με άλλα μέτρα δεδομένου ότι τώρα λήγουν πολλές συμβάσεις και πολλοί εργαζόμενοι απολύονται για να ξαναπροσληφθούν ως εποχικοί υπάλληλοι την επόμενη άνοιξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχει ζητήσει:

  • Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Μαΐου 2019 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2019. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για τη χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και έως την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.
  • Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του συγκεκριμένου tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκατ. ευρώ έως 500 εκατ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board ή All Inclusive) το 10% μόνον της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.
  • Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

Πηγή: cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.