Διάλεξη για την ζωή και το έργο του Σταύρου Καλλέργη στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης

Kallergis

Ο Δρ Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός και διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), θα παρουσιάσει διάλεξη για τον Σταύρο Καλλέργη, στο Ελληνικό Κέντρο, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο μιας ειδικής σειράς διαλέξεων των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού.

O Σταύρος Καλλέργης υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του ελληνικού σοσιαλισμού του 19ου αιώνα, εκδότης της εφημερίδας «Σοσιαλιστής’, και οργανωτής του πρώτου εορτασμού της Πρωτομαγιάς το 1893.

Παρακολουθώντας τη συναρπαστική ζωή του Καλλέργη -η οποία περιλαμβάνει τη φυλάκισή του, τη φυγή του στη Γαλλία, τη συμμετοχή του στον κρητικό αγώνα της ανεξαρτησίας και την ιδιώτευσή του μετά την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα- αναδεικνύονται τα διεθνικά νήματα που συνέδεαν την κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας του 19ου αιώνα με το αναδυόμενο κοινωνικό ζήτημα στις χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Σταύρος Καλλέργης μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε τον τρόπο που διαμορφώθηκε η σοσιαλιστική φαντασία στη μετάβαση από τον 19ο στον 20ο αιώνα: πώς φαντάζονταν το μέλλον αυτοί που θεωρούσαν ότι κατείχαν τα ερμηνευτικά κλειδιά της εξέλιξής του;

Ο Κωστής Καρπόζηλος (Γιάννινα 1978) είναι ιστορικός και διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Σπούδασε Νεοελληνική Λογοτεχνία στο τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ., έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία στο University of Sheffield και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2010. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Κόκκινη Αμερική: Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου 1900-1950 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2017), του σεναρίου του ντοκιμαντέρ Ταξισυνειδησία: η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού (2013) και του βιβλίου Αρχείο Σταύρου Καλλέργη: ψηφίδες από τον σχεδιασμό της σοσιαλιστικής πολιτείας (Μουσείο Μπενάκη, 2013). To τελευταίο του βιβλίο -με τον Δημήτρη Χριστόπουλο- 10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό (Πόλις, 2018) έχει φτάσει στην πέμπτη έκδοση και μεταφράστηκε στα αγγλικά. Ο Κωστής Καρπόζηλος διδάσκει νεώτερη ιστορία στο College Year in Athens, έχει διδάξει στο παρελθόν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο SciencesPo και στο Columbia University, ενώ έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Princeton University και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Την περίοδο αυτή δουλεύει πάνω στο επόμενο βιβλίο του με θέμα την ελληνική Αριστερά στον 20ο αιώνα.
Πότε: Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, 7:00μμ
Πού: Ελληνικό Κέντρο, Mezz, 168 Lonsdale Street, Melbourne

Facebook Comments

POST A COMMENT.