ΗΠΑ: Σε εφαρμογή νέοι τιμωρητικοί δασμοί σε προϊόντα της Κίνας

USA-TRADE-CHINA

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 15% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων πράγματι τίθενται σε ισχύ την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.

Απαντώντας σε δημοσιογράφους για την πιθανότητα να αναβληθεί η εφαρμογή τους πριν αναχωρήσει για το Καμπ Ντέιβιντ, ο Τραμπ αποκρίθηκε: «ισχύουν».

Οι τιμωρητικοί δασμοί ύψους 15% θα επιβληθούν σε μεγάλο μέρος των κινεζικών αγαθών αξίας 300 δισεκ. δολαρίων που ως τώρα δεν πλήττονταν.

Τίθενται σε εφαρμογή στις 00:01 τοπική ώρα (07:01 της Κυριακής ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με αναγγελία των υπηρεσιών του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και δε θα υπάρξει περίοδος χάριτος.

Τα εμπορεύματα που στοχοθετούνται εκτείνονται σε ευρύ φάσμα προϊόντων, πρόκειται για παράδειγμα για υφάσματα και ιματισμό, τρόφιμα, έπιπλα και άλλα.

Από τον Μάρτιο του 2018, ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε έναν ανελέητο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, απαιτώντας να τερματιστούν αυτές που αποκαλεί «κακόπιστες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές, όπως είναι η «εξαναγκαστική» μεταφορά αμερικανικών τεχνολογιών και οι «μαζικές» επιχορηγήσεις κινεζικών κρατικών εταιρειών.

Το Πεκίνο μέχρι σήμερα δεν υποχωρεί στον βαθμό που θα ικανοποιούσε τον Ρεπουμπλικάνο και ανταποδίδει τα μέτρα με δικούς του δασμούς σε αντίποινα. Οι κινεζικοί δασμοί πλήττουν πλέον ουσιαστικά το σύνολο των προϊόντων που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα, επιβάλλονταν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά ύψους 250 δισεκατομμυρίων και πλέον από ένα σύνολο αγαθών αξίας περίπου 540 δισεκ. δολαρίων (τα στοιχεία αφορούν εμπορικές συναλλαγές του 2018).

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγουν τα δύο μέρη μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Αλλά ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι νέες συνομιλίες που προβλέπονται για τον Σεπτέμβριο πράγματι θα γίνουν.

«Δεν μπορώ να πω τίποτα, αλλά μιλάμε με την Κίνα», είπε. «Κάνουμε συζητήσεις με την Κίνα. Είναι προγραμματισμένες συναντήσεις. Γίνονται τηλεφωνήματα», συνέχισε. «Υποθέτω ότι η συνάντηση του Σεπτεμβρίου συνεχίζει να ισχύει. Θα δούμε τι θα γίνει», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει τις συνομιλίες και τις συναντήσεις.

Εξάλλου, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως το «13% των (αμερικανικών) εταιρειών θα εγκαταλείψει την Κίνα στο πολύ εγγύς μέλλον» και πρόσθεσε πως «πιστεύω πως ο αριθμός (τους) θα είναι πολύ υψηλότερος».

«Θα κερδίσουμε τη μάχη», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, ο οποίος μοιάζει το τελευταίο διάστημα να κινείται σχεδόν σαν εκκρεμές μεταξύ της έκφρασης αισιοδοξίας για τις συνομιλίες της κυβέρνησης με την Κίνα και των επικρίσεων για την κινεζική εμπορική, νομισματική και οικονομική πολιτική.

Πηγή: cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.