Αποδέχτηκε η βασίλισσα Ελισάβετ στο σχέδιο Τζόνσον για αναστολή λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου

brexit

Ενέκρινε η βασίλισσα Ελισάβετ το σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Ιδιαίτερο Συμβούλιο του Στέμματος, δηλαδή το επίσημο σώμα συμβούλων της βασίλισσας. 

«Τη σημερινή ημέρα η Μεγαλειότητά Της παρήγγειλε στο Συμβούλιο πως το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί σε μία ημέρα όχι νωρίτερα από τη Δευτέρα, 9η ημέρα του Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από την Πέμπτη, 12η ημέρα του Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 14η ημέρα του Οκτωβρίου 2019», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πιο συγκεκριμένα, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Τζόνσον μίλησε με την βασίλισσα και της ζήτησε να αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Η πρόταση τέθηκε ώστε να μην υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη νομοθετικών μέτρων με στόχο την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι ψηφοφορίες επί της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι πιθανόν να διεξαχθούν την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Αντιδράσεις των πολιτικών στη Βρετανία

Ο πολιτικός κόσμος στη Βρετανία αντέδρασε εντονότατα στην κίνηση του Τζόνσον.

«Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δε συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

«Εάν οι πληροφορίες του BBC είναι σωστές, ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δε θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από τη μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Τομ Μπρέικ.

Τέλος, ο Τομ Γουότσον, μέλος της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος ανέφερε: «Δεν έχουμε μία “νέα κυβέρνηση”. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Τι σημαίνει η κίνηση Μπόρις Τζόνσον

Η λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου αναμένεται να ανασταλεί για πέντε εβδομάδες, εν όψει της 31ης Οκτωβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολιτικοί, και από τις δύο πλευρές του Brexit, κάνουν λόγο για «πραξικόπημα».

Ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί να ξεκινήσει νέα κοινοβουλευτική περίοδο, με νέο πρόγραμμα, από τις 14 Οκτωβρίου. Αντί, λοιπόν, για την προβλεπόμενη παύση των τριών εβδομάδων, η βουλή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 10 Σεπτεμβρίου. Με τόσο περιορισμένο χρόνο, θα είναι από δύσκολο έως ανέφικτο για τους βουλευτές να επεξεργαστούν τα νομοθετικά μέτρα που θα αποτρέψουν ένα hard Brexit.

Είναι νόμιμη η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου;

Καταφατικά απαντούν οι γνωρίζοντες. Είναι αυτό που συμβαίνει συνήθως μεταξύ του τέλους μιας κοινοβουλευτικής περιόδου και της αρχής μιας νέας. Παρόλα αυτά, οι συνθήκες της παρούσας συγκυρίας είναι ασυνήθιστες.

Facebook Comments

POST A COMMENT.