Η Αμφίπολη ξαναζωντανεύει

Αμφίπολη

Μία εξαιρετικά καλή είδηση ανακοινώθηκε αυτές τις ημέρες; Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε πως ξεκινούν οι εργασίες στην Αμφίπολη, από το σημείο όπου είχαν σταματήσει το 2015.

Να υπενθυμίσουμε ότι η υπεύθυνη των ανασκαφών, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, είχε δηλώσει το Σεπτέμβριο του 2015 πως πρόκειται για τον τάφο του Ηφαιστίωνα που κτίσθηκε κατόπιν εντολής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πολλοί επίσης αρχαιολόγοι υποστήριξαν πως «πρόκειται για ένα λατρευτικό χώρο της εποχής του τέλους του 4ου αιώνα, με κυρίαρχα τα μακεδονικά χαρακτηριστικά».

Η Αμφίπολη ξαναζωντανεύει
Αρχίζουν νέα έργα, λοιπόν, και μάλιστα το Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τον Τάφο της Αμφίπολης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα»όπως εξηγεί η υπουργός, δηλαδή έργα που έπρεπε να είχαν γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2015, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα απαξίωσε, διότι δεν την ενδιέφερε το έργο, όπως ερμηνεύουν τις κινήσεις των τότε υπευθύνων οι τωρινοί αρμόδιοι και πηγές του υπουργείου. Δε σταμάτησε εντελώς τα έργα η τότε κυβέρνηση, διότι περιλαμβάνονταν σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και εάν σταματούσαν θα υπήρχε πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας (που χειριζόταν τα προγράμματα ΕΣΠΑ) απειλούσε να πάει τους υπεύθυνους στα δικαστήρια.

Γιατί η Αμφίπολη ενοχλεί την Αριστερά; 

Είναι γεγονός πως, όταν ανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το ανασκαφικό έργο άρχισε να υποχρηματοδοτείται, ενώ ομάδα αρχαιολόγων απεφάνθη πως το μνημείο έχει περιορισμένη αρχαιολογική αξία, καθώς το χρονολόγησαν αρκετά μεταγενέστερα, και όλα αυτά οδηγούσαν σε απαξίωση των ευρημάτων.

Η εξήγηση που δίνουν κυβερνητικοί κύκλοι -και όχι μόνο- στους χειρισμούς του ανασκαφικού έργου για το μνημείο της Αμφίπολης επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αν επαληθευόταν η θέση της Κ. Περιστέρη πως ήταν ο τάφος του Ηφαιστίωνα, αυτό θα αποδείκνυε πως η Μακεδονία ήταν άρρηκτα δεμένη με την ελληνική ιστορία, κάτι που θα ανέτρεπε τον ισχυρισμό των Σκοπιανών επιστημόνων πως αυτοί είναι οι απόγονοι του Μ.Αλεξάνδρου.

Στηρίζουν μάλιστα την άποψη αυτή στο ότι η Αριστερά αντιμάχεται οποιαδήποτε εθνικιστική συμπεριφορά που τορπιλίζει τις καλές μας σχέσεις με τους γείτονες. Ειδικά για το Μακεδονικό, υποστηρίζουν ότι είναι πάγια η θέση της για την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητος, επισημαίνοντας μια σειρά αποφάσεις της από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 ως και τις ημέρες μας και καταλήγοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι αδιάψευστος μάρτυς.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούν ότι τα ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης, αν δικαιώσουν την άποψη της Κ. Περιστέρη, αφαιρούν κάθε επιχείρημα για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τους γείτονες μας.

Έτσι, ερμηνεύουν τη στάση ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Αμφίπολης: Επειδή υπήρχε συγκεκριμένος προσανατολισμός λύσης του “Μακεδονικού”, δεν ήθελε να εμφανιστεί οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο θα ναρκοθετούσε αυτήν την επιλογή του.

Το γεγονός είναι ότι η πορεία των ανασκαφικών εργασιών στην Αμφίπολη δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε. Επίσης, μπορεί να υπάρχει μερίδα Αριστερών που ακόμα τους χαρατηρίζουν “αγκυλώσεις” του παρελθόντος -ιδεολογικές και άλλες- που συμφωνούν με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Το σίγουρο είναι ότι οι ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ για το ανασκαφικό έργο της Αμφίπολης δεν ήταν αποδεκτές από το σύνολο του κόσμου που υποστήριξε την παράταξη, είτε ανήκαν στην Αριστερά (ή στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο) είτε υποστήριξαν συγκυριακά το ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο των εκλογών του 2015. Ακόμα και αν οι παραπάνω θεωρίες (συνομωσίας?) ευσταθούν, δεν μπορούμε να καταλογίζουμε σε έναν ευρύτερο πολιτικό χώρο συμπόρευση με ιδεολογίες, συμπεριφορές και που δε συνάδουν με την ιστορία, τον Πολιτισμό της Ελλάδας και την αλήθεια γενικότερα. Η αντίθεση του λαού και των διανοούμενων του τόπου, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκουνν, φάνηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας των Πρεσπών και μετά την υπογραφή της και ήταν καταδικαστική για την παράταξη ΣΥΡΙΖΑ. 

Το θετικό είναι ότι αναμένουμε να κατανοηθεί το μυστικό του τάφου της Αμφίπολης με τα ευρύματα που θα φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.

FIND US ON FACEBOOK

80 Χρόνια ΕΑΕΤΕ: 1938-2018

ΧΡΗΣΙΜΑ

Χαρτης

Video

ADS