Σύγκρουση Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων πιστών στην Ιερουσαλήμ

israelipolice
Σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους πιστούς έλαβε χώρα στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, κατά την πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής εορτής Αΐντ αλ Άντχα.
Λόγω των εντάσεων αυτών, η ισραηλινή αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στην περιοχή των εβραίων, οι οποίοι έχουν σήμερα επίσης μια σημαντική θρησκευτική εορτή, την Τισσά Μπεάβ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.Ακόμη, ένας Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στην μεθόριο της Γάζας προτού πέσει νεκρός από τα πυρά που ερρίφθησαν σε αντίποινα από τους ισραηλινούς στρατιώτες, στην δεύτερη αιματηρή ανταλλαγή πυρών που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» τον Παλαιστίνιο, ο οποίος «είχε πλησιάσει στον φράκτη ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας» –το έδαφος που ελέγχει το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς– και «άνοιξε πυρ» εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών.

Εκπρόσωποι του Ισραηλινού στρατού αναφέρουν πως μετά το περιστατικό αυτό, ένα ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ σε στρατιωτική θέση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στην ίδια ζώνη, ενώ τονίζουν ότι δεν υπήρξαν απώλειες στην πλευρά των ισραηλινών στρατευμάτων.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα επιβεβαίωσε τον θάνατο του 26χρονου Παλαιστίνιου, που κατάγεται από την Μπέιτ Χανούν, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται την ώρα που εβραίοι και μουσουλμάνοι έχουν σήμερα δύο μεγάλες θρησκευτικές εορτές, το Τισσά Μπεάβ οι πρώτοι και το Αΐντ αλ Άντχα οι δεύτεροι.

Το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τέσσερις Παλαιστίνιους οπλισμένους με τουφέκια εφόδου, εκτοξευτήρες ρουκετών και χειροβομβίδες, οι οποίοι προσπάθησαν, σύμφωνα με τον ίδιο, να διεισδύσουν στο Ισραήλ από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Την 1η Αυγούστου παράλληλα, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας αξιωματικός σοβαρότερα από τα πυρά ενός Παλαιστινίου που διέσχισε τα σύνορα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, και ο οποίος έπεσε στη συνέχεια νεκρός από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι θεωρεί την Χαμάς «υπεύθυνη για οποιαδήποτε επίθεση προέρχεται από τη Γάζα».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα επίσης, ένας νεαρός Ισραηλινός στρατιώτης που δεν φορούσε στολή και δεν έφερε όπλο βρέθηκε νεκρός κοντά σε ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτός έφερε τραύματα από μαχαίρι. Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν δύο υπόπτους για τη δολοφονία του στρατιώτη Ντβιρ Σόρεκ, η οποία συγκλόνισε το Ισραήλ.

Facebook Comments

POST A COMMENT.