Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ: Ο ρόλος της φιλίας στην σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη

kornkastorlecd

Το Τμήμα Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών της Σχολής Γλωσσών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, διοργανώνει συμπόσιο με θέμα «Αυτονομία και Φιλία», καλώντας τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν εργασίες που επιθυμούν να παρουσιάσουν στα πλαίσια αυτού. 

Ορμώμενοι από την αντίληψη του Αριστοτέλη ότι «… η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρησης της συνοχής της πόλης και οι νομοθέτες θα πρέπει να μελετήσουν τον ρόλο της περισσότερο από αυτόν της δικαιοσύνης» το συμπόσιο θα επιχειρήσει την διερεύνηση της έννοιας και του ρόλου της φιλίας στη θεωρητική σκέψη και κατανόηση της πολιτικής, στο έργο του Κορνήλιου Καστοριάδη.

Από την νιότη του, ο Καστοριάδης δημιούργησε διαχρονικές φιλίες με πολλά άτομα, η ζωή, οι ιδέες αλλά και τα πεπραγμένα των οποίων είχαν μόνιμη παρουσία στο δικό του έργο.

Το συμπόσιο στοχεύει στο να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη εικόνα των αφηρημένων και των συγκεκριμένων πτυχών του ρόλου της φιλίας στην σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη, και της σχέσης της ζωής του φιλόσοφου με την κοινωνική οντολογία της θεωρίας του.

Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης συνάντησης, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019, στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν την έννοια της πολιτειακής και πολιτικής φιλίας, ειδικά στο πλαίσιο του συνολικού έργου του Καστοριάδη για την αποκατάσταση της αμεσότητας και του ριζοσπαστισμού, σημαντικών χαρακτηριστικών του δημοκρατικού πολιτεύματος της Αρχαίας Αθήνας, στις σύγχρονες δημοκρατίες.

Μετά τον πρόσφατο θάνατο της φιλόσοφου και φίλης Agnes Heller, οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν στο συμπόσιο καλούνται να διερευνήσουν τον ρόλο της φιλίας ως πολιτική αρετή στις σύγχρονες αντι-πολιτικές κοινωνίες.

Η προθεσμία υποβολής εισηγήσεων για το συμπόσιο λήγει στις 4 Οκτωβρίου.

Κύριος ομιλητής του συμποσίου θα είναι ο καθηγητής John Rundell από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης και η ομιλία του φέρει τον τίτλο «Γιορτάζοντας τη φαντασία: Εκλεκτικές συγγενείς σκέψεις μεταξύ της Agnes Heller και του Κορνήλιου Καστοριάδη».

Η είσοδος είναι δωρεάν και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Πηγή: www.neoskosmos.com

Facebook Comments

POST A COMMENT.

FIND US ON FACEBOOK

80 Χρόνια ΕΑΕΤΕ: 1938-2018

ΧΡΗΣΙΜΑ

Χαρτης

Video

ADS