Σε καραντίνα η Βουλγαρία για την πανώλη των χοίρων

panoli-xoirwn

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε κτηνίατρους επιθεωρητές στη Σόφια για να εξετάσουν, εάν τα μέτρα που έλαβε η χώρα κατά της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είναι επαρκή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας.

Οι εστίες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν εντοπιστεί σε περισσότερες από δέκα περιοχές της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η θανάτωση 17.000 χοίρων σε εκμετάλλευση μεγάλης εμπορικής αξίας στο χωριό Νικόλοβο, στην περιφέρεια του Ρούσε, ήταν ένα από τα πρώτα «βήματα» για την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η Βουλγαρία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οικονομική καταστροφή από την πανώλη των χοίρων
Την ίδια ώρα, ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων εμπορικής αξίας δηλώνουν ότι οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο από τη νόσο της πανώλης των χοίρων είναι τεράστιες και οι οικονομικές αποζημιώσεις που πρόκειται να δοθούν δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν το μέγεθος της ζημιάς στις μονάδες τους.

Τρεις από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις εμπορικής αξίας χοίρων, που τροφοδοτούν τη βουλγαρική αγορά κρέατος με περίπου 1/3 του συνόλου των προϊόντων βρίσκονται στο δήμο Σλίβο Πόλε, που επλήγη από την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Ο δήμαρχος Βαλεντίν Ατανάσοφ δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου.

Φόβοι ότι η ασθένεια μπορεί να περάσει στην Ελλάδα

Θέμα χρόνου είναι να περάσει και στην ελληνική πλευρά η αφρικανική πανώλη των χοίρων που έχει πλήξει την Βουλγαρία σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Ορεστιάδας, Βάκη Τσιομπανίδη και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, Κώστα Δαδούση, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές και στις ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες.

Η κατάσταση είναι δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς η ασθένεια είναι μεταδοτική από αγριόχοιρους, οι οποίοι δεν περιορίζονται από τα σύνορα και διασχίζουν καθημερινά και ανεξέλεγκτα τα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Εκτός από το μεταδοτικό χαρακτήρα της ασθένειας, η κατάσταση είναι δύσκολο να ελεγχθεί επειδή στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των περισσότερων ζωονόσων που εμφανίζονται στη χώρα, έχουν απομείνει μόνο δύο κτηνίατροι -ενώ παλιότερα στην περιοχή υπηρετούσαν δέκα-  από τους οποίους ο ένας απασχολείται αποκλειστικά στο σφαγείο Ορεστιάδας.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.