Διάλεξη για τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης

IMG_20190730_161005

H Δρ Σταυρούλα Νικολούδη, συντονίστρια Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο La Trobe, παρουσίασε στο Ελληνικό Κέντρο μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο «Τα Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια: Το Γιοφύρι της Άρτας», την περασμένη Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Ήταν ενθαρρυντικό γεγονός η παρουσία πολλών νέων και φοιτητών οι οποίοι παρακολούθησαν τη διάλεξη που επικεντρώθηκε στο δημοτικό τραγούδι “Το Γιοφύρι της Άρτας”, μια μπαλάντα για τις εμπειρίες και τις δοκιμασίες που συνδέονται με την κατασκευή μιας γέφυρας και την αναταραχή που φέρνει το έργο αυτό στον μεγαλομάστορα και τη σύζυγό του. Η παρουσίαση είχε ως σκοπό να τονίσει τη συνεχή αξία και τη σημασία της μελέτης των δημοτικών τραγουδιών και των ανθρωπιστικών επιστημών γενικότερα για τη σύγχρονη κοινωνία μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Latrobe University είναι σήμερα το μόνο τριτοβάθμιο ίδρυμα στη Βικτώρια που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, με τμήματα από αρχάριους έως επίπεδο διδακτορικού.

Υπάρχουν δύο γλωσσικά τμήματα, για προχωρημένους – για φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τα Ελληνικά σε επίπεδο VCE και για αρχάριους – για φοιτητές χωρίς προηγούμενη γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Οι φοιτητές που δεν έχουν σπουδάσει ποτέ ελληνικά μπορούν να ξεκινήσουν από το μηδέν στο πανεπιστήμιο. Το 2019 το πανεπιστήμιο εισήγαγε τρία νέα μαθήματα για την ανανέωση του προγράμματος σπουδών: (1) «Ποιήματα του ήλιου και της θάλασσας: Από τον Όμηρο στην ποίηση Slam»? (2) Μια περιοδεία μελέτης στην Ελλάδα, με την οποία οι φοιτητές θα γαλουχηθούνν στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό για τρεις εβδομάδες. και (3) «Πολυπολιτισμική Αυστραλία: η ελληνική συνεισφορά».

Οι φοιτητές άλλων πανεπιστημίων μπορούν να ζητήσουν άδεια από το πανεπιστήμιό τους για να σπουδάσουν τα ελληνικά στο La Trobe στο πλαίσιο του πτυχίου τους.

Οι φοιτητές, στο La Trobe ή αλλού, που δεν μπορούν να εντάξουν τα ελληνικά στο πρόγραμμα σπουδών για το πτυχίο τους, μπορούν να εγγραφούν σε ένα δίπλωμα γλωσσών, όπου σπουδάζουν τα ελληνικά χωριστά, παράλληλα με το κανονικό τους πτυχίο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περάσουν άλλο ένα έτος για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά θα αποκτήσουν ένα επιπλέον σύνολο προσόντων.

Και ας μην ξεχνάμε την «Ανοιχτή Ημέρα» του Πανεπιστημίου La Trobe που είναι την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφτούν την πανεπιστημιούπολη για να μάθουν περισσότερα για τις ελληνικές σπουδές και άλλα μαθήματα που προσφέρονται.

Facebook Comments

POST A COMMENT.