Μοσκοβισί: Ζητά την κατάργηση του επικεφαλής της αποστολής της Ευρ. Επιτροπής στην Ελλάδα

European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici attends a news conference at the end of a eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, December4, 2018. REUTERS/Yves Herman

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προανήγγειλε την κατάργηση του επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, θέση που είχε ανατεθεί τα τελευταία χρόνια στον Ντέκλαν Κοστέλο, εξηγώντας ότι η απόφαση αποτελεί ισχυρό σήμα ότι η Ελλάδα αφήνει για τα καλά την εποχή των προγραμμάτων και προχωρά προς την κατεύθυνση της «κανονικής δημοσιονομικής εποπτείας».

Σύντομα, από την ελληνική εποπτεία αποχωρεί και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ESM για την Ελλάδα Νικολά Τζιαμαριόλι ο οποίος τοποθετείται Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Είναι σημαντική η κατάργηση της θέσης του επικεφαλής της αποστολής της επιτροπής στη χώρα μας;
«Θα καταργήσουμε τη θέση του επικεφαλής της αποστολής της Επιτροπής για την Ελλάδα. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή. Θυμάστε την εποχή της τρόικας και των θεσμών. Ύστερα από περισσότερα από οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα είναι θετικό ότι η θέση αυτή δε χρειάζεται πλέον» δήλωσε κατηγορηματικά ο Π. Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, επεξηγώντας ότι αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εξετάζεται όπως ακριβώς τα άλλα κράτη.
«Για την Ελλάδα υπήρχε επικεφαλής της αποστολής, θέση συνδεδεμένη με την ύπαρξη του προγράμματος και τώρα η διαχείριση των θεμάτων της Ελλάδας θα γίνεται από τη διεύθυνση οικονομικών υποθέσεων, που είναι η αρμόδια υπηρεσία».

Η Ελλάδα επιστρέφει στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου ως κανονική χώρα

Η απόφαση, όπως σημειώνει ο κ. Μοσκοβισί, «αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου ως κανονική χώρα. Αποτελεί ισχυρό σήμα ότι σε αυτή τη νέα εποχή δεν χρειαζόμαστε έναν επικεφαλής της αποστολής, χρειαζόμαστε να έχουμε κανονική δημοσιονομική εποπτεία και κανονικό διάλογο, προφανώς με ιδιαιτερότητες, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταπρογραμματική ενισχυμένη εποπτεία. Επιπλέον, υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη που έχουμε στην Ελλάδα ως ενός ισχυρού και κανονικού εταίρου στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού εξαμήνου».

Δεν παρέλειψε ο κ. Μοσκοβισί να επαινέσει τον Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος θα προαχθεί σε άλλη θέση, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό τον ρόλο του για τη δουλειά της Επιτροπής, αλλά και γιατί υπήρξε καλός συνομιλητής με τις ελληνικές αρχές.

«Είναι ένας από τους συντελεστές της επιτυχίας, που προσπαθούμε τώρα να χτίσουμε» είπε. Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη την έμφαση της ελληνικής κυβέρνησης στις επενδύσεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τη φορολογική πολιτική και την ανάπτυξη», τονίζοντας, παράλληλα ότι έχει επιδείξει τη διάθεση για μια «φιλική και ισχυρή σχέση» με την Επιτροπή, προσθέτοντας ότι : «Είναι απαραίτητη, «καθώς η χώρα παραμένει σε ενισχυμένη εποπτεία». Άλλωστε, σήμερα αποφασίζει το Κολλέγιο των Επιτρόπων την παράταση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας στον επόμενο χρόνο, κάτι που ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε «αναμενόμενο και εντός της λογικής της μεταπρογραμματικής περιόδου».
«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, αλλά δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, οπότε μπορεί να κάνει τις δικές της επιλογές πολιτικής»

Στην ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο μη επίτευξης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι βάσει της τρίτης έκθεσης μετά την υιοθέτηση των μέτρων του Μαΐου υπάρχει κίνδυνος να μην ικανοποιηθεί ο στόχος.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συμπεράνουμε τεχνικά ότι ο στόχος δε θα ικανοποιηθεί. Θα επανεξετάσουμε ενδελεχώς τη δημοσιονομική θέση το φθινόπωρο όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019, αλλά είμαι ικανοποιημένος με το ξεκάθαρο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το 2020 θα γίνουν σεβαστοί».

Σχετικά, τέλος, με το ζήτημα της μείωσης των πλεονασματικών στόχων, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι όποια πρόταση θα πρέπει να συζητηθεί από το Eurogroup στο πλαίσιο επικαιροποιημένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους και ενός ξεκάθαρου πακέτου μεταρρυθμίσεων που ενισχύει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Η Κομισιόν δεν υποστήριξε ποτέ τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για πάντα. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει, αλλά εξαρτάται από τη μείωση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις. Θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω και η Κομισιόν θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας».

Facebook Comments

POST A COMMENT.