Ο ιός της μηνιγγίτιδας και όχι του έμπολα ήταν η αιτία θανάτου της 17χρονης Ιταλίδας

νοσοκομείο-Νίκαιας

Τη διάψευση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι πρόκειται για περιστατικό έμπολα επιβεβαίωσαν οι εργαστηριακές εξετάσεις που έδειξαν ότι το σηψαιμικό σοκ από το οποίο κατέληξε η άτυχη κοπέλα προκλήθηκε από θανατηφόρο μορφή μηνιγγίτιδας.

Η 17χρονη Ιταλίδα, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας το πρωί της Τετάρτης 17 Ιουλίου, διακομίστηκε στην Αθήνα από τη Νάξο με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το άτυχο κορίτσι, το οποίο έκανε διακοπές με την οικογένειά του στην Ελλάδα, το απόγευμα της Τρίτης 16 Ιουλίου, πήγε στο νοσοκομείο Νάξου, με υψηλό πυρετό και σημάδια σηψαιμικού σοκ και εξαιτίας της βαρύτητας τη κατάστασής της αποφασίστηκε η μεταφορά της στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Αν και η εκτίμηση για μηνιγγίτιδα είχε τεθεί από τους γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, όπως και από τους γιατρούς της Νάξου, η εικόνα της 17χρονης ασθενούς ήταν τέτοια που οι γιατροί δεν απέκλεισαν να οφείλεται σε άλλη μολυσματική αιτία, όπως ο ιός έμπολα.

Υπήρξε θόρυβος και δημοσιεύματα ανέφεραν ύπαρξη περιστατικού έμπολα στη χώρα, τα οποία ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας χαρακτήρισε «ανυπόστατα», διευκρινίζοντας ότι το επιδημιολογικό ιστορικό του εν λόγω περιστατικού δεν είναι συμβατό με τον ιό.

ΕΟΔΥ: θετικά σε μηνιγγιτιδόκοκκο τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης για το θάνατο της αλλοδαπής γυναίκας, ενημέρωσε ότι τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που διενεργήθηκε επιβεβαιώνουν τη διάγνωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Η  μηνιγγιτιδοκοκκική  νόσος  είναι  σοβαρή  λοίμωξη  που  οφείλεται  στο  βακτήριο Neisseria meningitides, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή και σηψαιμία, σοβαρές επιπλοκές ακόμα και θάνατο, εξηγεί ο ΕΟΔΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναζητήθηκε το ιστορικό των ταξιδιών που είχε κάνει η έφηβη, με την Ισπανία να είναι ο προηγούμενος προορισμός της οικογένειας της 17χρονης από την Ιταλία, ενώ αρχικά είχε αναφερθεί και η Αφρική στις χώρες που επισκέφτηκε η οικογένεια.

Ο θόρυβος για ύπαρξη περιστατικού έμπολα προφανώς σχετίζεται με την αναζωπύρωση του θανατηφόρου ιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το πρόσφατο περιστατικό που καταγράφηκε στην Ουγκάντα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανέφερε ότι στον απόηχο του κρούσματος η επιτροπή ειδικών λοιμωξιολόγων εξετάζει το ενδεχόμενο να σημάνει συναγερμό παγκοσμίως.
Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.