Τι σημαίνει για τη δίκη της Χρυσής Αυγής το αποτέλεσμα των εκλογών

xrisi-avgi-diki

Το εκλογικό αποτέλεσμα που έκανε χαρούμενη τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν η αποτυχία της Χρυσής Αυγής να μπει στη Βουλή. Τώρα μένει να φανεί αν η αποτυχία αυτή θα επηρεάσει την πορεία της δίκης της.

Αναδημοσίευση άρθρου από το insidestory.gr

Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012, η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την είσοδό της στη Βουλή. Το Σεπτέμβριο του 2015, το ναζιστικό κόμμα συγκέντρωσε 379.722 ψήφους (6,99%) και εξέλεξε 18 βουλευτές. Στις Ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου είδε την εκλογική επιρροή του να συρρικνώνεται σημαντικά, πέφτοντας στις 275.734 ψήφους (4,87%), για να μείνει τώρα εκτός κοινοβουλίου, αφού στις εκλογές της περασμένης Κυριακής συγκέντρωσε 165.709 ψήφους, δηλαδή το 2,93% των προτιμήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου θα μείνουν στην ιστορία ως η δημοκρατική καταδίκη της Χρυσής Αυγής από το εκλογικό σώμα.

Εκλογική πορεία της Χρυσής Αυγής (2009-σήμερα)
Εκλογές Ποσοστό Ψήφοι
Ευρωεκλογές 2009 0,46% 23.564
Εθνικές Εκλογές Οκτωβρίου 2009 0,29% 19.624
Εθνικες Εκλογές Μαΐου 2012 6,97% 440.000
Εθνικές Εκλογές Ιουνίου 2012 6,92% 425.990
Ευρωεκλογές Μαΐου 2014 9,39% 536.409
Εθνικές Εκλογές Ιανουαρίου 2015 6,28% 388.447
Εθνικές Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 6,99% 379.581
Ευρωεκλογές Μαΐου 2019 4,87% 275.734
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019 2,93% 165.709

Η καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης στην κάλπη των εθνικών εκλογών έρχεται σε μία σημαντική συγκυρία ενόψει και της επικείμενης ολοκλήρωσης της δίκης μελών και στελεχών της οργάνωσης, που κατηγορούνται μεταξύ άλλων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το Σεπτέμβριο του 2013, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας των αιγύπτιων αλιεργατών τον Ιούνιο του 2012, για την επίθεση σε στελέχη του ΚΚΕ και μέλη του ΠΑΜΕ το 2012 και για τη σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

«Ως πολιτική αγωγή υποστηρίζαμε πάντα ότι σε αυτήν την υπόθεση θα πρέπει πρώτα να έρθει η λαϊκή και κοινωνική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως ναζιστικής οργάνωσης και στη συνέχεια να ακολουθήσει η δικαστική απόφαση, η οποία θα αποτελέσει την επισφράγιση της απονομιμοποίησης της εγκληματικής δράσης της», είπε στο inside story o Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Πιστεύουμε ότι η αυτή η λαϊκή καταδίκη έχει ήδη ξεκινήσει και τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής είναι ένα κομβικό σημείο προς αυτή την κατεύθυνση».

1. Χαμηλά ποσοστά = χαμηλή νομιμοποίηση

Η κατάρρευση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής έρχεται να πλήξει ένα βασικό επιχείρημα που επιχείρησε να καλλιεργήσει η πλευρά της υπεράσπισης στη δίκη. «Για να στοιχειοθετήσει την αθωότητα των κατηγορουμένων, η υπεράσπιση έχει ισχυριστεί ότι η δίωξη των μελών και των στελεχών της Χρυσής Αυγής είναι πολιτική, οφείλεται δηλαδή στα υψηλά ποσοστά της οργάνωσης και στην πολιτική δραστηριότητά των μελών της. Η υπεράσπιση έχει χρησιμοποιήσει την πολιτική ιδιότητα των κατηγορουμένων και τον πολιτικό μανδύα της οργάνωσης, για να συγκαλύψει –κατ’ εμάς– τις εγκληματικές πράξεις που τελέστηκαν από τα μέλη της. Το γεγονός ότι τώρα η Χρυσή Αυγή εγκαταλείπεται από τους ίδιους τους ψηφοφόρους της δείχνει το αβάσιμο αυτού του επιχειρήματος».

«Τώρα το επιχείρημα “κοιτάξτε πόσοι άνθρωποι μας ψήφισαν” βρίσκεται έξω από το τραπέζι»
Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μέλος του Golden Dawn Watch

«Το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής σημαίνει ότι τα μέλη της θα καταθέσουν στη δίκη χωρίς να έχουν την ιδιότητα του βουλευτή. Αυτό έχει μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς μέχρι σήμερα η οργάνωση επικαλούνταν συχνά τα υψηλά ποσοστά της, για να φτιάξει το αφήγημα ότι “μας κυνηγάνε επειδή ανεβαίνουμε”. Τώρα το επιχείρημα “κοιτάξτε πόσοι άνθρωποι μας ψήφισαν” βρίσκεται έξω από το τραπέζι. Η θεωρία του νόμιμου κόμματος και οι προσπάθειες της Χρυσής Αυγής να νομιμοποιήσει τη δράση της μέσα από την ψήφο του κόσμου απέτυχαν», είπε στο inside story ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μέλος του Golden Dawn Watch.

2. Μη είσοδος στη Βουλή = λιγότεροι οικονομικοί πόροι
Πλέον η Χρυσή Αυγή δε θα λαμβάνει πόρους και έσοδα που μέχρι πρότινος είχε χάρη στην κοινοβουλευτική της παρουσία
H αποτυχία της Χρυσής Αυγής να μπει στη Βουλή συνδέεται και με τους οικονομικούς πόρους που θα έχει στη διάθεσή της για τη δίκη. Συγκεκριμένα, αν και έχει ανασταλεί η καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης προς τη Χρυσή Αυγή, οι βουλευτές της συνέχιζαν να λαμβάνουν τη βουλευτική αποζημίωση και να απολαμβάνουν άλλων προνομίων, ανάμεσα στα οποία ήταν ο διορισμός επιστημονικών συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων για τις ανάγκες του κόμματος, οι οποίοι πληρώνονταν με δημόσιο χρήμα. «Πλέον η Χρυσή Αυγή δεν θα λαμβάνει πόρους και έσοδα που μέχρι πρότινος είχε χάρη στην κοινοβουλευτική της παρουσία και πιστεύουμε ότι αυτό θα έχει συνέπειες στην υπερασπιστική γραμμή, καθώς σημαντικό μέρος της υπεράσπισης προέρχεται από την καρδιά της οργάνωσης και είναι διορισμένοι επιστημονικοί συνεργάτες», είπε ο κ. Καμπαγιάννης, για να προσθέσει: «Σε έναν βαθμό αυτή η εξέλιξη αποκαθιστά την ανισομέρεια που εδώ και καιρό υπήρχε στο συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στην υπεράσπιση και την πολιτική αγωγή, μιας που ενώ η υπεράσπιση απολάμβανε αυτού του τύπου τα προνόμια, η πολιτική αγωγή –η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, οι αιγύπτιοι αλιεργάτες και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ– δεν είχαν οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση στην παρούσα δίκη».
3. Εκλογική αποτυχία = αποστάσεις από μέλη και στελέχη

Τους τελευταίους μήνες στη δίκη της Χρυσής Αυγής πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ πλέον η δίκη βρίσκεται στη διαδικασία των απολογιών, τόσο χαμηλόβαθμων όσο και υψηλόβαθμων στελεχών της οργάνωσης. Αν υπάρχει ένα νήμα που διατρέχει αρκετές καταθέσεις και απολογίες, αυτό είναι οι διαφοροποιήσεις και οι αποστάσεις που μέλη και στελέχη της οργάνωσης προσπαθούν να πάρουν για τους ίδιους ή φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα από τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Για να δώσουμε μερικά παραδείγματα, ένας από τους μάρτυρες είπε στο δικαστήριο κατά την εξέτασή του από την πολιτική αγωγή ότι δεν έχει δει το καταστατικό του κόμματος, ότι δεν έχει δει εφημερίδα της οργάνωσης με πρωτοσέλιδο τον Αδόλφο Χίτλερ, ότι δεν έχει δει όπλα στην οργάνωση, ενώ δεν γνώριζε γιατί η τοπική οργάνωση Νίκαιας είχε ως ενδυμασία τα παντελόνια παραλλαγής.

Μέλη και στελέχη της οργάνωσης προσπαθούν πλέον να πάρουν αποστάσεις από τη δράση της Χρυσής Αυγής
Έτερος μάρτυρας δήλωσε πως ό,τι γνωρίζει σχετικά με τη δράση της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τα ξέρει από τα κανάλια, πως όταν διαπράχθηκε η δολοφονία του Φύσσα το μόνο που συζητήθηκε ήταν πως έπιασαν τον δολοφόνο και ότι αυτό το περιστατικό προκάλεσε πικρία στο κόμμα και θα τους δημιουργούσε επικοινωνιακό πρόβλημα. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το σημείο όπου ο εν λόγω μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει αν ο Γιώργος Ρουπακιάς και ο Γιώργος Πατέλης ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ότι ήταν υποστηρικτές και δρούσαν σαν ιδιώτες, προσθέτοντας μάλιστα τη φράση ότι ο Ρουπακιάς «δεν ήταν ούτε στέλεχος, ούτε τίποτα».

Έτερος μάρτυρας υποστήριξε πως ο φίλος του και κατηγορούμενος για την επίθεση κατά των αιγύπτιων αλιεργατών, Θωμάς Μαρίας, δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, την ώρα που η νονά του ίδιου κατηγορουμένου είπε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος, από όσα η ίδια ξέρει, δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, δεν έχει ρατσιστικά ένστικτα, δεν έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση το 2012 και δεν έχει σχέση με όπλα και βία.

Παράλληλα με τα παραπάνω, στελέχη της Χρυσής Αυγής έχουν επιχειρήσει να απομακρυνθούν από τις τάξεις της, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους διατελέσαντες βουλευτές Νίκο Μίχο, τη σύζυγό του Αλεξάνδρα Μπάρου, τους Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Δημήτρη Κουκούτση.

«Πλέον η κατάσταση μέσα στη Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να περιγραφεί με τη φράση “ο σώζων εαυτόν σωθήτω!”», Θανάσης Καμπαγιάννης, πολιτική αγωγή

«Κατά τη διάρκεια της δίκης βλέπουμε να αναπτύσσονται διαφοροποιήσεις στις απολογίες των κατηγορουμένων», είπε στο inside story ο κ. Καμπαγιάννης. «Είναι φανερό ότι μέλη της Χρυσής Αυγής, αντιλαμβανόμενα ότι η οργάνωση πηγαίνει πια στα βράχια, φροντίζουν να αποστασιοποιηθούν. Ακόμα και η ηγεσία αποστασιοποιείται από μέλη της, δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την τέλεση εγκληματικών πράξεων, όπως είναι η δολοφονία Φύσσα, την ώρα που έχουμε δει και ηγετικά στελέχη να φεύγουν από την οργάνωση. Νομίζω ότι τέτοιου είδους διαφοροποιήσεις θα ενταθούν, τώρα που η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής, καθώς η λαϊκή καταδίκη και η εξαφάνιση οικονομικών πόρων θα κάνουν πιο εμφανείς τις συνθήκες σήψης και κατάρρευσης της οργάνωσης. Για να το πούμε λαϊκά, πλέον η κατάσταση μέσα στη Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να περιγραφεί με τη φράση “ο σώζων εαυτόν σωθήτω!”. Αυτό θα οξύνει τα πράγματα, αφού όλοι καταλαβαίνουν ότι μόνο μέσα από μία ατομική προσπάθεια μπορούν να γλιτώσουν κάτι».

Μία σημαντική δίκη για τη δημοκρατία

Αν είναι σίγουρο ότι η λαϊκή καταδίκη θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των κατηγοριών που βαρύνουν μέλη της Χρυσής Αυγής, είναι εξίσου σίγουρο ότι η δίκη κατάφερε να οδηγήσει στην πτώση της ναζιστικής οργάνωσης και την εμπέδωση στις συνειδήσεις του κόσμου της εγκληματικής δράσης της. «Η δίκη ανέδειξε τη φαυλότητα της Χρυσής Αυγής και την προσπάθειά της να κανονικοποιήσει τη βία στο κοινοβούλιο και την κοινωνία», είπε στο inside story o κ. Παπαγιαννάκης. «Πιστεύω ότι χάρη σε αυτό αρκετός κόσμος κατάλαβε, έστω και αργά –κατά τη γνώμη μου πρέπει να δώσουμε σε όλους το δικαίωμα αναστοχασμού– τι πραγματικά είναι η Χρυσή Αυγή. Δεν δικαιολογώ κανέναν, ούτε λέω ότι οι πολίτες δεν είχαν ιδέα μετά από τόσα χρόνια. Λέω ότι η δίκη κατάφερε να αναιρέσει στην ολότητά του το αφήγημα της Χρυσής Αυγής».

«Οι κατηγορούμενοι δεν θα έλθουν με τη βουλευτική τους ιδιότητα και την έπαρση που τους διέκρινε»,
Μάγδα Φύσσα

«Όλοι μαζί καταφέραμε κάτι πολύ μεγάλο. Είναι εκτός Βουλής», δήλωσε η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» το πρωί της Δευτέρας, όταν πια ήταν σίγουρο ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα είχε εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο, αναφέροντας σχετικά με το τι σημαίνει αυτό για τη δίκη: «Είναι πολύ σημαντικό ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα έλθουν με τη βουλευτική τους ιδιότητα και την έπαρση που τους διέκρινε. Θα σταματήσουν να έχουν και οι ίδιοι οι δικηγόροι τους την έπαρση που είχαν, γιατί έχουμε ακούσει πολλές φορές πως η Χρυσή Αυγή είναι το τρίτο κόμμα, πως τους έχει εκλέξει ο λαός και άλλα τέτοια… Και έτσι ήταν. Τους είχε εκλέξει και τους είχε βγάλει ο λαός, αλλά αυτό διορθώθηκε».

άρθρο του Θοδωρή Χονδρόγιαννου
Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε το δημοσιογραφικό βάπτισμα του πυρός στην Popaganda. Εργάστηκε στο γερμανικό κανάλι Offener Kanal και το Vice και συνεργάζεται ως fixer/producer με διεθνή ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Έχει ασχοληθεί με το βίντεο και τη φωτογραφία.

Facebook Comments

POST A COMMENT.