Οι πρώτες 100 ημέρες του Κυριάκου και του Αλέξη

tsipras-mitsotakis

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να πραγματοποιήσει το restart του ΣΥΡΙΖΑ και να μπορέσει να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν το 32% των εθνικών εκλογών «ξεφουσκώσει». Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπαίνει δυναμικά στο τερέν της διακυβέρνησης, υποβαθμίζοντας την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, και στρέφει το ενδιαφέρον στα βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι το σενάριο περί «Δεξιάς παρένθεσης» στο οποίο πόνταραν αρκετοί συνεργάτες του προεκλογικά, μάλλον απομακρύνεται…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτοδύναμος, ισχυρός και αποφασισμένος να φέρει τα πάνω – κάτω σε όλους τους τομείς, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Ήδη, από την προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να επικεντρώθει στην στείρα αντιπαράθεση, αγνοώντας επί της ουσίας την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο κάνει και τώρα. Η ΝΔ πορεύεται σα να μην υπάρχει αντιπολίτευση, διαμορφώνοντας καθημερινά την δική της πολιτική ατζέντα στην ειδησεογραφία, βομβαρδίζοντας με ειδήσεις και παραγωγή έργου προκειμένου τα φώτα της δημοσιότητας να στρέφονται γύρω από το κυβερνών κόμμα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερήσει με τις εσωτερικές αλλαγές, θα βρεθεί να σέρνεται πάλι πίσω από την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

Στο «μυαλό» του Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά ότι αν δεν υλοποιήσει τους πρώτους μήνες αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε στον λαό, θα περιέλθει τόσο ο ίδιος, όσο και το κόμμα του στην παγίδα της «δημιουργικής ασάφειας» που έπεσαν σχεδόν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Για τον λόγο αυτό, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τρέχει με ταχύτητες… φωτός και δεν θα δεχθεί φαινόμενα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων από κανένα πρόσωπο της κυβέρνησής του. Ο ίδιος άλλωστε είναι της άποψης «μην αφήνεις για αύριο, ότι μπορείς να κάνεις σήμερα».

Κάποια πράγματα, δεν θα μπει στη διαδικασία να τα συζητήσει με κανέναν. Θα «κόβει» και θα προχωράει. Άλλωστε είναι υπέρμαχος του δόγματος «ό,τι δεν λύνεται, κόβεται».

Αξίζει παράλληλα να σημειώσουμε ότι οι τρεις συνεχόμενες εκλογικές νίκες (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, εθνικές) δημιουργούν ένα περιβάλλον εσωτερικής σταθερότητας στη ΝΔ το οποίο προσδίδει ισχυρή προσωπική ισχύ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο δύσκολος ο δρόμος του Τσίπρα

Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το Σάββατο 13/07/2019, ο Τσίπρας περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο κόμμα.

«Σας δίνω περιθώριο να το σκεφτείτε μέχρι το Σεπτέμβριο» ήταν το μήνυμα που έστειλε στους «σκληροπυρηνικούς».

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει πίσω στις επιλογές του…

Ανέλυσε στα στελέχη του κόμματος ότι οι στιγμές επιβάλλουν ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» με τον λαό.

«Συμβόλαιο να εκπροσωπήσουμε τα όνειρα, τις ανάγκες, τις αγωνίες, τα συμφέροντα αυτού του τόπου. Συμβόλαιο, αλλά και εντολή, να μετασχηματιστούμε με γοργά βήματα, από ένα κόμμα οργανωτικά μικρό, με τεράστια όμως εκλογική επιρροή, σε ένα κόμμα που θα μπορεί να χωρέσει και οργανωτικά τις αγωνίες αυτού του κόσμου. Από ένα κόμμα που, πρέπει να το παραδεχτούμε, οργανωτικά μετά βίας μπορεί σήμερα να χωρέσει και να σηκώσει τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ του 5%, να μετασχηματιστούμε σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό αριστερό, προοδευτικό κίνημα με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και στη κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά στην Κεντρική Επιτροπή.

Ξέρει ότι η αλλαγή δεν θα είναι εύκολη:

«Βλέπω το σύνθημα στη πλάτη του Προεδρείου. Αλλάζουμε, δυναμώνουμε, προχωράμε. Και μένω στην πρώτη λέξη. Αλλάζουμε. Αλλάζουμε; Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο, πιστεύω ότι είναι πολύ επαναστατικό, πιστεύω ότι είναι πολύ ριζοσπαστικό να μπει ένα τέτοιο σύνθημα στην Κεντρική μας Επιτροπή. Γιατί ακόμα κι εμείς, που είμαστε κατεξοχήν φορέας  αλλαγής στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτική σκηνή, ακόμη και εμείς έχουμε έναν αυθόρμητο, έναν ανθρώπινο, έναν πηγαίο φόβο μπροστά στην προοπτική της δικής μας αλλαγής».

Έστειλε, όμως, ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους ενδεχομένως επιχειρήσουν να τον… σταματήσουν ή να τον εμποδίσουν:

«Σήμερα, το κόμμα μας έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. Τα οργανωμένα μέλη του, όμως, αντιστοιχούν μόλις και μετά βίας στο 2% των ψηφοφόρων. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτε. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να επαναπαυθούμε και να πούμε, 32% μας έδωσε ο ελληνικός λαός,  προχωράμε, εμείς είμαστε οι καλύτεροι. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι αυτό δεν είναι μια πραγματικότητα. Ό,τι και να μου πείτε, στο τέλος της ημέρας αυτός ο συσχετισμός δεν είναι αριστερό πράγμα, πώς να το πω αλλιώς; Μας οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό. Να κρατάμε μέσα στο ιερό τους λίγους, τους ικανούς, τους μυημένους να παίρνουν τις αποφάσεις, και έξω το εκκλησίασμα. Έξω, όλη αυτή την μεγάλη μάζα των ανθρώπων που μας ακολουθούν».

«Δεν μπορούμε να κρατάμε έξω από το κόμμα τον λαό». Αυτή είναι η φράση κλειδί για όσους αμφισβητούν την πρότασή του.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η απόφασή του είναι οριστική και δεν μπαίνει σε παζάριαμε κανέναν:

«Αυτή η συνθήκη πρέπει να αποφασίσουμε ότι πρέπει  να τελειώσει.  Το πώς, είναι μια ιστορία που πρέπει να τη συζητήσουμε. Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτή η συνθήκη πρέπει να τελειώσει. Και η γνώμη μου είναι ότι θα τελειώσει μόνο αν πάρουμε θαρραλέες αποφάσεις. Μόνο αν τολμήσουμε να σπάσουμε τα τείχη και να ξανακτίσουμε από την αρχή όλο μας το κόμμα, όλη μας την προσπάθεια».

«Έχετε περιθώριο να το σκεφτείτε μέχρι το Σεπτέμβριο»

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στα στελέχη περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο να σκεφτούν τι θέλουν και τι πρέπει να κάνουν…

«Σας ζήτω να προβληματιστούμε σήμερα. Σας ζητώ να σκεφτούμε τον τρόπο για να το κάνουμε αυτό. Δεν έρχομαι σήμερα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Αλλά έρχομαι να σας ζητήσω να ανοίξουμε έναν μεγάλο και γόνιμο διάλογο χωρίς προκαταλήψεις, που στις αρχές του Σεπτέμβρη θα καταλήξει και σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σας καλώ με σαφήνεια, όμως, να τολμήσουμε.  Σας προτρέπω να μην φοβηθούμε να μολυνθούμε από τον λαό του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην φοβηθούμε να τα θέσουμε όλα υπό την κρίση του, ακόμη και τους ίδιους τους εαυτούς μας».

Για πρώτη φορά μάλιστα τους έβαλε στο τραπέζι μια έννοια που στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Τη λέξη «σοσιαλισμός».

«Θέλουμε, όπως είπα πριν, ένα κόμμα με ισχυρή ταυτότητα. Με όραμα και στόχο τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Ας μην φοβόμαστε να πούμε αυτή τη λέξη. Με όραμα και στόχο την άρση της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο», υπογράμμισε προς το τέλος της ομιλίας του.

Όπως εκτιμούν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές ο Τσίπρας δεν θα μπει σε διαδικασίες συγκρούσεων με διαφωνούντες. Θα τους αφήσει να αποχωρήσουν μόνοι τους χωρίς να δημιουργηθούν συνθήκες εσωστρέφειας.

Πηγή: cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.