Δημιουργία Δημόσιου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά

upl5409eaf4de56d

Δεκτή έκανε στη συνεδρίαση της 01ης Ιουλίου 2019 η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) τη μετατροπή του κτηρίου SILO στον Πειραιά σε Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, η δημιουργία του οποίου αποτελεί αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 2015, ενώ ταυτόχρονα συνιστά σημαντική ενέργεια για την υλοποίηση των δράσεων και την επίτευξη των στόχων της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.

Η δημιουργία του Μουσείου έχει ήδη γίνει αποδεκτή από την πλευρά του ΟΛΠ, όπως προκύπτει και από σχετική επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού και θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για την αναπτυξιακή πορεία του ΟΛΠ.

Η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων θα συμβάλει στην ανάδειξη των πολυάριθμων και ήδη συντηρημένων ενάλιων ευρημάτων, που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα σε αποθηκευτικούς χώρους.

Το κτήριο SILO, ένα βιομηχανικό κτίριο, κατασκευασμένο τη διετία 1934-1936, στενά συνδεδεμένο με την ιστορία αλλά και το χαρακτήρα του Πειραιά ως λιμάνι, έχει εμβληματική σημασία τόσο ως προς τη θέση του, να δεσπόζει του λιμανιού δίπλα στη θάλασσα, αλλά και ως προς τη σημασία του.

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου 2019 η Επιτροπή αποδέχθηκε τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Υπουργική Απόφαση (ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ 5398/36754/996/24-05-2019) με την οποία εγκρίθηκε το Master Plan του ΟΛΠ.

Facebook Comments

POST A COMMENT.