Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο: Η πρώτη επιτυχημένη αγγειοπλαστική πνευμονικών φλεβών

maxresdefault

Η πρώτη αγγειοπλαστική με την τοποθέτηση τριών stents σε δύο πνευμονικές φλέβες στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πρόσφατα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Η στένωση πνευμονικών φλεβών είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της κατάλυσης με υψίσυχνο ρεύμα (ablation) της κολπικής μαρμαρυγής. Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που συνιστάται να εφαρμόζεται σε κάποιες περιπτώσεις όταν τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού.

Η διάγνωση της νόσου μπορεί να είναι δυσχερής μιας και τα συμπτώματα είναι μη ειδικά, όπως δύσπνοια, βήχας, εύκολη κόπωση, αιμόπτυση και μπορούν να μιμηθούν συμπτωματολογία πιο συχνών πνευμονολογικών ασθενειών.

Όσον αφορά στη διαδικασία της διαδερμικής επαναγγείωσης πνευμονικών φλεβών, το στενωμένο αγγείο διανοίγεται με την χρήση αρχικά ενός μπαλονιού και στη συνέχεια με την τοποθέτηση ενός stent ώστε αυτό να παραμείνει ανοιχτό.

Την επέμβαση διενήργησαν ο κ. Ιωάννης Ιακώβου (Τμήμα Αιμοδυναμικών Μελετών και Επεμβατικής Καρδιολογίας), ο κ. Θεμιστοκλής Μαούνης (Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης) και ο κ. Σπυρίδων Ράμμος (Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών). Επίσης συμμετείχαν ο κ. Ευάγγελος Λεοντιάδης και ο κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος (Τμήμα Υπερηχοκαρδιογραφίας) και η κα Θεοφανή Αντωνίου (Αναισθησιολογικός Τομέας).

Facebook Comments

POST A COMMENT.