Ντάβιντ Σασόλι: Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Sasoli

Ο Ιταλός, κεντροαριστερός βουλευτής, Νταβίντ Σασόλι που προέβαλε ως φαβορί για τη διαδοχή του Αντόνιο Ταγιάνι, εξελέγη τελικά πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σασόλι εξελέγη με 345 ψήφους στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, με τον Γιαν Ζαχραντίλ από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών να συγκεντρώνει 160 ψήφους, τη Σκα Κέλερ από τους Πράσινους 119 και την Ισπανίδα Σίρα Ρέγκο 43 ψήφους.

Αναμένεται να υπηρετήσει τον ευρωπαϊκό θεσμό για δυόμισι χρόνια – το μισό δηλαδή της κοινοβουλευτικής θητείας, προτού παραδώσει τα ηνία σε ένα μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) για το υπόλοιπο της εντολής.

Ο Σασόλι, 63 ετών, πρώην δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα από το 2009, κατά την ομιλία του πριν την ψηφοφορία, τόνισε πως αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για το αξίωμα γιατί «η Ευρώπη μπορεί να γίνει ισχυρότερη μόνο με μία βουλή που θα διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο».

Η ανέλιξή του στην υψηλότερη θέση του ευρωκοινοβουλίου περιγράφεται από τα διεθνή μέσα ως «απρόσμενη». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν εξετάσει για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου την περίπτωση του σοσιαλιστή Βούλγαρου πρώην πρωθυπουργού, Σεργκέι Στανίσεφ. Ωστόσο, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελών κατέληξαν στις υποψηφιότητες των Σκα Κέλερ από τους Πράσινους, Γιαν Ζαχραντίλ από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και Σίρα Ρέγκο από την Αριστερά και Νταβίντ Σασόλι, από το Δημοκρατικό Κόμμα – υποψηφιότητα που στήριξε η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καθώς και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ποιος είναι ο Νταβίντ Σασόλι

Ο Νταβίντ Σασόλι, νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ένας πρώην δημοσιογράφος που ξεκίνησε το 2009 νέα καριέρα ευρωβουλευτή με τα χρώματα της κεντροαριστεράς.

Ο 63χρονος Σασόλι ήταν ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών, της δεύτερης σε μέγεθος πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να διαδεχθεί έναν άλλο Ιταλό, τον Αντόνιο Ταγιάνι, άνθρωπο του περιβάλλοντος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η εκλογή του επιτρέπει στην Ιταλία να διατηρήσει το ένα από τα τρία διευθυντικά πόστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της Φεντερίκα Μογκερίνι από τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Νταβίντ Σασόλι γεννήθηκε το 1956 στη Φλωρεντία και μετά τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες άρχισε να συνεργάζεται με μικρές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων.

Το 1992, προσελήφθη από την RAI και σύντομα γίνεται οικείο πρόσωπο στους Ιταλούς, παρουσιάζοντας το βραδινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης, της οποίας γίνεται παράλληλα υποδιευθυντής.

Ο έρωτας για την πολιτική έρχεται το 2009, όταν ο τότε δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι οργανώνει την ενοποίηση των δύο μεγάλων κομμάτων της αριστεράς και της κεντρο-αριστεράς για να γεννηθεί το Δημοκρατικό Κόμμα, σχέδιο στο οποίο συμμετέχει ο Σασόλι.

Υποψήφιος στις ευρωεκλογές, εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος με περισσότερες από 400.000 ψήφους, μία επιτυχία που τον απομακρύνει οριστικά από τις οθόνες της τηλεόρασης για να αφοσιωθεί στην πολιτική του καριέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σιδηροδρομική μεταρρύθμιση

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Κόμματος στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, επιχειρεί είσοδο στην εθνική πολιτική σκηνή και παρουσιάζεται στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος για το πόστο του δημάρχου της Ρώμης το 2013, αλλά ηττάται από τον Ινιάτσιο Μαρίνο που θα εκλεγεί τελικά δήμαρχος.

Μετά τη αποτυχημένη αυτή απόπειρα, αφοσιώνεται οριστικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επανεκλέγεται το 2014, γίνεται αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και την Ευρω-μεσογειακή Πολιτική.

«Ως υπεύθυνος αυτής της πολιτικής, εκπροσώπησα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πλήθος ευκαιριών, αναπτύσσοντας διάλογο με τους θεσμούς χωρών της Μεσογείου και την Μέσης Ανατολής», γράφει στη σελίδα του στο Ιντερνετ. Διεκδικεί επίσης την πατρότητα της σημαντικότερης σιδηροδρομικής μεταρρύθμισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση – της ευρωπαϊκής οδηγίας Sassoli-Dijksma- που υιοθετήθηκε το 2017 έπειτα από τριετείς δύσκολες διαπραγματεύσεις.

«Δε εγκατέλειψα πλήρως την καριέρα του δημοσιογράφου, συνεργάζομαι ενεργά με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά», λέει. Είναι ο συγγραφέας, μαζί με τον Φρανσέσκο Σαβέριο Ρομάνο ενός βιβλίου σχετικά με τα υπουργικά συμβούλια κατά την περίοδο της απαγωγής του Αλντο Μόρο την άνοιξη 1978.

«Εάν μου δώσετε την εμπιστοσύνη σας, θα αγωνισθούμε μαζί για ένα σύγχρονο Κοινοβούλιο, περισσότερο διαφανές, οικο-βιώσιμο, προσβάσιμο στους πολίτες», υποσχέθηκε ενώπιον των συναδέλφων του πριν από την έναρξη της σημερινής ψηφοφορίας.

«Τίποτε δεν είναι δυνατό χωρίς τους ανθρώπους, τίποτε δεν διαρκεί χωρίς τους θεσμούς», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη φράση του Ζαν Μονέ, ενός από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Νταβίντ Σασόλι είναι παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού και ενός κοριτσιού.

Πηγή: cnn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.