«Λωξάντρα»: Η επιτυχημένη θεατρική παράσταση της Αθήνας σε περιοδεία

4a329bdb13cf2605c5b1bbff36c301d7

Η επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Λωξάντρα», ξεκίνησε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με έναν μοναδικό θίασο ηθοποιών και μουσικών, μέσα από την ερμηνεία των οποίων αναβιώνουν ήθη, έθιμα, συνήθειες, μουσικές, γεύσεις και μυρωδιές μιας ξεχασμένης εποχής, γεμάτης από χαμόγελα, διασκέδαση, ανθρωπιά και οικογενειακή θαλπωρή.

Η θεατρική παράσταση «Λωξάντρα», βασίζεται στο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου και αποτελεί θεατρική απόδοση του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Η ιστορία της οικογένειας της θρυλικής “κοκόνας”, παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια και τις συνταγές της χαρισματικής αυτής γυναίκας από την Πόλη.

Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα-αρχές 20ου, μια μεσοαστική ελληνική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης ζει τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές της καθημερινότητάς, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Στον πυρήνα της, η κοκόνα Λωξάντρα. Μια λαϊκή γυναίκα που έχει αγάπη για τη ζωή και τους γύρω της. Πανέξυπνη, στοργική, αλλά και χαρισματική μαγείρισσα. Σημειώστε ένα από τα μυστικά της: «Τη σαρδέλα καλά να τη λαδώσεις πρέπει και μετά πάνω σε κληματόφυλλα να την ψήσεις-όλα εγώ θα σε τα λέω;».

Με τη συναρπαστική ερμηνεία της, η Ελένη Κοκκίδου (Λωξάντρα), φέρνει στην σκηνή την ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, της οποίας κάθε θεατής αισθάνεται μέρος, ενώ προσφέρει απλόχερα την αγάπη της στους ανθρώπους που την περιτριγυρίζουν, μέσα από το χαμόγελο της, τις δυναμικές της συμβουλές και την μεγάλη αδυναμία της, το φαγητό.

Η Λωξάντρα δεν είναι γέννημα συγγραφικής φαντασίας, αλλά πρόσωπο υπαρκτό. Συγκεκριμένα, η γιαγιά της Μαρίας Ιορδανίδου. Η τελευταία το 1962 και σε ηλικία 65 χρονών μετέφερε στο ομώνυμο μυθιστόρημα την ιστορία αυτής της δυναμικής γυναίκας, περιγράφοντας παράλληλα με χιούμορ και ζηλευτή ζωντάνια τα έθιμα και τη ζωή των Ελλήνων της Πόλης.

Συντελεστές

Θεατρική μεταφορά: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Χορογράφος: Δήμητρα Γρατσιούνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κυριακού
Φωτογράφος: Μαριλένα Αναστασιάδου
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη
Προβολή και Επικοινωνία εντός Αττικής: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Προβολή και Επικοινωνία εκτός Αττικής: Μαργαρίτα Σίσιου

Πρωταγωνιστούν:
Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Μητρούσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Χρύσα Παπά

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Κατερίνα Αντωνιάδου, Χρήστος Ζαχαριάδης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Κωνσταντίνος Κυριακού, Γιάννης Κουκουράκης, Αλεξία Μουστάκα, Κοραλία Τσόγκα, Σόλων Τσούνης, Αλμπέρτο Φάις, Μαρία Χάνου, Χριστίνα Ψάλτη

«Τραγουδίστρια Ευθαλία» η Σοφία Παπάζογλου
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.