Πρωτογενής πρόληψη κατά του HPV: Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο εμβολιασμός θα καλύπτει και τα νεαρά αγόρια

hpv-vaccine

Σημαντική ερευνητική ανασκόπηση δείχνει την επιτυχία του εμβολίου κατά του HPV: ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσε να εξαλειφθεί μέσω της πρόληψης με εμβολιασμό. Τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα οδηγούν σε νέες αποφάσεις για την εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων νεαρής ηλικίας και στα δύο φύλα.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Ειδικότερα, μία σημαντική ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The Lancet υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά ιού ανθρώπινου θηλώματος (HPV) σε ανεπτυγμένες χώρες με στόχο τη μείωση των ποσοστών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, υποδεικνύοντας ότι η διεύρυνση της πρόληψης θα μπορούσε να προσφέρει την ευκαιρία για εξάλειψη της νόσου από αυτές τις χώρες επόμενες δεκαετίες.

Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε 65 προηγούμενες σχετικές έρευνες που κάλυπταν 60 εκατομμύρια άτομα σε 14 χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, αναλύοντας τα ποσοστά λοίμωξης από τον HPV, τα ποσοστά εκδήλωσης κονδυλωμάτων, τα οποία μπορεί να προκαλέσει ο ιός, καθώς και τα ποσοστά ανάπτυξης προκαρκινικών κύτταρων στον τράχηλο.

Σημαντική μείωση των κονδυλωμάτων και των προκαρκινικών αλλοιώσεων

Διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης μέσω του εμβολιασμού οδήγησε σε μείωση κατά 83% των λοιμώξεων από HPV σε κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών σε διάστημα μεταξύ πέντε και οκτώ ετών. Η μείωση αυτή ήταν περίπου 66% στις γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών. Επιπλέον, τα ποσοστά των γεννητικών κονδυλωμάτων παρουσίασαν σημαντική πτώσης, καθώς μειώθηκαν κατά 67% στα άτομα 15-19 ετών και 54% στα άτομα 20-24 ετών, ενώ οι προκαρκινικές αλλοιώσεις μειώθηκαν κατά 51% και 31% στις ομάδες αυτές.

Αυτά τα οφέλη δεν αφορούσαν μόνο τις γυναίκες, οι οποίες ήταν εκείνες που έλαβαν άμεσα το εμβόλιο: οι άνδρες ηλικίας 15 έως 19 ετών παρουσίασαν σχεδόν 50% μείωση στις περιπτώσεις κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, ενώ και οι γυναίκες άνω των 30 ετών παρουσίασαν επίσης σημαντική μείωση.

«Συνεργαζόμαστε με τον Π.Ο.Υ. χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα για να καθορίσουμε πότε θα υπάρξει εξάλειψη», σχολίασε ο καθηγητής Marc Brisson του Πανεπιστημίου Laval, συγγραφέας της μελέτης. «Δεν έχουμε καθορίσει μία ακριβή ημερομηνία. Πρέπει να διατηρηθεί η υψηλή κάλυψη με τον εμβολιασμό. Εξαρτάται από τη χώρα και το ποσοστό της κάλυψης αλλά και την έγκαιρη ανίχνευση και πόσες και ποιες ηλικιακές ομάδες έχουν εμβολιαστεί».

Όπως λένε οι ειδικοί, η μελέτη αυτή δίνει τεκμηριωμένη απάντηση σε εκείνους που δεν πιστεύουν ότι το εμβόλιο λειτουργεί, ενώ εκφράζουν την ελπίδα ότι θα ενισχυθεί η δημόσια πίστη στο εμβόλιο κατά του HPV, έτσι ώστε να σωθούν περισσότερες ζωές και να προσεγγίσουμε το στόχο για έναν κόσμο όπου ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι νόσος του παρελθόντος.

Παρόλο που η μελέτη δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα από την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά του HPV, χώρες όπως η Ιρλανδία, η Δανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία υπήρξε μεγάλη προπαγάνδα κατά του εμβολιασμού έχουν παρατηρήσει πτώση των ποσοστών εμβολιασμού.

Ο ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο την καταπολέμηση της επικράτησης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε λιγότερες από τέσσερις περιστατικά ανά 100.000 άτομα, πράγμα που θα το καθιστούσε λιγότερο κοινό από αυτό που θεωρούμε σπάνια ασθένεια.

 Το εμβόλιο HPV εισήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα κορίτσια ηλικίας 12 ετών, αλλά αργότερα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει κορίτσια μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Το Σεπτέμβριο του 2019, το πρόγραμμα θα επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει και νεαρά αγόρια.

Facebook Comments

POST A COMMENT.