Νέα δεδομένα για τις «Γραμμές της Νάσκα» στο Περού

Ναζκα

Οι διάσημες «Γραμμές της Νάσκα», τοποθετημένες στο Περού, αποτελούν τον εθνικό του θησαυρό. Πρόσφατα, επιστήμονες κατέληξαν σε μια σημαντική διαπίστωση για την περιοχή που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

 

Κατά τη διάρκεια μελέτης σχετικά με τη μορφολογία 16 εκ των δεκάδων γιγάντιων γεωγλυφικών, διαπιστώθηκε πως τα πουλιά που αποτυπώνονται στις μορφές είναι εξωτικά είδη και περιλαμβάνουν ερημίτες, πελεκάνους και παπαγάλους, γεγονός που εξηγεί πως πολλές από τις απεικονίσεις θα πρέπει να επανεκτιμηθούν, ώστε να αποκτήσουν οι επιστήμονες καλύτερη κατανόηση των γραμμών και του λόγου δημιουργίας τους.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Αρχαιολογικής Επιστήμης», οι ερευνητές επιβεβαίωσαν πως οι Γραμμές της Νάσκα αποτελούν «ένα από τα πιο γοητευτικά αρχαία μυστήρια στον κόσμο». Δημιουργήθηκαν μεταξύ του τέταρτου π.Χ αιώνα έως τον 10 μ.Χ.. Πολλές από τις γήινες αυτές απεικονίσεις έχουν σχέση με φυτά και ζώα.

Μέχρι πρότινος, οι αναλύσεις των γραμμών υποδείκνυαν πολλά διαφορετικά είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων κολιμπρί, μία πάπια, ένα φλαμίνγκο, γκουανό. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές αναφέρονταν γενικώς σε είδη βάσει περιορισμένων χαρακτηριστικών.

Στην τελευταία έρευνα, μία πολυεπιστημονική ομάδα ανέλυσε τη μορφολογία των πτηνών της Νάσκα, συγκρίνοντάς τα με διαφορετικά είδη πουλιών του Περού. Τα ευρήματά τους υποδεικνύουν πως οι αναπαραστάσεις των γεωγλυφικών αφορούν εξωτικά είδη πουλιών που συναντώνται πολύ πιο μακριά από εκεί όπου δημιουργήθηκαν οι γραμμές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως πολλές διαφορές μεταξύ των γεωγλυφικών χαρακτηριστικών και εκείνων από τις ταξινομικές ομάδες που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενη έρευνα, οι οποίοι θεωρούν πως ο εξωτισμός αυτών των ειδών είναι σημαντικός: «Αν τα εξωτικά/μη ντόπια πτηνά δεν ήταν σημαντικά για τους ανθρώπους της Νάσκα, δεν θα υπήρχε λόγος να τα αποτυπώσουν στα γεωγλυφικά τους. Συνεπώς, η ύπαρξή τους πρέπει να συνδέεται άμεσα με το σκοπό της χάραξής τους. Ωστόσο, ο λόγος είναι δύσκολος να απαντηθεί, εξηγεί στο Newsweek ο συγγραφέας της μελέτης, Masaki Eda, προσθέτοντας πως «παρότι υπάρχουν ζώα και φυτά στα γεωγλυφικά, τα πουλιά κυριαρχούν. Που σημαίνει πως ήταν σημαντικά για τους λαούς της Νάσκα».

Facebook Comments

POST A COMMENT.