Το Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης διοργανώνει διάλεξη με θέμα τον Όμηρο και την ιστορία μιας Ελληνοαυστραλέζας ηρωίδας

ΟΜΗΡΟΣ-1

Ο Φιλ Καφκαλούδης, λέκτορας δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο RMIT, πρόκειται να παρουσιάσει την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης, διάλεξη για τον Όμηρο και την ιστορία μιας Ελληνοαυστραλέζας ηρωϊδας του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Αυτή η διάλεξη ακολουθεί την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής, που αφορά τη συγγραφή ενός θεατρικού έργου βασισμένου στην ιστορία της γιαγιάς του, ή οποία ήταν κατάσκοπος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν αγωνίστρια της αντίστασης, που διέσωζε τους Αυστραλούς, Βρετανούς και Νεοζηλανδούς αεροπόρους που έπεφταν πίσω από τις εχθρικές γραμμές στην κεντρική, δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Η διατριβή του συγκρίνει τη μέθοδο της αφήγησης με την Οδύσσεια του Ομήρου, επισημαίνοντας ομοιότητες όχι μόνο με τους τρόπους της αφήγησης, αλλά με τις μεθόδους παρουσίασης θεατρικών έργων στην Αρχαία Ελλάδα και ως εκ τούτου επικεντρώνεται στην αφήγηση αληθινών ιστοριών σε ένα φανταστικό πλαίσιο.

Η ιστορία της γιαγιάς του δημοσιεύθηκε ως μυθιστόρημα Someone Else’s War το 2011 και οι εκδόσεις Ψυχογιός το παρουσίασαν στα Ελληνικά. Το έργο είναι μια αναπροσαρμογή αυτού του μυθιστορήματος. Στα τέλη του 2017 ο Φιλ πραγματοποίησε ένα εκτεταμένο ερευνητικό ταξίδι στην Ελλάδα, όπου ερεύνησε τις δραστηριότητες της γιαγιάς του και πώς λειτούργησε. Αυτές οι νέες πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν στη συγγραφή του έργου.

Η διάλεξη θα ασχοληθεί με την ιστορία της γιαγιάς του, την έρευνά του και τις μεθοδολογίες των ιστοριών που χρησιμοποιούνται, ειδικά σε σύγκριση με τις δομές του Όμηρου και του Ηρόδοτου.

Ο Φιλ είναι λέκτορας δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο RMIT από το 2017. Είναι δημοσιογράφος ραδιοφώνου και τηλεόρασης και εργάστηκε για το ABC στη Νότιο Αφρική, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Πάπουα Νέα Γουινέα και τον Ειρηνικό. Από το 2005 έως το 2014 παρουσίασε το πρωινό πρόγραμμα στο Ράδιο Αυστραλία, το οποίο είναι πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή που μεταδίδεται στην Ασία και τον Ειρηνικό στα FM και στον υπόλοιπο κόσμο μέσω δορυφόρου. Υπήρξε τακτικός τηλεοπτικός παρουσιαστής στο πρόγραμα ABC TV News Breakfast και συνεργάζεται ως παρουσιαστής με το ραδιόφωνο ABC 774.

Πληροφορίες:

Πότε: Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, 7:00 μ.μ.
Πού: Ελληνικό Κέντρο (Mez, 168 Lonsdale Street, Μελβούρνη)

Facebook Comments

POST A COMMENT.