Ο Ιμάμογλου κερδίζει για 2η φορά τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

0204IMAMOGLU

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, κέρδισε για δεύτερη φορά την νίκη στην σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία. 

Ο υποψήφιος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνεχάρη τον Ιμάμογλου εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη. Ακόμη, δήλωσε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

Με τη σειρά του ο νεός δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία». Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Επίσης επεσήμανε πως επιθυμεί να συνεργασθεί αρμονικά με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο ανυπομονεί, όπως σημείωσε, να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη για την πόλη.

Σε σύντομη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Εκρέμ Ιμάμογλου κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο, να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν την Κωνσταντινούπολη.

Η διαφορά των δύο υποψήφιων είναι αρκετά μεγάλη. Με καταμετρημένο το 99,37%, ο Ιμάμογλου λαμβάνει το 54,03% ενώ ο Γιλντιρίμ το 45,09%.

Η γενέτειρα του προέδρου Ερντογάν, έχει γίνει στο πέρασμα των χρόνων πηγή χρηματοδότησης και «δεξαμενή» εξουσίας για το AKP, που «λαδώνει» τον πολιτικό μηχανισμό της υπόλοιπης Τουρκίας. Η απώλεια ελέγχου της σημαίνει την απώλεια χρηματοδότησης και κονδυλίων που συντηρούν έναν ολόκληρο σύστημα, από φιλοκυβερνητικά μίντια έως επιχειρήσεις και λογής παράγοντες εξουσίας.

Ωστόσο, αντί να αποδεχτεί την ήττα, το AKP αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών.

Με μία αμφιλεγόμενη απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, οι πρώτες δημοτικές εκλογές κηρύχτηκαν άκυρες. Η προκήρυξη νέων εκλογών προκάλεσε την έκρηξη του CHP που περιέγραψε την εξέλιξη ως «καθαρά δικτατορική».

Για πολύ καιρό η τουρκική αντιπολίτευση ήταν, κατακερματισμένη, απογοητευμένη από τις συνεχείς ήττες. Τώρα ο, άγνωστος μέχρι πρόσφατα,Ιμάμογλου την έχει αναγεννήσει. Σε αντίθεση με πολλούς από τους προκατόχους του, είναι σε θέση να προσελκύσει ευρεία τμήματα του πληθυσμού με το μήνυμα του συμφιλίωσης. Το σύνθημά του “ey cok guzel olacak” (όλα θα είναι εντάξει) έχει από καιρό γίνει κυρίαρχο στο Διαδίκτυο.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.