Διπλή επίθεση κατά τάνκερ στον κόλπο του Ομάν

4b1ab0614351c5b33850685d073aaa01

Δύο δεξαμενόπλοια δέχτηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019, με αποτέλεσμα να μείνουν ακυβέρνητα, ενώ το ένα εκ των δύο φλεγόταν. Σύμφωνα με ναυτιλιακές εταιρείες, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο μέχρι και 4%, λόγω ανησυχιών για τη ροή του πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

Το Front Altair φλεγόταν στα ύδατα μεταξύ των αραβικών χωρών του Κόλπου και του Ιράν, μετά από έκρηξη που προκλήθηκε από μαγνητική νάρκη, σύμφωνα με πηγές, ενώ η νορβηγική εταιρία, ιδιοκτήτρια του τάνκερ, δήλωσε πως το πλήρωμα είναι ασφαλές.

Το δεύτερο τάνκερ, που ανήκει σε ιαπωνική εταιρεία, εγκαταλείφθηκε μετά από φερόμενο πλήγμα τορπίλης, σύμφωνα με την εταιρεία που εκμίσθωσε το σκάφος. Το πλήρωμα διασώθηκε.

Οι επιθέσεις της Πέμπτης ήταν το δεύτερο περιστατικό μέσα σε έναν μήνα κοντά στα Στενά του Ορμούζ, σημείο στρατηγικής σημασίας για τη διέλευση φορτίων πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία κατηγόρησαν το Ιράν για επιθέσεις με μαγνητικές νάρκες τον Μάιο σε τέσσερα τάνκερ στα ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μια κατηγορία την οποία η Τεχεράνη απορρίπτει.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο αμερικανικός 5ος Στόλος ανέφερε πως έσπευσε να βοηθήσει τα δύο δεξαμενόπλοια την Πέμπτη, αφού έλαβε σήματα κινδύνου, ενώ η Βρετανία φάνηκε προβληματισμένη για τις εκρήξεις, σημειώνοντας πως συνεργάζεται με εταίρους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, περιέγραψε τα γεγονότα ως «ύποπτα», σημειώνοντας πως έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σίνζο Άμπε στην Τεχεράνη. Ο ίδιος ζήτησε τη διεξαγωγή διαλόγου στην περιοχή.

 

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα ενώ ο Σίνζο Άμπε, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, επισκεπτόταν την Τεχεράνη με μήνυμα από τον Τραμπ, ζητώντας από όλες τις πλευρές να μην αφήσουν τις εντάσεις να αυξηθούν.

Το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στα ύδατα των οποίων έγιναν οι επιθέσεις κατά τεσσάρων τάνκερ τον Μάιο, δεν προέβησαν άμεσα σε ανακοινώσεις μετά τις επιθέσεις της Πέμπτης.

Facebook Comments

POST A COMMENT.