Μελβούρνη: Το Ελληνικό Φεστιβάλ Συγγραφέων 2019 συνεχίζεται με επιτυχία

festivalellinonlgotexnia

Με επιτυχία διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το Ελληνικό Φεστιβάλ Λογοτεχνών 2019 και που συνεχίζεται ως το άλλο Σαββατοκύριακο, από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού.

Με ένα πλήθος δράσεων, συζητήσεων και εργαστηρίων και μια σειρά από διακεκριμένους λογοτέχνες και ακαδημαϊκούς, ακόμα και από διάφορες άλλες εθνικότητες, το φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προσδοκία ιδιαίτερα σε συμμετοχές και σε επίπεδο ποιότητας συζητήσεων.

Για όσους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις ήταν πραγματικά μια σημαντική εμπειρία να ακούσουν τις απόψεις διαφόρων συγγραφέων για θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο λογοτέχνη μέσα στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Αυστραλίας.

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλια όσον αφορά τη συμμετοχή λογοτεχνών και ακαδημαϊκών από άλλες εθνικότητες, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης στα εγκαίνια του Φεστιβάλ, την Παρασκευή το βράδυ, με τον τρόπο αυτό υλοποιείται ένας ακόμη στόχος της Κοινότητας και του Διοικητικού Συμβουλίου να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας σε διάφορα επίπεδα με τις άλλες εθνικότητες.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ έγιναν από τον αβορίγινα Γκέραν Στιλ, Πρόεδρο του ιδρύματος Boon Wurrung Foundation, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία του κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, που αναφέρθηκε στη σημασία και τους στόχους του Φεστιβάλ και του συντονιστή του προγράμματος του Φεστιβάλ κ. Γιώργου Μουρατίδη.

Η συζήτηση που ακολούθησε στη συνέχεια από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Βρασίδα Καραλή και τους συγγραφείς Μαρία Κατσώνη και Ντμίτρι Κάκμι εντυπωσίασε όλους όσους είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν.

 

Διασπορικοί διάλογοι 

Θέμα του Φεστιβάλ είναι οι «Διασπορικοί διάλογοι» και αποσκοπεί στην προώθηση της αντίληψης ότι λογοτέχνες από διαφορετικές εθνικότητες στην Αυστραλία έχουν πολλά να μοιραστούν και να μάθουν ο ένας από τον άλλο, να ενθαρρύνουν και να καλλιεργήσουν πολιτιστικές και καλλιτεχνικές σχέσεις.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει πάνω από 30 εκδηλώσεις στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 50 λογοτέχνες και ομιλητές. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συζητήσεις, αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων, παραστάσεις και εργαστήρια με στόχο την καλλιέργεια ενός ευρύτερου πολιτιστικού, πολιτικού και λογοτεχνικού διαλόγου.

Ο κ. Παπαστεργιάδης το χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά φεστιβάλ λογοτεχνών τόσο στην Αυστραλία όσο και στο χώρο της διασποράς, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από το πλούσιο πρόγραμμα και τη μεγάλη συμμετοχή σημαντικών λογοτεχνών και ακαδημαϊκών.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος τόσο από το πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όσο και από τη συμμετοχή σημαντικών λογοτεχνών και ακαδημαϊκών όχι μόνο ελληνικής καταγωγής, αλλά και από άλλες εθνικότητες. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά φεστιβάλ και χαίρομαι που εγκαινιάζεται τόσο δυναμικά το φεστιβάλ αυτό από την Κοινότητά μας,» δήλωσε.

«Με τον τρόπο αυτό η Κοινότητά μας υλοποιεί έναν ακόμα στόχο της, να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τις άλλες εθνικότητες της Αυστραλίας, ανταλλάσσοντας ιδέες, εμπειρίες και προγραμματίζοντας από κοινού για το μέλλον.»

Ο κ. Παπαστεργιάδης πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι επίσης να αγκαλιάσουμε τους νέους λογοτέχνες μας και να τους στηρίξουμε μέσα από το Φεστιβάλ και τα πολιτιστικά προγράμματά μας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προβάλλουν τα έργα τους όχι μόνο στην ελληνική παροικία, αλλά και στον ευρύτερο αυστραλιανό χώρο.»

 

Tο φεστιβάλ συνεχίζεται…

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται την Παρασκευή 7 Ιουνίου και το Σάββατο 8 Ιουνίου. Οι εργασίες θα κλείσουν το Σάββατο το βράδυ με την παρουσίαση βιβλίων του Δημήτρη Τρωαδίτη και του Τομ Πετσίνη.

Facebook Comments

POST A COMMENT.