Αποπομπή Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ

kinal

Η αποπομπή του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα με ευρύτερο ορίζοντα από αυτόν των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Το χρονικό της αποπομπής Βενιζέλου

Ο Ε. Βενιζέλος είχε διαμηνύσει εδώ και καιρό στη Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν είναι διατεθειμένος να κατέβει με σταυρό. Κατά συνέπεια, η Φ. Γεννηματά γνώριζε καλά ότι η απόφασή της να τοποθετήσει το Γιώργο Καμίνη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ισοδυναμούσε με αποπομπή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το διαζύγιο οριστικοποιήθηκε σε ραντεβού που είχαν οι δύο πολιτικοί στα γραφεία του κόμματος το μεσημέρι του Σαββάτου. Η κα Γεννηματά πρότεινε στον κ Βενιζέλο την τιμητική τελευταία θέση στο Επικρατείας την οποία αυτός αρνήθηκε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη, θεωρείται ορθή η απόφαση της κας Γεννηματά, καθώς ο Γιώργος Καμίνης επελέγη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας «για να σηματοδοτήσει πολιτικά τη σταθερή απόφαση για τη διεύρυνση του χώρου και την ενίσχυση του νέου πολιτικού φορέα ώστε να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο». Διαμηνύεται επίσης από το ΚΙΝΑΛ προς τον κ. Βενιζέλο ότι «όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σε αυτήν την κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά το ΣΥΡΙΖΑ».

Μετά τη ρήξη, ο κ. Βενιζέλος εξέδωσε λάβρη ανακοίνωση στην οποία κατηγόρησε την κα Γεννηματά ότι παίζει το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα: «Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρότασή της για τη συμμετοχή μου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Εξέφρασα τη βεβαιότητά μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της. Δεν της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας».

Αντιδράσεις και διάψευση της ΝΔ για συνεργασία με Βενιζέλο

Η απόφαση της κας Γεννηματά προκάλεσε γενική έκπληξη, κυρίως στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ . Ακολούθησαν οι πρώτες αποχωρήσεις στελεχών που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο. Κατά το περιβάλλον του Κώστα Σημίτη, ο πρώην πρωθυπουργός είναι «κεραυνοβολημένος και θυμωμένος».

Οι φήμες που ακούστηκαν ότι επίκειται η ένταξη του κ. Βενιζέλου στις εκλογικές λίστες της Νέας Δημοκρατίας διαψεύστηκαν και από πλευράς ΝΔ και από το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου.

Οι προοπτικές που ανοίγονται με την κίνηση της Φ. Γενηματά

Η αποπομπή Βενιζέλου είναι ίσως η πρώτη πραγματικά ηγετική κίνηση με πολιτικές διαστάσεις αλλά και ρίσκο για το μέλλον της παράταξης από την κα Φ. Γενηματά.

Αφενός η κα Γεννηματά έστειλε το μήνυμα ότι εντός του ΚΙΝΑΛ η «κυριαρχική απόφαση» ανήκει αποκλειστικά στην ίδια, ότι δε δέχεται τελεσίγραφα από στελέχη (έστω και του εκτοπίσματος Βενιζέλου) καθώς και ότι ως πρόεδρος δεν τελεί υπό ομηρία ούτε εκβιάζεται.

Με την αποπομπή Βενιζέλου, το ΚΙΝΑΛ παίρνει αποστάσεις από το πρόσφατο μνημονιακό παρελθόν του (όσο αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί απλώς με μία αποπομπή…).

Το ρίσκο της κίνησης έγκειται στο ότι η απομάκρυνση Βενιζέλου και των προσκείμενων σε αυτόν στελεχών μπορεί να δημιουργήσει εικόνα αποσυσπείρωσης και να στείλει ψηφοφόρους στη Νέα Δημοκρατία, με κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης για το κίνημα.

Ακόμα και αν η κίνηση της αποπομπής θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θα προσέλκυε (δυσαρεστημένους) ψηφοφόρους από το ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν είναι κάτι βέβαιο.

 

Η αποπομπή Βενιζέλου ανοίγει το δρόμο -σε βάθος χρόνου- για τη σύγκλιση του ΚΙΝΑΛ με το ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κεντροαριστερό πόλο αντίπαλο του κεντροδεξιού πόλου της ΝΔ.

Η αποπομπή Βενιζέλου τη στιγμή της μεγαλύτερης αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί στο μέλλον να σημάνει ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα έχει άλλη βαρύτητα και αποφασιστικό λόγο επί των πολιτικών εξελίξεων και να επηρεάσουν συνολικά το πολιτικό σύστημα.

Ίσως, οι πρώτες απαντήσεις για την κίνηση Γενηματά φανούν το βράδυ της 7ης Ιουλίου.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.