“Το Αχ των αχ▪χρηστων”: Εικαστική έκθεση της Γιώτας Ανδριάκαινας

bey-hamam-in_xristina-xrysouli-800x534

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στους υποβλητικούς χώρους του παλαιότερου μνημείου της οθωμανικής περιόδου της πόλης της Θεσσαλονίκης, το Μπέη Χαμάμ, την έκθεση της Γιώτας Ανδριάκαινας, με τίτλο “Το Αχ των αχ▪χρηστων”, μία αρμονική «συνομιλία» των έργων με το μνημείο που προσκαλεί τους επισκέπτες σε έναν διάλογο μεταξύ του παλαιού και του νέου.

Μπορούν οι καθημερινές ιστορίες και οι αγωνίες, οι επιθυμίες και οι φόβοι, των θεατών, όπως εκφράζονται με αφορμή ένα έργο τέχνης, να αποτελέσουν το υλικό μίας έκθεσης;
Η Γιώτα Ανδριάκαινα μετουσιώνει τον λόγο και τη συγκίνηση των θεατών με αφορμή τρία πορτρέτα (ενός παιδιού, μίας μεσήλικα και μίας ηλικιωμένης) σε μία σειρά εικαστικών δοκιμών. Ένας μνημειακός τόπος, που εξ ορισμού αποτελούσε τόπο συνάθροισης, γίνεται ο χώρος φιλοξενίας έργων που ενσωματώνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα ανθρώπων όλων των ηλικιών. Ευτελή υλικά σε δεύτερη χρήση, καθημερινά αντικείμενα, ηχοτοπία, κινούμενη εικόνα και εγκαταστάσεις συνιστούν το υλικό της εικαστικής αυτής δοκιμής.
Οι επιμελητές αναφέρουν πως η έκθεση αποτελεί μία καλλιτεχνική προσέγγιση με γνώση και αναφορά σε σταθμούς της Ιστορίας της Τέχνης αλλά, ταυτόχρονα, με άμεση σύνδεση με την κοινωνία σήμερα, του σύγχρονου κόσμου της ανθρώπινης, πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης. Το καθημερινό ανάγεται σε αισθητικό αντικείμενο αναδεικνύοντας την ποιητικότητα της επισφαλούς και ανασφαλούς ζωής μας, δημιουργώντας ένα εικαστικό σύμπαν όπου το οικείο και το ανοίκειο ακροβατούν σε μία κλωστή, στο έντεχνα πλεγμένο νήμα της εικαστικής αφήγησης της Γ. Ανδριάκαινα που αφουγκράζεται και ενσωματώνει τα ανθρώπινα», σύμφωνα με τους επιμελητές της έκθεσης.
Πληροφορίες:
Χώρος: Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος)
Διάρκεια έκθεσης: 31 Μαΐου –  31 Ιουλίου 2019
Ωράριο έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-14:00
Είσοδος: ελεύθερη

Facebook Comments

POST A COMMENT.