Εγκαινιάζεται Αίθουσα Κεντρικής Επεξεργασίας Αίματος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

aimodosia

Την Τρίτη 4 Ιουνίου στις 11πμ, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της νέας αίθουσας κεντρικής επεξεργασίας αίματος της Αττικής, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές αποτελεί η λειτουργία της νέας αίθουσας κεντρικής επεξεργασίας αίματος της Αττικής.

Ποιος ο στόχος κέντρων επεξεργασίας αίματος εκτός των νοσοκομείων

Όπως αναφέρει η διοίκηση του Ε.ΚΕ.Α, η δημιουργία κέντρων επεξεργασίας αίματος εκτός του χώρου των νοσοκομείων έχει στόχο την υψηλής ποιότητας συλλογή, επεξεργασία και έλεγχο του αίματος των αιμοδοτών και τη διανομή του στα νοσοκομεία προς χρήση ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Η κεντρική επεξεργασία του αίματος θα εξασφαλίσει ομοιόμορφο, τυποποιημένο, ασφαλές προϊόν σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από την Αττική, μειώνοντας παράλληλα το κόστος επεξεργασίας και ελέγχου του αίματος και των παραγώγων του, μέσω κεντρικού συστήματος προμηθειών. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης όλης της αλυσίδας επεξεργασίας για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας και άριστης ποιότητας προϊόντων αίματος από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων.

Μετά την έναρξη του Κέντρου Αίματος Αττικής, επόμενος στόχος του Ε.ΚΕ.Α είναι η λειτουργία κέντρου επεξεργασίας αίματος Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει ήδη  δρομολογηθεί μετά την παραχώρηση οικόπεδου 7.500τμ από το Δήμο Δέλτα.

«Η λειτουργία του εργαστηρίου κεντρικής επεξεργασίας αίματος σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την Αιμοδοσία στη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Δ.Σ του Ε.ΚΕ.Α.

Πέρα από τις χαρμόσυνες και βαρύγδουπες ανακοινώσεις με αφορμή τα εγκαίνια της νέας αίθουσας κεντρικής επεξεργασίας αίματος, η πραγματικότητα είναι ότι η ανάγκη σε αίμα παραμένει μεγάλη και πιεστική και η επίλυσή της παραμένει μία χρόνια εκκρεμότητα από όλες τις διοικήσεις. Πέρα από τη λειτουργία του εργαστηρίου κεντρικής επεξεργασίας αίματος χρειάζεται καλύτερη πολιτική αιματοδοσίας, κίνητρα για ανταπόκριση από το γενικό πληθυσμό (μόνιμους και έκτακτους αιμοδότες) και δικαιότερη διανομή των μονάδων αίματος στις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας με αντικειμενικά κριτήρια, καθώς τα παράπονα καθημερινά –που βασίζονται στη διαχείριση του αίματος για περιστατικά (λιγότερο ή περισσότερο) επείγοντα– είναι δυστυχώς πολλά.

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.