Άκαμπτη η στάση των Βρυξελλών απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

europeklima

Στην ετήσια έκθεση των Βρυξελλών για τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχεται τα Σκόπια και την Αλβανία αλλά όχι την Τουρκία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μετά από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει το πράσινο φως στα Σκόπια αλλά διστάζει για ακόμη μια φορά απέναντι στις επιδιώξεις της Άγκυρας.

Η Κομισιόν εξέφρασε ανησυχίες για την ελευθερίατουλόγου στην Τουρκία ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως η τουρκική κυβέρνηση έχει «επηρεάσει αρνητικά» τις αγορές. Γι αυτό το λόγο, τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο σημείωσε ομόφωνα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν «ουσιαστικά σταματήσει» και ότι δεν είναι δυνατό το άνοιγμα ή η ολοκλήρωση άλλων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η έκθεση εντοπίζει νέα προβλήματα στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας και ασκεί σοβαρή κριτική σε σειρά «καυτών» θεμάτων, όπως την αντιμετώπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την οικονομική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά στην Αλβανία, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει πως η χώρα εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και διατηρείσχέσεις καλής γειτονίας.

Τονίζεται, επίσης, πως έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση των διμερών θεμάτων με την Ελλάδα ενώ ειδική μνεία γίνεται και στη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Facebook Comments

POST A COMMENT.