Νέα μαθητική εφημερίδα από την ελληνική ομογένεια Αυστραλίας

newspaper1-960x500

Η πρώτη έκδοση της σχολικής εφημερίδας, που γράφτηκε εξολοκλήρου από μαθητές ελληνικών σχολείων κυκλοφορεί μαζί με την γνωστή ελληνική εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας Αυστραλίας “Νέο Κόσμο”.

Ο «Νέος Κόσμος» παρουσίασε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια στην έκδοση του Σαββατοκύριακου, την πρώτη έκδοση της σχολικής εφημερίδας την οποία επιμελούνται αποκλειστικά μαθητές που φοιτούν σε σχολεία που διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.

Το πρώτο φύλλο το επιμελήθηκαν μαθητές της μονάδας του Southern Eastern Campus της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Σοφίας Χανιωτάκη και το σελιδοποίησε ο Βαγγέλης Καρακάσης.

Η ιδέα ξεκίνησε ως μια προσπάθεια, αφενός, να παροτρυνθούν τα παιδιά να κάνουν χρήση της γλώσσας με έναν ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο και, αφετέρου, να ακουστούν οι σκέψεις τους, οι ανάγκες τους, αλλά και οι ανησυχίες τους για τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο γύρω τους.

Η σχολική εφημερίδα θα υπάρχει ως ένθετο στο «Νέο Κόσμο» κάθε φορά που θα έχουμε υλικό από τα σχολεία.
Το συγκεκριμένο project απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων, από το νηπιαγωγείο μέχρι τη Γ’ Λυκείου, και όλων των επιπέδων ελληνομάθειας, καθώς δεν αποκλείεται η δυνατότητα των παιδιών να εκφραστούν και στα αγγλικά.

Το εγχείρημα αυτό θα έχει άριστα αποτελέσματα από παιδαγωγικής, αλλά, και από κοινωνικής άποψης.
Για το λόγο αυτό, ο “Νέος Κόσμος” απευθύνει έκκληση προς όλα τα ελληνικά σχολεία- σε όλη την Αυστραλία- να συμμετάσχουν δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές τους να εκφραστούν και να ακουστούν.

Εκπρόσωποι της ομογενειακής εφημερίδας υπογράμμισαν την προθυμία τους να επισκεφτούν προσωπικά τα σχολεία που θα τους καλέσουν για να εξηγήσουν από κοντά το όλο εγχείρημα στους μαθητές.

Το περιεχόμενο της σχολικής Εφημερίδας αφορα:

Θεματολογία. Η επιλογή των θεμάτων γίνεται ελεύθερα από τους μαθητές και δεν είναι απαραίτητο να σχετίζεται αποκλειστικά με εκπαιδευτικά θέματα ή με τη φοίτηση στο ελληνικό σχολείο. Η εφημερίδα ενδιαφέρεται κυρίως να αφουγκραστεί τις σκέψεις, τις ανησυχίες, τα ενδιαφέροντα των παιδιών και να αποτελέσει μέσο έκφρασής τους.

Γλώσσα. Οπωσδήποτε ένας από τους στόχους αυτού του project είναι και η καλλιέργεια και προώθηση της ελληνικής γλώσσας παρέχοντας στους συμμετέχοντες μαθητές τη δυνατότητα να εξασκηθούν σε αυτή μέσα από έναν ευχάριστο και εξαιρετικά δημιουργικό τρόπο. Παρ΄όλα αυτά, επειδή για μας προέχει η ελευθερία της έκφρασης δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εκφραστούν σε όποια γλώσσα αυτά αισθάνονται πιο άνετα, ελληνικά ή αγγλικά.

Έκδοση. Η μαθητική εφημερίδα εκδίδεται μαζί με τη Σαββατιάτικη δίγλωσση έκδοση του Νέου Κόσμου. Η ιδέα είναι τα σχολεία να παρουσιάζονται εκ περιτροπής, ενώ ο χώρος που θα παρέχεται θα είναι ανάλογος με την ποσότητα της ύλης που το κάθε σχολείο θα μας αποστέλλει για δημοσίευση.

Τι κάνει το σχολείο. Το κάθε σχολείο που ενδιαφέρεται να συμμετέχει θα πρέπει να συγκεντρώνει την προς δημοσίευση ύλη και να προβαίνει στο διαχωρισμό της για παράδειγμα σε κύρια είδηση, σχόλια, αναλύσεις, αφιερώματα, φωτογραφίες, σκίτσα κ.λπ. Βοηθητικά προτείνουμε τη σύσταση μιας ομάδας που θα είναι υπεύθυνη γι’ αυτό και θα συντονίζεται διακριτικά από έναν ή περισσότερους εκπαιδευτικούς. Τα κείμενα θα πρέπει να έρχονται στην εφημερίδα ελεγμένα και διορθωμένα.

Όνομα. Το κάθε σχολείο θα πρέπει να έχει το δικό του στίγμα. Ο γενικός τίτλος για τη μαθητική εφημερίδα είναι «Μαθητοφρένεια» αλλά τα σχολεία θα εμφανίζονται με το δικό τους όνομα. Για παράδειγμα οι συντάκτες της σημερινής έκδοσης επέλεξαν για την εφημερίδα τους τον τίτλο «Τρίτη και 13» και εξηγούν το γιατί…

Τι κάνει ο Νέος Κόσμος. Θα συγκεντρώνουν το υλικό που θα  αποστέλλει το κάθε σχολείο και θα προχωρούν στη σελιδοποίηση και τη δημοσίευσή του.

Πηγή: neoskosmos.com

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.

FIND US ON FACEBOOK

80 Χρόνια ΕΑΕΤΕ: 1938-2018

ΧΡΗΣΙΜΑ

Χαρτης

Video

ADS