Μελάνωμα: Μεγάλη η αξία της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης

melanoma

Μεγάλο είναι το ποσοστό (προσεγγίζει το 50%) των περιστατικών μελανώματος που θα είχαν σωτήρια έκβαση εάν οι ασθενείς είχαν επισκεφθεί εγκαίρως το γιατρό και είχαν υποβληθεί σε θεραπεία. Αντίθετα, η καθυστερημένη διάγνωση και έναρξη θεραπείας μειώνει κατακόρυφα τις πιθανότητες θετικής έκβασης για τη ζωή του ασθενή.

 Ρούλα Σκουρογιάννη

Σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ενημέρωση του τύπου, από τον καθηγητή Δερματολογίας στο ΕΚΠΑ & πρόεδρο της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), Δημήτριο Ρηγόπουλο, και τον αναπληρωτή καθηγητή ΕΚΠΑ, Αλέξανδρο Κατούλη, οι οποίοι τόνισαν ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου και μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, εξαιτίας κυρίως της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η μεγάλη συχνότητα του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος είναι περισσότερες από τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του εντέρου μαζί. Το μελάνωμα βρίσκεται στην 5η και 6η θέση, για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Μόνο το 2016 έχασαν τη ζωή τους 61.680 από μελάνωμα. 

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται, παγκοσμίως:

  • 132,000 περιπτώσεις μελανώματος
  • 3 εκατ. περιπτώσεις μη μελανωματικού καρκίνου

Παρά τη μη ακριβή καταγραφή των περιστατικών καρκίνου του δέρματος στη χώρα μας, διαπιστώνεται μεγάλη συχνότητα και αυξητικές τάσεις, ιδίως του μη μελανωματικού καρκίνου, ενώ οι εκτιμήσεις σχετικά με το μελάνωμα, αναφέρονται σε 2,2 νέες περιπτώσεις, ετησίως, και 0,9 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

 

Μεγάλη η αξία της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης

Επειδή είναι καθοριστική η έγκαιρη διάγνωση -με ποσοστά επιβίωσης που ξεπερνούν το 90% πενταετούς επιβίωσης στο πρώιμο μελάνωμα- είναι αυτονόητο ότι μεγάλη αξία έχουν τόσο η πρωτογενής πρόληψη (με αποφυγή του ήλιου συγκεκριμένες ώρες, πολύωρη έκθεση και φροντίδα εφαρμογής πάντα αντηλιακής προστασίας) όσο και η δευτερογενής (έγκαιρη επίσκεψη στον ειδικό).

Ιδιαίτερα σημαντική εξέταση είναι η χαρτογράφηση, η οποία ωστόσο δεν απευθύνεται σε όλους αλλά διενεργείται μετά από σύσταση του δερματολόγου.

Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) -με χορηγό και υποστηρικτή τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène– διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά την εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος, την  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ.

Από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου, εθελοντές δερματολόγοι σε όλη την Ελλάδα εξετάζουν δωρεάν το κοινό, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές για υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο.
Αξίζει να σημειωθεί, για όσους δεν μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη δράση αυτή, ότι οι δωρεάν εξέταση και αξιολόγηση σπίλων ισχύει για όλες τις δημόσιες δομές της χώρας, όλο το χρόνο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού με ένα δερματολόγο κοντά στην περιοχή τους, τηλεφωνώντας στο 215 215 8523 ή μέσω της ιστοσελίδας www.sunfilos.gr

Φέτος, η ενέργεια επεκτείνει τα πλαίσια δράσης της, καθώς την ίδια εβδομάδα ειδική ομάδα δερματολόγων θα επισκεφθεί 3 ελληνικά νησιά: Κουφονήσια, Δονούσα, Ηρακλειά,  για να προσφέρει δωρεάν εξέταση στους κατοίκους, καθώς η πρόσβαση στο δερματολόγο του είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Facebook Comments

POST A COMMENT.