21η Μαΐου: Ευρωπαϊκή ημέρα Natura 2000

Η 21η Μαΐου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000, ώστε να γιορτάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προστασία της φύσης και οι προσπάθειες όσων συμβάλλουν καθημερινά στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.
Το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου και, ταυτόχρονα, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της φύσης.
Το ΥΠΕΝ έπειτα από την επικαιροποίηση του εθνικού καταλόγου του δικτύου Natura 2000 (446 προστατευόμενες περιοχές με κάλυψη στη χερσαία και θαλάσσια έκταση της χώρας ανέρχεται πλέον στο 27,7% και 19,6% αντίστοιχα) και τη θέσπιση του νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (εθνικό και ενιαίο Σύστημα Διοίκησης και Διαχείρισης στο οποίο εντάσσονται όλες οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας εντασσόμενες στην επίβλεψη ενός Φορέα Διαχείρισης) ολοκλήρωσε με επιτυχία τις βασικές προϋποθέσεις ώστε το δίκτυο να λειτουργεί ως ασπίδα ζωής για απειλούμενα είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας και για περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας παρέχοντας παράλληλα και την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και φύσης.
Με αυτό ως αφορμή και στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE-IP 4 NATURA» (το μεγαλύτερο έργο προστασίας της φύσης συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ και διάρκειας 8 ετών, τόσο σε οικονομικό όσο και σε χρονικό επίπεδο που έχει λάβει ποτέ η Ελλάδα) την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, από τις 10:30 έως τις 17:00, υπό το συντονισμό του ΥΠΕΝ και σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνεται εκδήλωση στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος για να στείλουμε το δικό μας μήνυμα για την προστασία της φύσης.
Σε μια περίοδο κατά την οποία οι προκλήσεις για την προστασία της φύσης πολλαπλασιάζονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μας επενδύει στρατηγικά στο δίκτυο Natura 2000. Μέσω αυτού, αναζητά και σχεδιάζει αποτελεσματικές λύσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή και η ανάδειξη νέων ευκαιριών βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Κάθε μία από τις 446 περιοχές Natura 2000 που διαθέτει η χώρα μας, αποτελεί και έναν ξεχωριστό λόγο για να γιορτάσουμε! Σας περιμένουμε όλους και όλες, την Κυριακή 19 Μαΐου, στον Μεσογειακό Κήπο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος για να μάθουμε, να παίξουμε και να γιορτάσουμε μαζί, για πρώτη φορά, την προστασία της ελληνικής φύσης.

Facebook Comments

POST A COMMENT.